De ce este motorina mai ieftină la pompă decât benzina | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce este motorina mai ieftină la pompă decât benzina

Cei care conduc maşini diesel au câştigat pariul cu preţurile. Cel puţin în această vară. Motorina s-a ieftinit, în timp ce benzina îşi menţine preţul ridicat. Petroliştii spun că întreaga Europă se confruntă cu aceeaşi problemă. Şi asta din cauza importurilor masive de benzină ale Statelor Unite, precizează TVR.
S-a dublat numărul petrolierelor ce traversează Oceanul Atlantic pline ochi cu benzină. Numai în iulie, Statele Unite au importat din Europa aproape 800 de mii de barili pe zi, cea mai ridicată medie din ultimul an. Asta a făcut ca preţul benzinei în Europa să crească în ciuda barilului care se prăbuşeşte pe burse.
La pompă, lucrurile sunt clare: benzina e cu aproape 30 de bani mai scumpă ca motorina. În aceeaşi lună, anul trecut, lucrurile stăteau exact invers: un litru de benzină era cu 15 bani mai ieftin.
Diferenţele se simt în special la cursele lungi. Cei care pleacă în vacantă şi au în faţă peste 1000 de kilometri de parcurs, plătesc şi cu 50 de lei mai puţin dacă au autoturisme pe motorină.
Iată cum arată cifrele petroliştilor: dacă barilul a scăzut la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul benzinei a făcut paşi mărunţi în jos.
Datele celei mai mari companii petroliere din România arată că, în ultima lună, preţurile benzinei şi motorinei au fost cu aproape 40 de bani mai mici. Asta în timp ce barilul a scăzut cu echivalentul a aproape 40 de lei.
Organizaţia ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creştere estimările pe 2015 privind livrările de ţiţei din statele care nu sunt membre ale cartelului. În raportul lunar al OPEC se arată că nu va exista anul acesta cerere suplimentară pentru ţiţeiul livrat de statele membre OPEC, în pofida redresării economiei mondiale, din cauza nivelul mai ridicat al producţiei din SUA şi alte state din afara cartelului.
Din 2014, OPEC menţine plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii potrivit cărora ar fi mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.
Săptămâna trecută, preţul barilului de ţiţei a scăzut până aproape de pragul de 40 de dolari, cel mai mică cotaţie din ultimii şase ani, şi nimic nu pare să oprească ieftinirea în continuare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro