Mergi la conţinutul principal

De la 1 aprilie va începe în Brăila vaccinarea anti Covid-19 a populației generale

* abia peste două săptămâni va începe imunizarea brăilenilor din etapa a treia, iar până atunci aceștia se pot programa în platforma națională pe liste de așteptare * momentan nu se știe câte centre se vor mai deschide din cele 12 amenajate în sălile de sport din școli și licee * cazurile de Covid-19 continuă să fie raportate în număr mare, 116 îmbolnăviri fiind înregistrate în ultimele trei zile

 

De ieri, 15 martie, s-a dat startul celei de-a treia etape a campaniei de vaccinare, destinate imunizării populației generale. Vaccinul îl primesc însă doar cei din județele cu o incidență a cazurilor de Covid-19 mai mare de 4,5 la mia de locuitori. Pentru persoanele din restul județelor, cum este cazul Brăilei, acestea trebuie să se înscrie pe o listă de așteptare, vaccinarea propriu-zisă urmând să înceapă din 1 aprilie. Așadar, brăilenii din etapa a treia care vor să se imunizeze trebuie să intre pe platformă și să se înscrie pe listele de așteptare. La ce centru vor face vaccinul și dacă se vor mai deschide și altele, nu se știe încă.

”De la 1 aprilie va începe vaccinarea populației generale din Brăila. Până atunci, cetățenii se pot înscrie pe listele de așteptare. În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de vineri, 12 martie, nu am fost anunțați cu privire la noi centre ce vor fi deschise, această decizie depinzând de fluxurile de vaccin care vor fi alocate Brăilei. Ceea ce se știe este că Spitalul de Psihiatrie nu va fi centru pentru vaccinarea populației generale, acolo s-a stabilit că va fi funcțional doar pentru primele două etape. Rămâne să se decidă însă ce se va întâmpla cu Spitalul Județean”, ne-a declarat col. Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU ”Dunărea” Brăila.

În prezent, din cele 12 centre de vaccinare amenajate în 7 locații din municipiu, fiind vorba de sălile de sport din mai multe școli și licee, doar două sunt deschise: cel de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” și cel de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny”.

Programările pentru listele de așteptare s-au deschis de ieri, însă, la fel ca la celelalte două etape, brăilenii au întâmpinat dificultăți în a se programa, platforma fiind indisponibilă în mai multe momente ale zilei.

Listele pe județe au fost deschise succesiv, în ordinea alfabetică a acestora, în funcție de un program stabilit de cei de la Centrul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). Listele vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de imunizare, însă facem precizarea că persoanele în vârstă, bolnavii cronici și lucrătorii esențiali vor avea, în continuare, prioritate. Pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro este disponibil și un ghid video cu modalitatea de înscriere pe listele de așteptare și de programare la vaccinare prin platforma informatică.

CNCAV precizează că pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației, iar în aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri.

 

116 noi cazuri Covid-19 în doar 3 zile

În timp ce oamenii se înscriu pe liste de așteptare, îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV-2 continuă să fie raportate în număr mare. Numai în perioada 13-15 martie, la Brăila, s-au înregistrat 116 de noi cazuri Covid-19. Pe 13 martie au fost raportate 38 de cazuri, pe 14 martie 41 de cazuri, iar ieri, 15 martie, alte 37 cazuri. În ceea ce privește numărul deceselor, în perioada menționată anterior, trei persoane au murit în urma infecției cu noul coronavirus.

Așa cum au transmis autoritățile, ieri, în spital se aflau internate 170 de persoane. În carantină se aflau 294 de persoane, în timp ce în izolare erau 32 de persoane. Tot ieri au fost prelevate 46 teste. Precizăm că de la începutul pandemiei și până ieri, la nivelul județului Brăila au fost confirmate 10.119 cazuri, iar 512 persoane au decedat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În ceea ce privește campania de vaccinare din județul Brăila, de la deschidere și până pe 14 martie s-au imunizat 21.548 de persoane, din care 6.562 cu doza a II-a, astfel: Spitalul Județean de Urgență -  total 13.738 persoane; Spitalul de Psihiatrie – total 3.441 persoane; Spitalul de Pneumoftiziologie - total 166 persoane; Spitalul Orășenesc Făurei - total 888 persoane; Școala ”Mihai Eminescu” - total - 2026 persoane; Brigada 10 Geniu - total 300 persoane; Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” - total  989 persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro