"De ce e bine să faci binele" - o conferinţă excepţională | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"De ce e bine să faci binele" - o conferinţă excepţională

Zi atipică, ieri, pentru "mediul cultural" brăilean, mai ales sub aspectul morbului instituţional. Cu începere de la ora 14.00, în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti", reputatul scriitor şi eseist român Gabriel Liiceanu, directorul editurii "Humanitas" (unul dintre cele mai influente şi selective grupuri editoriale de pe piaţa de carte românească contemporană) a ţinut o conferinţă pe o temă extrem de delicată: "De ce e bine să faci binele". Excepţională sub raportul abordării analitice, debordând de filiaţii livreşti cu deschideri largi spre esenţele tari ale literaturii universale (ex: Dostoievscki, Puşkin etc.), lipsită de umori bombastice şi de "apropo"-uri idiosincrazice, conferinţa lui Liiceanu a tratat binele - atât cu "B" mare, cât şi cu "b" mic -, fără a friza pentru o clipă cinismul deconstrucţiei, împărţindu-l în trei mari categorii, pe care le vom reda în ordinea prezentată din trei perspective: literară, socială şi biblică. Evident, totul pus în balanţă cu manifestarea răului. Iată un scurt citat din discursul lui Gabriel Liiceanu: "Faptul de-a lua viaţa cuiva sau de-al tortura fizic sau psihic nu poate fi înţeles decât într-un scenariu al apărării, de-asta Justiţia prevede cazul crimei în legitimă apărare. Dar mitul biblic al lui Cain şi Abel nu este unul de genul ăsta. Mitul radicalităţii crimei, adică al rădăcinii crimei, e unul în care personajul care ucide, ucide din invidie, nu pentru că se apără. Şi în mitul mioritic se ucide din invidie. În general, societăţile şi istoria omenirii stau aşezate pe invidie. Iar ceea ce trăim noi pe grupuri profesionale, peste tot în lume, nu doar în ţara asta, se mişcă pe invidie".

Evenimentul a fost organizat de CJ Brăila, Teatrul "Maria Filotti" şi Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati". Precizăm că datorită orei - neinspirată, am spune noi -, la care a fost programată conferinţa, publicul prezent la eveniment a fost alcătuit în cea mai mare parte doar din elevi de liceu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro