De ce pariorii profesioniști mizează rareori pe favoriți | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce pariorii profesioniști mizează rareori pe favoriți

Pariorii profesioniști au o strategie de joc bine definită, perfecționată în timp, care are ca fundație greșelile făcute în vremea în care respectivii pariori erau la nivel de amatori. Astfel, mulți dintre jucătorii care au astăzi succes au observat că pariurile pe favoriți nu dau randament pe termen lung. Mai mult decât atât, în contextul în care competițiile s-au mai echilibrat (chiar și Bayern sau PSG au început să facă pași greșiți), weekend de weekend se înregistrează remize sau victorii ale echipelor care pornesc cu a doua șansă.

Favoritele au probleme în SuperLigă

Un exemplu elocvent este reprezentat de SuperLiga României. În etapa a 22-a din sezonul 2022-2023, doar un meci din șapte a fost câștigat de formația care avea cote mai mică, iar în runda următoare au fost două meciuri din șapte. Aceste cifre reprezintă doar un argument în favoarea pariurilor contra favoriților, la care recurg mulți profesioniști.

Strategia respectivă poate fi aplicată și în cazul competițiilor în care se joacă încă meciul dezechilibrate. Rareori se întâmplă să fie câștigătoare cinci bilete la rând pe cotă 1.20. În cazul în care un singur pariu pe cotă mică este pierzător, e nevoie de multe bilete „verzi” pentru a acoperi pierderea. De pildă, 10 lei sunt recuperați prin 5 pariuri cu cota 1.20 și miza 10 lei. Dacă unul dintre aceste pariuri este pierzător, deficitul din cont se adâncește.

În schimb, suma amintită este recuperată din numai două bilete câștigătoare cu miza 10 lei și cota 1.50, sau dintr-un singur pariu cu cota 2.00, pe care este pusă această miză. În general, pariorii de succes urmăresc cote de 1.70 – 1.90, care „au valoare”, adică indică un risc mai mare decât cel real. De obicei, pariurile contra favoriților au valoare întrucât victoria acestora este supraevaluată prin fluctuația cotelor (marea masă a pariorilor mizează pe succesul echipei puternice, iar cota asociată scade mult).

Alte avantaje ale acestei strategii

Iată un exemplu concret. În meciul Aston Villa vs Crystal Palace, din Premier League, favorita Aston Villa avea cotă 2.07 la victorie, pentru egal era cota 3.30, iar succesul „outsiderei” Crystal Palace era cotat cu 3.80. Așadar, nici nu era vorba despre o favorită clară. Cu toate acestea, un pariu pe selecția X2, împotriva formației creditate cu prima șansă, avea cota 1.78.

Legat de cote există și un alt beneficiu al biletelor pe contra favoriților. Cota inițială pentru victoria echipei mai puternice nu variază foarte mult de la o agenție la alta, dar sunt diferențe mari în ceea ce privește cota pentru victoria celeilalte formații. Puteți verifica la orice meci dezechilibrat, comparând oferta Casa Pariurilor online cu ofertele altor agenții operatori.

Printre avantajele strategiei despre care vorbim se mai numără riscurile mai mici, întrucât pe o cotă mai mare se poate pune o miză mai mică, în încercarea de a obține un câștig decent. În schimb, e nevoie de o miză mare pentru un pariu cu cota 1.15 – 1.30. Un parior care joacă împotriva favoritei poate fi pe plus chiar dacă are mai multe bilete pierdute decât câștigate.

Nu oricine poate să urmeze un plan de joc bazat pe pașii greșiți ai favoriților. Profesioniștii își „permit” pentru că ei au un psihic puternic și nu se impacientează chiar dacă trec printr-o serie mai lungă de bilete necâștigătoare, având un buget substanțial și un obiectiv fixat pe termen lung. Cu alte cuvinte, au tot timpul să recupereze eventualele pierderi și să treacă pe plus.

În același timp, în cazul lor seriile necâștigătoare nu sunt foarte lungi, pentru că niciun parior de succes nu joacă la întâmplare. El are răbdare să analizeze meciurile, știe ce indicatori să urmărească și pariază doar atunci când sunt argumente solide în favoarea unei surprize. Modelul lor nu este imposibil de copiat. Orice amator poate ajunge, la un moment dat, profesionist.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro