Undeva în partea sudică a munţilor Zarand, în Valea Almaşului din Transilvania, se află o mică biserică din lemn. Deşi seamănă cu celelalte lăcaşe de cult din zonă, în interior ascunde un „secret": o pictură veche de 200 de ani care naşte şi azi controverse printre enoriaşi din cauza modului explicit de reprezentare a personajelor.
Pictura de care se ruşinează bătrânii, dar care îi amuză pe copii, atrage numeroşi vizitatori la mica biserică de lemn din satul hunedorean Almaş-Sălişte, relatează TVR. Fresca, realizată de un pictor anonim, reprezintă „Judecata de Apoi": păcătoşii, femei şi bărbaţi despuiaţi, sunt duşi de necuratul în flăcările iadului. Nu mesajul este deranjant, ci modul explicit de reprezentare a oamenilor. Tocmai de aceea, pictura stă mai mereu ascunsă sub o pătură.
Dincolo de mesajul religios, ce condamnă orice desfrâu sau nelegiuire, fresca este o satiră a vieţii omeneşti, dar şi o dovadă de curaj din partea pictorului, la acea vreme.
Picturi similare cu Judecata de Apoi, realizate în aceeaşi viziune naivă, dar expresivă, se întâlnesc şi în alte biserici din ţară. Bisericuţa almăşeană este singura unde fresca rămâne acoperită.