Mergi la conţinutul principal

De ce m-am vaccinat

M-am vaccinat împotriva Covid-19. Cred în boală, cred și în vaccin, cred în știință, în descoperirile ei și în beneficiile ei. N-am avut nicio îndoială în privința vaccinării și a efectelor benefice ale acesteia – nu e ca și cum acum s-a inventat vaccinul. M-aș fi vaccinat încă din faza testelor clinice, dacă aș fi avut ocazia.

Am încredere în oamenii de știință, în cercetători, în specialiștii care au lucrat la aceste vaccinuri – și nu numai. Am încredere în buna lor credință și în ceea ce fac. Am încredere în oameni mai deștepți decât mine. Am încredere în oameni care au învățat și studiat mult mai mult decât am avut eu chef sau capacitatea necesară pentru a face asta. Am încredere în aceștia, nu în „specialiștii” de pe facebook sau de aiurea, inclusiv unii cu diplome de medici.

Nu, nu m-a speriat ideea că s-au realizat prea repede aceste vaccinuri. Dimpotrivă, sunt conștient că lucrurile evoluează, că cercetările sunt tot mai aprofundate, că tehnologiile sunt tot mai avansate și că, de fapt, suntem martorii unei noi revoluții științifice. Da, se poate crea un vaccin eficient în mai puțin de un an într-o situație extrem de critică, așa cum în curând vom putea ajunge și pe Marte. Nu cred în conspirații fără logică și sunt convins că, dacă se dorea în vreun fel să ni se facă rău, nu trebuia să stea nimeni să „creeze” un virus, apoi un vaccin împotriva virusului, apoi să ne convingă cineva să ne facem vaccinul, ca să ni se implanteze microcipuri sau să murim mai târziu. Era mai simplu să ni se pună ceva în apă sau în aer sau în aspirine. Nu că n-am inhala oricum o mulțime de otrăvuri. Și, apropo, aspirina ucide mult mai mulți oameni decât toate vaccinurile anti-Covid. Ca să nu mai zic de câți oameni ucide poluarea. Sau viciile.

M-am vaccinat nu atât pentru că mi-ar fi fost frică de boală, ci mai ales pentru că mi-a fost frică să nu dau cuiva boala. Cuiva care să aibă de suferit din cauza mea – acesta mi se pare adevăratul „blestem” al Covid. Cunosc persoane care și-au infectat părinții, evident involuntar, părinți care au decedat apoi din cauza Covid. A fost suficientă o simplă vizită, fără clasicele și mult-hulitele de către unii măsuri de prevenire. Apropo, măsurile chiar funcționează și vorbesc strict din proprie experiență. Cunosc de fapt direct vreo 20 persoane care s-au infectat cu Covid. Doar una singură nu știe cum, deși a fost extrem de prudentă. Toți ceilalți cunosc însă exact împrejurările în care au contractat virusul – fie banale întâlniri cu alte persoane infectate, în spații închise, fără măsuri de protecție (prieteni, membri ai familiei, colegi), fie participarea la evenimente sau acțiuni de grup, fără a respecta în totalitate măsurile de prevenție. Un prieten a fost grav bolnav de Covid și a stat internat 2 săptămâni, având nevoie inclusiv de oxigen, doar pentru că a lăsat o singură dată garda jos. Pe de altă parte, mai toți cei pe care îi știu și care au respectat strict măsurile de prevenție au evitat contractarea coronavirusului, chiar și dacă au împărțit același birou cu un coleg infectat (până să afle respectivul coleg că este pozitiv), atât timp cât toată lumea a purtat masca, a păstrat distanța și s-a spălat pe mâini.

M-am vaccinat pentru că și eu m-am săturat de toate restricțiile și de toate măsurile astea. Nici mie nu-mi plac. Le-am respectat și le respect, le înțeleg logica (în cazul celor mai multe dintre ele, dar mai sunt și unele aiuristice), dar asta nu înseamnă că-mi plac sau că nu vreau să scap de ele. Și eu vreau să se termine odată cu toate astea și să revenim la normalul ăla dinainte de martie 2020. Vreau să se întâmple asta cât mai repede, dar am înțeles că nu se poate altfel, decât vaccinându-mă. Eu și încă vreo 70% din restul populației. Pentru că vaccinul îmi va permite, în sfârșit, să mă revăd cu oameni dragi, la rândul lor vaccinați, fără „distanțare socială” și fără să mă mai tem că aș putea îmbolnăvi pe cineva.

M-am vaccinat și spun asta nu pentru că am pretenția că aș putea constitui un exemplu în acest sens. Dar mi-ar plăcea să știu că măcar o persoană care citește acest text înțelege și decide să se vaccineze. Și poate că este momentul ca fiecare să devină un exemplu pentru cineva, în războiul cu pandemia asta. Asta dacă vrem și să câștigăm acest război.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro