Bursa a fost conceputa ca o societate comerciala pe actiuni, avea 50 de actionari si o durata de functionare nelimitata, sediul social aflindu-se in Piata Traian. Desi, teoretic bursa trebuia sa fie un barometru al economiei de piata, aceasta institutie nu a functionat corespunzator. Din datele care exista la Registrul Comertului, rezulta ca Bursa Generala de Marfuri a Brailei este inca in functiune, dar mandatul cenzorilor este expirat, iar bilantul contabil anual nu a mai fost depus la Registrul Comertului din anul 2003. Totodata, data la care s-a efectuat ultima inregistrare la Registrul Comertului este 01.07.2005.
Ce s-a intimplat cu bursa? Unul dintre actionarii principali care au investit in aceasta, Gheorghe Caruz, declara: "Autoritatile locale trebuia sa se implice mai mult in sprijinirea activitatilor bursei. Eu am fost cel care in 1994 am avut initiativa organizarii unei burse, pentru ca si orasul nostru sa aiba o Bursa. Pe bursa au jucat atit firme particulare, cit si intreprinderi agricole de stat. Directorii acestora din urma veneau la noi si declarau ca vind griul, de exemplu, cu 3.000 de lei pe kg, dar in realitate acestia il vindeau la un pret mai mic, de 2.500 de lei". Din aceasta diferenta de pret, multi dintre ei isi luau comisioane destul de grase.
In mod normal, la orice bursa din lume toate preturile sint la vedere, si orice tentativa de a vinde marfurile la alte preturi decit cele declarate in mod oficial se considera ilegala. In privinta desfasurarii sedintelor cu actionarii, acele Adunari Generale Extraordinare ale Actionarilor, sursa citata mai sus a declarat ca acestea s-au tinut intotdeauna la termenele convenite, ba mai mult, bursa ajunsese sa aiba chiar si profit, fara insa a preciza perioada profitabila. Aceste declaratii ale lui Gheorghe Caruz sint oarecum in contradictie cu indicatorii financiari ai bursei luati din bilantul contabil si contul de profit si pierdere incepind din 2002 si pina in 2005, dar si cu declaratia unui alt fost actionar al bursei, Zodila Gheorghe, director al firmei Axion Impex SRL: "In 1994 am depus in contul bursei 10 milioane de lei. Atit timp cit am fost actionar, nu s-au organizat deloc Adunari ale Actionarilor, doar in primul an a fost organizata o astfel de sedinta, iar banii au disparut, ajungind la directori. Nu am vazut niciodata vreun raport financiar si nu am incasat vreun ban din cei pe care ii investisem. Toti banii pe care i-am bagat in bursa au fost pierduti".
In privinta indicatorilor financiari luati din bilant si din contul de profit si pierdere acestia arata ca in anul 2002 datoriile bursei s-au ridicat la suma de 830 milioane lei vechi, pierderea neta fiind de 196,5 milioane lei. In anul 2003, datoriile bursei se ridicau la peste 1 miliard de lei, pierderea neta fiind de 410 milioane. In 2004, datoriile erau de circa 1,5 miliarde lei, iar pierderile se cifrau la 305.460 lei. In fine, in anul 2005 datoriile erau de 161.475 de lei noi, iar pierderea ajunsese la 6.811 RON. Din cite se poate observa, la un moment dat datoriile si pierderile au inceput sa scada, probabil pentru ca un profit a fost scos cumva. Dar chiar si asa, situatia Bursei ramine una dificila, doarece e greu de crezut ca aceasta isi va mai reveni vreodata.
Printre directorii despre care s-a spus ca nu ar fi facut nimic si care au condus bursa se numara actualul senator PSD de Braila, Aurel Simionescu, un alt fost deputat PSD de Braila Ion Stefan si nu in ultimul rind conferentiarul universitar doctor Corneliu Burada, membru PD, fost consilier judetean, actualmente vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.