De ce este «Urzeala Tronurilor» un serial atât de popular | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce este «Urzeala Tronurilor» un serial atât de popular

Criticul american Ken Tucker explică de ce serialul "Urzeala tronurilor", produs de HBO, este cel mai piratat show de televiziune şi cum de a atras un număr atât de mare de fani.
Premiera sezonului al patrulea al serialului "Game of Thrones/Urzeala Tronurilor" a strâns o audienţă de 6,6 milioane de telespectatori, cea mai mare înregistrată de HBO în ultimii şapte ani.
Revenirea show-ului pe micile ecrane ne aduce aminte de riscul pe care şi l-a asumat televiziunea atunci când a decis să ecranizeze romanele lui George R.R. Martin, spune pentru BBC Ken Tucker, jurnalist american, nominalizat la premiul Pulitzer pentru Critică. Sigur, cărţile erau deja bestselleruri, dar publicul ţintă căruia i se adresează genul de fantezie epică este restrâns, cât o fracţiune din numărul de telespectatori necesar pentru a obţine profit în televiziune.

Risc asumat

"Construirea serialului în jurul unei lumi mitice, ca o reflexie a Europei medievale într-o oglindă spartă, a fost riscantă", spune Tucker, care menţionează faptul că producătorii David Benioff şi DB Weiss au fost suficient de inteligenţi încât să imprime filmului ritmul alert şi suspansul specifice thrillerelor şi să asigure doza optimă de nuditate şi violenţă, pentru a atrage un public cât mai variat.
Riscul pe care şi l-a asumat televiziunea a dat roade, pentru că premiera sezonului al patrulea a strâns o audienţă de 6,6 milioane de telespectatori, cea mai mare din ultimii şapte ani pentru HBO, de la ultimul episod din seria "Clanul Soprano". "Urzeala Tronurilor" a revitalizat genul sword-and-sandals (n.r. sabie şi sandale, o varietate a genului "capă şi spadă", specific cinematografiei italiene, care a precedat Spaghetti Western-ul) despre care puţini credeau că are nevoie să fie readus în lumina reflectoarelor, spune Tucker. Serialul a satisfăcut nevoia publicului de escapism, având marele avantaj că, spre deosebire de celelalte filme de epocă, nu este constrâns de evenimente istorice pe care trebuie să le urmărească.

Actori mai puţin cunoscuţi, care joacă remarcabil

Producţia de televiziune beneficiază şi de o distribuţie care include actori foarte talentaţi, care fac personajele uşor identificabile. Americanul Peter Dinklage joacă rolul lui Tyrion Lannister, care i-a adus un premiu Emmy şi un Glob de Aur, dar nu este singurul actor apreciat de critici. Aceştia laudă şi jocul actorilor-copii, în special al lui Maisie Williams (Arya Stark în serial), sau unor actori mai puţin cunoscuţi înainte de debutul serialului, cum e Lena Headey (Cersei Lannister în film).
Telespectatorii sunt atraşi de simplitatea morală a show-ului de televiziune. "Dacă principala ta grijă este să-ţi păstrezi capul sau să nu fii mâncat, cum se întâmplă cu personajele din "Game of Thrones" şi "The Walking Dead", celelalte probleme par minore. Într-o vreme în care oamenii se tem să îşi supere şefii şi economisesc în fiecare lună pentru a plăti ipoteca, escapismul unui program în care şefii sunt aduşi cu picioarele pe pământ cu o simplă mişcare a sabiei atrage", spune Tucker. "Fantezia răzbunării şi a triumfului e reală, chiar dacă ştii că nu vei ordona niciodată unor dragoni să îţi asculte poruncile", adaugă el.

Încă două sezoane

Serialul fantasy "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones" va continua cu două sezoane noi, au anunţat, marţi, reprezentanţii postului HBO, la două zile după ce primul episod din al patrulea sezon al acestui show TV a obţinut cea mai mare audienţă din ultimii şapte ani pentru acest post de televiziune.
Fiecare episod din serialul "Urzeala tronurilor" este vizionat, în medie, de 14,4 milioane de persoane, însă această cifră include telespectatorii care înregistrează episoadele pentru a le viziona mai târziu - o practică foarte populară în rândul plătitorilor de abonamente HBO.
Inspirat din seria de romane "Cântec de gheaţă şi foc/ A Song of Ice and Fire", de George R. R. Martin, serialul original HBO "Urzeala tronurilor" are o acţiune centrată vag în secolul al XV-lea, într-un regat fictiv numit Westeros. Magicul, epicul şi fantasticul vin în completarea acţiunii din "Urzeala tronurilor".
Serialul "Game Of Thrones" a fost recompensat cu numeroase premii internaţionale, inclusiv un Glob de Aur şi un premiu Emmy, câştigate de Peter Dinklage la categoria cel mai bun actor în rol secundar.
Seria "Cântec de gheaţă şi foc" ("A Song of Ice and Fire") este o fantezie epică scrisă de romancierul şi scenaristul american George R. R. Martin. Acesta a început să lucreze la această serie în 1991, primul volum fiind publicat în 1996. Planificată iniţial ca trilogie, seria cuprinde până în prezent cinci romane publicate şi încă două aflate în stadiul de proiect. Romanele din această serie au fost traduse în peste 20 de limbi şi s-au vândut în peste 24 milioane de copii doar în America de Nord.
Cel de-al patrulea sezon al serialului "Urzeala tronurilor" a avut premiera în România pe 7 aprilie, pe postul HBO.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro