• fostul primar Aurel Simionescu a ţinut, vineri, să explice de ce a luat decizia de a semna contractul de împrumut încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deşi impunea clauze privind creşterea tarifului la apă • acesta a punctat că nu îi plac împrumuturile, dar contractul a fost standard, iar grantul de 8 milioane de euro pentru mega-investiţia la reţeaua de apă-canal din întreg judeţul a înclinat balanţa • la rândul său, primarul Marian Dragomir a reiterat că BERD a oferit şi o dobândă mică
Ex-primarul municipiului Aurel Simionescu a comentat, vineri, creşterea cu 12% a tarifului pentru apă şi canalizare începând cu 1 mai. Prezent la conferinţa săptămânală a PSD Brăila, acesta a dorit să aducă lămuriri în privinţa deciziei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Dunărea” de a accepta în 2011 contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru mega-investiţia la reţeaua apă-canal în judeţ, în perioada când el ocupa poziţia de preşedinte al acestei organizaţii şi ocupa funcţia de primar al municipiului. Simionescu a afirmat că nu s-au putut face modificări la capitolul clauzelor care prevedeau majorarea tarifelor la apă şi canalizare în două tranşe, cu 5% în 2016, respectiv, 12% în 2017, deoarece contractul BERD a fost unul standard. De asemenea, fostul primar a ţinut să sublinieze că acest contract a venit la pachet cu împrumutul acordat de Uniunea Europeană pentru investiţii în infrastructură, aspect de care a trebuit să se ţină cont.
“După Adunarea Generală a ADI şi eu am semnat pentru că eram preşedinte, însă în spate sunt şi alte 44 de semnături ale primarilor din toate localităţile, pe o strategie care vizează un interval mai lung de timp şi care, printre altele are şi tarifarea preţurilor la apă. Contractul de finanţare cu BERD este legat de susţinerea Programului Operaţional Sectorial de Mediu. Tot judeţul a obţinut astfel o anumită sumă şi municipalitatea o parte din ea, prin care s-au făcut diverse tipuri de investiţii de infrastructură. Au rămas 3 milioane de euro care se vor folosi pentru contorizarea aceea de la distanţă. Noi nu am utilizat toată suma de 8 milioane de euro, ci doar 5 milioane ca şi cofinaţare pe programul respectiv. Dar contractele de acest tip sunt standard, să le spunem aşa (...) Eu sunt de principiul să nu mă împrumut. Numai că mai contează şi grantul. De exemplu, noi acum pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) avem 147 milioane de euro. Or, când 147 milioane de euro îţi vin grant - nu înseamnă toată suma, vine cu o anumită condiţionalitate care în cazul ăsta a însemnat 8 milioane de euro -, atunci îţi faci un calcul şi vezi care este echilibrul”, a declarat Simionescu.
Preşedintele executiv al PSD Brăila a mai vorbit despre pierderile de apă din sistemul actual şi necesitatea remedierii problemei în viitorul apropiat, ceea ce ar putea conduce în cele din urmă la o scădere de preţ.
“Contractele cu BERD au fost unitare, au fost standard. Dar ca să fim lămuriţi, finanţarea BERD a însoţit grantul Uniunii Europene. Nu puteam face altfel!”, a conchis sursa citată.
Dragomir: «Dobânda percepută de BERD este cea mai mică de pe piaţă»
Şi actualul primar al Brăilei, Marian Dragomir, a dorit să reamintească faptul că dobânda percepută de Banca Europeană a fost un alt considerent de care fosta administraţie a ţinut cont.
“Dobânda percepută de BERD este cea mai mică de pe piaţă. A fost aşa la acel moment, dar şi acum. Când au venit la o discuţie recentă cu mine, cei de la BERD nu au vrut să renunţe la acea clauză pentru viitoare împrumuturi acordate municipalităţii, motiv pentru care le-am spus că nu ne interesează. Aceleaşi condiţii sunt şi astăzi pentru un împrumut BERD”, a declarat Dragomir.