Mergi la conţinutul principal

De-a joaca prin invatamint

In ultimii ani, sistemul de invatamint a suferit o serie de modificari incepind de la schimbarea subiectelor examenelor nationale, lungimea anului scolar, perioada vacantelor, numarul de ore pe saptamina etc.
Iata ca la nici patru saptamini de la sfirsitul vacantei de Craciun elevii vor beneficia de o vacanta de o saptamina dupa care va incepe cel de-al doilea semestru de 4 luni intrerupt de o perioada de relaxare de doar o saptamina. Trebuie sa recunoastem ca acest program scolar este un mod de a incetini performantele elevilor prin alternanta haotica intre vacanta si scoala. Elevul nici macar nu intra in ritmul invatarii ca deja ia o vacanta urmata de zile bune de studiu intens. Bun, deci la capitolul "vacanta si timp liber pentru elevi" situatia nu este incintatoare fiind mai degraba o adevarata modalitate de ameteala si derutare.
Dar cum ramine cu aceasta schimbare anuala in ceea ce consta desfasurarea examenlor de admitere in licee cit si a BAC-ului propriu-zis. S-a renuntat astfel la metoda clasica a subiectelor venite de la minister la prima vedere si s-a propus afisarea pe internet a 100 de variante dintre care una singura ar fi fost aleasa. Reactiile si efectele secundare ale acestei alegeri au catalogat aceasta decizie drept "un cumplit mestesug de timpenie" (asa cum afirma si Ion Creanga despre scoala timpului sau), intrucit singura preocupare a elevilor dupa afisarea variantelor este rezolvarea lor intr-un timp cit mai scurt si memorarea mecanica a raspunsurilor. Astfel notele de la examene nu se mai iau pe cunostinte proprii, pe rationament, pe judecata si creativitate ci pe performanta memorarii si retinerii pe de rost.
Nici aceasta propunere nu a functionat prea bine si din nou ministerul lanseaza o noua modalitate de a testa elevii din clasele gimnaziale: tezele cu subiect unic date la sfirsitul fiecarui semestru si intrarea pe baza mediei generale ale celor doua teze. Deocamdata atit pentru acest an scolar. Elevii dar si parintii trec acum printr-o perioada de incordare si poate chiar au frica zilei de miine. Cine stie cu ce idei ingenioase vor veni cei de la minister si ce schimbari vor produce. De ce oare nu vad cit de defectuos este sistemul de invatamint si cit de mult ii sporeste intensitatea jocul lor de-a baba oarba cu programa de studiu si examenle de admitere?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro