De ce a fost eliberat Negoiță, șoferul ucigaș din ”Stația Morții” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce a fost eliberat Negoiță, șoferul ucigaș din ”Stația Morții”

* în motivarea Judecătoriei Brăila, pusă la dispoziția redactorilor, se arată că petentul - condamnat Marius Negoiță a executat fracția de pedeapsă necesară pentru a fi liberat condiționat * în plus, comportamentul a fost unul corespunzător față de normele mediului penitenciar în perioada executării pedepsei, astfel că instanța a stabilit că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate * în total, Negoiță a stat în închisoare 1.020 zile

 

 

Condamnatul Marius Negoiță a avut un comportament corespunzător în penitenciar și a dat dovadă că este pregătit să se reintegreze în societate. În plus, acesta a executat fracția de pedeapsă necesară pentru a fi liberat condiționat. Aceasta a fost concluzia Judecătoriei Brăila care a dispus liberarea condiționată a celui care a provocat tragedia din urmă cu aproape 3 ani din stația de autobuz de pe Șoseaua Râmnicu Sărat.

În motivarea instanței se arată că, prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Brăila, condamnatul Negoiță Marius a solicitat liberarea condiționată. Analizând actele dosarului, instanța a reținut următoarea situație de fapt:

Din procesul verbal al comisiei din cadrul Penitenciarului Brăila rezultă că petentul - condamnat a executat fracția de pedeapsă necesară pentru a fi liberat condiționat. Astfel, pentru a fi propozabil în vederea liberării condiționate trebuia să execute un număr de 1.217 zile. De la data de 21 aprilie 2016 până la data de 4 februarie 2019 a executat efectiv un număr de 1.020 zile, 192 zile conform Legii 169/2017, 0 zile ca urmare a muncii prestate, în total zile câștigate și executate 1.219. Din concluziile aferente procesului verbal rezultă că persoana condamnată nu și-a achitat obligațiile civile, deși a dispus de sume în contul din penitenciar și se propune, cu majoritate de voturi, amânarea pentru două luni. Din caracterizarea întocmită de Penitenciarul Brăila rezultă că în perioada executării pedepsei, persoana condamnată se află la prima analiză în Comisia de propuneri pentru liberarea condiționată. Nerecidivist, fără antecedente penale, se află în regim semideschis și execută o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. A declarat că a absolvit 11 clase, calificarea profesională - electrician auto. Pe parcursul executării pedepsei: nu a fost sancționat disciplinar, a fost recompensat de 4 ori cu suplimentarea drepturilor la pachet și vizită; a participat la activităţi și programe educaționale; nu a fost inclus în activităţi lucrative, nu a avut zile câștig; a acumulat 208 credite. Comportamentul a fost corespunzător față de normele mediului penitenciar în perioada executării pedepsei”, arată judecătorii.

Potrivit art. 100 alin. 1 Cod penal, se mai precizează în motivare, liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani; se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis; a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când se dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; și dacă instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Instanța, reținând împrejurările mai sus precizate, constată că în cauză sunt îndeplinite condițiile art. 100 Cod Penal, atât cu privire la fracția de pedeapsă executată cât și cu privire la comportamentul de la locul de deținere , condamnatul dând dovezi de îndreptare. Prin urmare, apreciindu-se că perioada din pedeapsa executată de către condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind îndeplinit, instaa, în baza art. 587 Cod procedură penală, raportat la art. 100 Cod penal, va admite cererea de liberare condiționată formulată de către condamnat și va dispune liberarea condiționată a acestuia de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis de Judecătoria Brăila. Va dispune punerea în libertate a condamnatului, dacă nu este arestat în altă cauză”.

Având în vedere toate acestea, în final, instanța a admis cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Negoiță Marius. În cauză se putea formula contestație, în termen de 3 zile, de către deținut sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Nu a fost vreo contestație, astfel că bărbatul a putut să plece liniștit acasă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro