Mergi la conţinutul principal

De ce viteza de incarcare a website-ului conteaza in 2021?

Viteza de incarcare a website-ului este primul lucru care va atrage atentia utilizatorilor. Website-urile care se incarca rapid ofera o experienta mai buna utilizatorilor, se bucura de un ranking mai bun, de o implicare mai buna a vizitatorilor si de conversii sporite.

 

O pagina cu incarcare rapida are un impact pozitiv asupra vanzarilor, creste traficul si atrage un numar mai mare de potentiali  clienti. Daca incarcarea websitului este lenta utilizatorii isi vor pierde rapid interesul si vor accesa un site competitor. Viteza este esentiala pentru a oferi o experienta placuta consumatorilor.

Viteza paginii este descrisa ca „timpul de incarcare a paginii” sau "timpul la primul octet" - timpul necesar pentru a fi trimis primul octet catre browserul clientului. TTFB este un indicator  al raspunsului unui server web  si de cele mai multe ori este util in identifica existenta unei probleme la nivel de server sau de optimizare a websitului.

 

De ce viteza de incarcare a unui website a devenit atat de importanta?

Odata cu trecerea in al 3-lea deceniu al secolului 21 nevoia de viteza online a crescut. Viteza este vitala din mai multe motive, de la un ranking imbunatatit a paginii la o rata de conversie mai mare.

Iata cateva motive care evidentiaza importanta vitezei in 2020:

→Ranking imbunatatit in cautarea Google: Algoritmul Google foloseste viteza de incarcare a website-ului ca unul dintre indicatorii pentru afisarea paginilor. O viteza mare a site-ului web garanteaza o clasare mai buna in rezultatele cautarilor.

→Experienta imbunatatita a utilizatorilor: Viteza este esentiala pentru o experienta imbunatatita a utilizatorului. O pagina care se incarca rapid reuseste sa capteze interesul utilizatorului si echivaleaza cu vizite repetate. In schimb, un site cu incarcare lenta opreste utilizatorul si de cele mai multe ori acesta va o renunta la navigarea pe websitul respectiv.

→Rata de respingere: O durata mai mare de incarcare are ca rezultat o rata de respingere mai mare si un timp mediu mai mic petrecut pe website.

→Conversii: Viteza unui site web este direct legata de rata de conversie. Un site web cu incarcare rapida va avea o rata de conversie mai mare; inversul este si el valabil.

 

Cum verificati viteza website-ului?

Exista multe instrumente online pentru analiza vitezei si performantei site-ului web iar majoritatea sunt gratuite. De exemplu, puteti verifica viteza site-ului web cu Google PageSpeed Insight pentru o analiza aprofundata.

 

Cum imbunatatiti viteza website-ului?

Viteza site-ului web poate fi imbunatatita urmand cateva recomandari minimale:

Timpul de raspuns al serverului

Traficul,  software-ul utilizat pentru constructia websitului dar si un serviciu de gazduire web de calitate influenteaza timpul de raspuns al serverului. Prin urmare, este esential sa cautati cauzele lipsei de performante - lipsa de memorie, de procesor,  interogari de baze de date lente si sa le remediati. Timpul de raspuns ideal al serverului ar trebui sa fie sub 200 milisecunde.

Comprimarea

Comprimarea este o metoda frecvent utilizata de a reduce dimensiunea fisierelor. Puteti utiliza un software precum Gzip pentru compresia diferitelor fisierelorJavaScript, HTML si CSS care depasesc 150 de bytes.

Reducerea redirectionarilor

Redirectionarile adauga timp de asteptare la durata de incarcare a paginii. Prin urmare, mentinerea unui numar minim de redirectionari este esentiala pentru un website rapid.

Detectarea erorilor 404

Puteti detecta si remedia erorile 404 - "Pagina care nu a fost gasita", prin intermediul logurilor si  a instrumentelor specializate  cum ar fi Google Webmaster Tool. Odata ce veti evalua aceste pagini  veti putea verifica si traficul pe care il genereaza.

Eliminarea JavaScript-ului care blocheaza randarea

Structura unei pagini HTML trebuie sa fie construit de browsere inainte de a o reda. Daca browserul dvs. intalneste un script JS in timpul acestei proceduri va opri procesul de generare a paginii pentru  a incarca / rula scriptul JS.

Utilizarea memoriei cache a browserului

Multe informatii pot fi stocate in cache-ul browserelor vizitatorilor astfel incat la vizitele ulterioare ale unui utilizator pagina sa nu utilizeze resurse pentru  reincarcarea intregului continut.

Minimizarea HTML, JavaScript si CSS:

Optimizati codul eliminand virgulele, spatiile si caracterele nedorite pentru a creste viteza paginii. Puteti elimina secventele de cod neutilizate, formatarea si comentariile la coduri pentru a creste si mai mult viteza. Google promoveaza UglifyJS si CSSNano pentru imbunatatirea vitezei.

Optimizarea imaginilor

Imaginile dvs. trebuie optimizate astfel incat sa prezinte cea mai buna calitate la cea mai redusa dimensiunea posibila. Utilizati formate moderne precum .webp pentru a reduce la minim dimensiunea imaginilor.

Alegerea unui serviciu mai bun de gazduire web

Dintre cele patru tipuri de gazduire web - gazduire de tip shared (partajata), gazduire in cloud, gazduire VPS si server dedicat, - il puteti alege pe cel care se potriveste bugetului dvs. Daca doriti viteza mare si performante sporite este recomandat sa alegeti o alta solutie decat gazduirea shared.

Utilizarea unei retele de livrare de continut (CDN)

O retea de livrare de continut (CDN) constituie o retea de servere distribuite in diverse locatii geografice. Astfel de servere sunt mai costisitoare decat serverul unic, dar serviciul este mai rapid si eficient, accelerand timpul de incarcare al unui site web.

Viteza de incarcare va avea din ce in ce mai multa importanta in evaluarea websiturilor de catre vizitatori si motoarele de cautare. Pe masura ce conexiunile la Internet devin mai puternice exista tendinta de crestere a dimensiunilor paginilor web insa de cele mai multe ori cu impact negativ asupra performantelor websitului. Este esential sa pastrati un echilibru intre partea estetica a websitului si performante.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro