De cine se tem șefii Poliției | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De cine se tem șefii Poliției

• dosarele cu iz politic se mișcă tare greu spre deloc • asta deși hărțuirile, amenințările și chiar lovirile, începute încă din campania electorală de la locale, par să ne întoarcă în anii '90 • bătălia politică a atins cote inimaginabile de când un fost șef al Poliției, de temut pe vremea când era numărul 1 la IPJ, a intrat peste noapte în ring • că lucrurile au luat o întorsătură extrem de periculoasă o demonstrează multele incidente dubioase la care asistăm, fără ca instituțiile statului să ia vreo măsură fermă, ceea ce ne duce cu gândul că Brăila a ajuns sat fără câini

 

În urmă cu mai bine de o lună, ziarul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” a trimis o solicitare oficială către conducerea IPJ, urmare episodului, cel puțin dubios, referitor la conflictul stradal între Cătălin Chivu, simpatizant PNL, și fermierul Nicu Ardeleanu, membru marcant PSD. Reamintim că pe 7 septembrie, Ardeleanu și cu fiul său reparau o pană la autoturismul personal. Cătălin Chivu, El Comandante cum se autonumește, se afla în mașină cu medicul veterinar Florin Dumitrescu, membru PNL. Cei doi se îndreptau spre Însurăței ca să filmeze Chivu de la locul unde fusese depistat un trasport ilegal de ovine, anchetat de DSVSA Brăila. Ca o paranteză, despre această asociere între un așa-zis jurnalist și un membru al unei instituții de control am solicitat un punct de vedere de la conducerea DSVSA. Așa am aflat că ”medicul veterinar Florin Dumitrescu nu face parte din echipa care efectuează ancheta privind transportul ilegal de ovine depistat pe raza localității Însurăței, nu are nicio decizie/delegare pentru efectuarea de verificări în această anchetă, fapt pentru care nu are nicio calitate în anchetă”. Din adresa de răspuns am aflat și că medicul Dumitrescu nu a informat conducerea DSVSA Brăila în legătură cu atitudinea sa de favorizare a lui Cătălin Chivu. Revenind, Chivu a oprit mașina lângă Nicu Ardeleanu, a început să filmeze și să facă un mișto jignitor la adresa celor doi... A urmat o altercație – Ardeleanu susține că i-a fost lovit fiul, iar Chivu, ceva mai târziu, a postat un video de la UPU susținând că ar avea ”fractură cominutivă de cap humeral stâng și necesită operație...”. Ulterior, cu toții au obținut ordine de protecție de la Poliție. Culmea, Cătălin Chivu a fost văzut la Festivalul Peștelui sănătos tun, fără nicio mână în gips sau altceva care ar fi confirmat o fractură atât de gravă. Iată un aspect care ridică un semn de întrebare cu privire la veridicitatea și legalitatea documentelor medicale eliberate pentru Chivu. S-a făcut ceva în sensul ăsta? Greu de crezut! Dosarul privind infracțiunile de lovirea sau alte violențe și hărțuire este în curs! În aceeași perioadă, Cătălin Chivu a dat publicității un pomelnic cu ”morți” arătând care este lista neagră a lui sau a celor care se ascund în spatele lui. Prefect, primar, viceprimar, președinte CJ, vicepreședinte, directorul Spitalului Județean, ziarul nostru sunt aliniați sub o cruce mare și neagră, ceea ce miroase tare urât a amenințare.

Aceste episoade care arată că dacă nu ești în tabăra corespunzătoare riști să fii făcut de rahat de acest Cătălin Chivu, fost șef al poliției, plecat la pensie pe ușa din dos, ne-a reamintit că la locale a fost un episod la fel de dubios. Mai exact, în noaptea de dinaintea încheierii campaniei electorale, cu doar două zile înainte de alegeri, hoarde de liberali au năvălit în oraș și au împrăștiat materiale denigratoare la adresa PSD, a candidatului Marian Dragomir și Francisk Chiriac, inclusiv coroane de flori și cruci pe care scriau numele acestora sub sloganul: ”Pe 9 iunie vă îngropăm”. Mai mult, în cartierele unde social – democrații au mai muți simpatizanți s-au lipit pe parbrizele autoturismelor din parcări autocolante cu ”Votați PSD!”. În aceste condiții, Marian Dragomir și echipele de campanie au mers și au încercat să curețe autocolantele de pe mașini conștienți că a doua zi oamenii ar fi fost nervoși pe PSD pentru astfel de practici. Bineînțeles, că cele două echipe PNL – PSD s-au întâlnit pe străzile Brăilei la miezul nopții și s-ar fi iscat niște conflicte. A fost anunțată poliția, dar concluzia întârzie. Având în vedere cele două rânduri de alegeri, foarte importante, care se apropie, astfel de episoane antidemocratice se pot repeta. Ce ni se pare îngrijorător este faptul că  poliția și jandarmeria ar fi fost anunțate cu privire la ce urma să se întâmple în noaptea respectivă. Cu toate acestea nu s-a patrulat pe străzi, semn că oamenii legii nu ar vrea să se pună rău nici cu unii (PSD), nici cu alții (PNL).

 

Răspunsul mult-așteptat al Poliției

Având în vedere încălcarea flagrantă a prevederilor legii referitoare la maniera în care se întocmesc și se distribuie pliantele în campania electorală am luat decizia de a cere precizări oficiale de la Poliție. Întrebările au fost următoarele:

”În noaptea de 6/7 iunie a.c, tineri liberali au împrăștiat pliante pe care nu era inscripționat codul mandatarului financiar și nici tirajul, ceea ce constituie infracțiune. IPJ Brăila a deschis dosar penal în legătură cu acest aspect, și dacă da, în ce stadiu se află cercetările? În aceeași noapte au existat acuzații de violențe între PNL și PSD și chiar s-ar fi depus plângeri. Sunt dosare înregistrate, există soluții legale date plângerilor?

Vă solicităm aceste informații, având în vedere cele petrecute pe raza județului Brăila în ultima perioadă, cu referire directă la actele de hărțuire, amenințare și violență. Toate acestea plus tupeul cu care se dau publicității liste cu ”morți” dovedesc o nevoie acută de intervenție a Poliției, mai ales că miza campaniilor electorale din această toamnă este una uriașă pentru anumiți combatanți. Cei care recurg la astfel de fapte reprobabile trebuie să-și aducă aminte că Brăila are Poliție, are Parchet, are Justiție”. Ei bine, cu doar câteva zile înainte să expire termenul legal de răspuns conform Legii 544 al accesului liber la informații de interes public, am primit următorul răspuns:

Având în vedere solicitarea dumneavoastră din data de 13.09.2024, înregistrată în cadrul lnspectoratului de Poliție Județean Brăila sub numărul 89.950/16.09.2024, formulată în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

La data de 7 iunie a.c., la nivelul Poliției Municipiului Brăila a fost înregistrată o petiție cu privire la distribuirea de pliante de propagandă electorală cu acuze denigratoare la adresa unui partid politic, fără a avea atribuit codul unic al Autorității Electorale Permanente. Întrucât aspectele rezultate intrau în competența de verificare și soluționare directă a Autorității Electorale Permanente – Direcția Județeană Brăila, petiția a fost înaintată acestei instituții.

Totodată, la nivelul Poliției Municipiului Brăila, ca urmare a evenimentului din noaptea de 6 spre 7 iunie a.c., sunt efectuate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila în cadrul a două dosare penale întocmite sub aspectul savârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, amenințare și distrugere.

În conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, se exceptează de la accesul liber al cetățenilor ”informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare.

Așadar, s-a pus cruce pe respectivele evenimente. După cum, pare-se, se pune cruce și pe hărțuiala în trafic și bătaia între Nicu Ardeleanu, fiul și Cătălin Chivu.

 

Ce zice legislația

Revenind la cele întâmplate în campania de la locale, legislația aferentă interzice ”folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. În sensul prezentei legi, prin discurs care instigă la ură și la discriminare se înțelege atât discursul, cât și mesajele de propagandă electorală exprimate în formă scrisă sau prin viu grai care incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranță sau orice altă formă de discriminare prevăzută la art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată”. Ce s-a întâmplat cu acele materiale de propagandă denigratoare, încalcă din punctul nostru de vedere următorul articol:

”Art. 21. – (1) Producerea și difuzarea de materiale de propagandă electorală în alte condiții decât cele prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de prezentul ghid sunt interzise.
(2) Partidele politice, alianțele politice, organizațiile cetățenilor aparținând unei minorități naționale, precum și candidații independenți nu pot produce materiale de propagandă electorală în regie proprie.

Sancțiunile prevăzute sunt:

Pentru utilizarea de către competitorii electorali a unor tipuri de materiale de propagandă electorală în campania electorală care nu sunt prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată,  Amenda este de la 10.000 lei la 25.000 lei şi confiscarea contravalorii materialelor de propagandă electorală.

Pentru încălcarea de către competitorii electorali a obligaţiei de a imprima pe materialele de propagandă electorală menţiunile obligatorii prevăzute de lege, amenda este de la 10.000 lei la 25.000 lei şi confiscarea contravalorii materialelor de propagandă electorală.”

Ce-a făcut Poliția? A sesizat Autoritatea Electorală Permanentă! Adică AEP-ul ar trebui să constate cine a săvârșit contravenția și să dea amenzi? Adică AEP-ul face anchete? Este la mintea cocoșului că șefii IPJ s-au spălat pe mâini! Rămâne să întrebăm și Parchetul cu privire la stadiul anchetelor care vizează infracțiuni de lovire, amenințare, hărțuire, toate legate de factorul politic implicat adânc în incidentele de mai sus. În plus vom sesiza și alte instituții ale statului care au obligația de a veghea ca dosare cu fapte ce pot influența alegerile și libertatea cetățenilor de a alege și a fi aleși să nu fie îngropate. În acest context, este mai mult decât dubios cum candidatul PSD la primăria Cireșu, plus toți cei aflați pe lista de consilieri locali social-democrați și-au retras brusc candidaturile, după data când se mai puteau înregistra alte candidaturi. Nu s-a mai pomenit așa ceva în județul Brăila!

 

Actuala conducere după ”exilarea” unuia dintre adjuncți

La acest moment, conducerea IPJ Brăila este formată din comisarul-șef Ionuț Zaharia și un adjunct, comisarul-șef Dorin Condruz.

Comisarul-șef Iorgu Munteanu  a fost schimbat recent din funcția de adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Brăila și s-a întors pe fotoliul de adjunct al șefului Poliției Municipiului.

Iorgu Munteanu a fost împuternicit adjunct al șefului Poliției în decembrie 2023.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro