Creşterea anuală a preţurilor de consum consemnată în luna mai poate fi explicată printr-o antepoziţionare a retailerilor în vederea lunii iunie când a intrat în vigoare scăderea TVA la 9%, consideră Adrian Mitroi, profesor de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). „Eu cred că a fost o uşoară antepoziţionare în vederea lunii iunie în care se scădea TVA. Aşa că ce n-am dat la pod am dat la vamă. Eu asta cred că este, pur şi simplu un protectorat de către retaileri a marjei lor comerciale. Ei nu aveau cum să transfere integral sau foarte puţin au transferat şi consumatorului acest beneficiu de fiscalitate. (...) Eu cred că este o poziţionare ante pentru luna iunie, e doar un joc de glezne", a declarat pentru Agerpres Adrian Mitroi. El a precizat că se aşteaptă ca în al doilea sau al treilea trimestru inflaţia să fie zero.
Inflaţia anuală a fost de 1,2% în luna mai, în creştere semnificativă de la 0,65% în luna precedentă, iar inflaţia lunară a ajuns la 0,5%, potrivit datelor transmise joi Agerpres de Institutul Naţional de Statistică (INS). Majorarea ratei anuale a inflaţiei s-a produs pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,8% şi în urma majorării tarifelor la servicii cu 2,1%.
Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale a României pentru finalul acestui an a fost revizuită în jos cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cât estima în februarie, la 0,2%.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, inflaţia va fi în jur de zero din iunie 2015 până în mai 2016, pe fondul reducerii, de la 1 iunie, a TVA la alimente de la 24% la 9%. Acesta a precizat că prognozele nu au inclus reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% prevăzută în proiectul de modificare a Codului Fiscal.