* scurtă analiză făcută de fostul parlamentar Ionel Ștefan Alexandru, care acuză filiala locală a PNL de ”impotență politică”
Fost parlamentar și fost consilier local, profesorul de istorie Ionel Ștefan Alexandru a făcut o scurtă analiză a alegerilor parlamentare de la începutul acestei luni, concluzionând că Brăila vede din nou ”roșu” în actualul legislativ, pe mâna filialei locale a PNL, care a dat dovadă de ”impotență politică”, pierzând alegerile pentru a patra oară consecutiv.
”Brăilenii văd din nou roșu în fața ochilor în urma alegerilor parlamentare, întocmai ca acum 2 luni, în urma alegerilor locale, când PSD a câștigat detașat. Consider că pe plan local principalul partid de opoziție și la putere în același timp, PNL, a pierdut al patrulea rând de alegeri - localele și parlamentarele din 2016, localele și parlamentarele din 2020 - din cauza echipei de conducere care a fost în general aceeași și atunci și acum. Cu mențiunea că perdantul de serviciu a fost și este Cătălin Boboc, care a pierdut Primăria în 2016 și președenția Consiliului Județean, în 2020, fiind președinte de filială în 2016, respectiv primvicepreședinte și președinte interimar în 2020. Dacă nu va demisiona, cum ar fi normal, va fi sigur demis de către conducerea partidului, așa cum s-a întâmplat și cu fostul președinte Alexandru Dănăilă. Această conducere a PNL Brăila, care a dat dovadă de atâta impotență politică, a dus la plasarea filialei locale pe antepenultimul loc dintre filialele locale ale PNL în țară. După Brăila, urmează Covasna și Harghita, unde oricum câștigă mereu UDMR. Deci filiala PNL Brăila este, practic, ultima pe țară la aceste alegeri”, concluzionează Ionel Ștefan Alexandru.
Acesta a făcut referire și la celelalte formațiuni politice intrate în cursa electorală. ”USR-PLUS Brăila a repetat figura de la alegerile locale, confirmându-mi încă o dată spusele că nici până în anul 3000 nu vor reuși să câștige sau să-și atingă targhetul propus. La locale n-au trecut pragul electoral și n-au intrat în mini-parlamentul local, iar la parlamentare au luat pragul, dar n-au intrat în Parlament după ruleta redistribuirilor.
Următoarele formațiuni, Pro România, plus ALDE, împreună cu PMP și-au dezamăgit iarăși electoratul, cauza reprezentând-o faptul că sunt partide-balama, fără o ideologie proprie, ceea ce le-a făcut să iasă din Parlament. Pro România e o struțo-cămilă, socialist, democrat, nu știe nimeni ce e... și la fel sunt și ALDE și PMP, plus că nici n-au venit la aceste alegeri cu un program clar!”.
În ceea ce privește marea surpriză a acestor alegeri, AUR, Ionel Ștefan Alexandru consideră că acest partid nou înființat ar fi putut obține un scor și mai mare dacă nu și-ar fi făcut propagandă exclusiv pe internet. ”În privința «copilului teribil» al acestor alegeri, AUR, care a reușit să capteze electoratul naționalist și scârbit de actualii politicieni, dacă ar fi avut o mediatizare pe măsură, sunt convins că ar fi atins scorul PRM din 2000, de 20,5%”, spune Alexandru.