• printre parlamentarii care NU au fost de acord cu măsura prelungirii stării de urgenţă în România cu încă 30 de zile se numără şi doi brăileni • deputatul PSD Brăila Florin Mircea şi-a menţinut declaraţia recentă, cum că românii ar respecta regulile anti-coronavirus şi fără starea de urgenţă • senatorul ALDE Mihai Ruse susţine că a făcut acest gest pe linie de partid, dar şi din considerente economice şi sociale
Prelungirea stării de urgenţă în România în contextul pandemiei de coronavirus nu este considerată o măsură bună pentru doi dintre parlamentarii brăileni. Iar acest lucru s-a văzut chiar şi la votul lor pe această problemă, dat la finele săptămânii trecute. Este vorba despre deputatul PSD Florin Mircea şi senatorul ALDE (deşi partidul său nu mai are grup parlamentar în momentul de faţă, iar acesta figurează ca neafiliat politic) Mihai Ruse. Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat, ieri, legătura cu cei doi, pentru a afla cum îşi justifică votul în contextul actual.
Trebuie subliniat că PSD-istul Florin Mircea a afirmat şi înaintea votului faptul că nu i se pare o măsură potrivită, însă la momentul discuţiei cu redactorii noştri încă nu luase o decizie privind modul în care urma să voteze. Acum acesta susţine că în opinia sa, românii ar respecta regulile şi dacă nu ar fi stare de urgenţă, în ciuda faptului că au mai existat incidente violente în ţară în ultima perioadă, chiar şi în aceste condiţii stricte. Acesta a adăugat că ar trebui ca oraşele să fie tratate diferit în funcţie de numărul de bolnavi pe care îl au, pentru a nu bloca toată ţara şi a crea o gravă problemă economică pe viitor.
“Îmi menţin opinia pe care am avut-o înainte de vot. Uitându-ne la ultimele patru - cinci zile, uitându-ne şi la celelalte ţări care au fost în aceeaşi situaţie, vedem că au reuşit să relanseze treptat economia, prin faptul că au permis să se desfăşoare activităţi care aduc venituri oamenilor şi bugetului local. Am votat puţin «împotriva» dorinţei colegilor, ca să spun aşa, dar acesta a fost crezul meu şi mi-l duc mai departe. Şi crucea, în cazul în care este perceput cumva de rău. Dar eu cred că cine vrea să facă şi să găsească soluţii bune, o poate face. Însă oamenii ăştia au alte gânduri, îi interesează contractele pe care le semnează, îi interesează să scoată tot felul de idei seara şi dimineaţa să le modifice şi să nu mai recunoască faptul că au zis aşa sau că au gândit aşa”, a declarat Mircea.
Deputatul a mai precizat că foarte multe persoane vârstnice l-au contactat telefonic zilele acestea pentru a se plânge că intervalul în care au voie să iasă din casă, nu este unul tocmai bine ales, deoarece nu mai găsesc alimente proaspete de tipul lactatelor, care se vând la primele ore ale dimineţii în pieţe. PSD-istul a mai adăugat că nu i se pare în regulă nici să se aplice amenzi în neştire, fără ca oamenii să aibă posibilitatea să le plătească, deoarece eventuale măsuri drastice de genul confiscării apartamentelor pe viitor nu pot reprezenta o soluţie din punctul său de vedere. Acesta a mai susţinut că de câte ori s-a plimbat pe stradă, nu a putut să nu observe faptul că oamenii poartă mască şi că respectă regulile de distanţare socială, ba mai mult, că tocmai perioada sărbătorilor pascale a dovedit deschiderea cetăţenilor către înţelegerea măsurilor propuse de autorităţi, chiar dacă nu au fost deloc pe placul multora.
Întrebat dacă a primit reacţii negative din partea colegilor după votul său, acesta a precizat că nu a fost cazul, însă nu a ascuns că a fost dur criticat de unii brăileni pe site-urile de socializare.
“Un cetăţean spunea: «Uite ce a făcut Mircea Florin, a votat împotrivă, îşi asumă el toţi morţii care vor fi»?! Eu îmi asum morţii, dacă, «Doamne Fereşte», fac eu ceva, nu pentru cei care nu au respectat anumite lucruri sau care nu au respectat reglementările. Asta este. Suntem toţi judecători în spatele calculatorului şi pe la colţuri. Până la urmă, fiecare are argumentele lui”, a conchis parlamentarul.
Ruse a votat «împotrivă» din motive economice şi sociale
De această dată, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au reşit să stea de vorbă şi cu senatorul Mihai Ruse în privinţa votului său legat de prelungirea stării de urgenţă. Acesta a explicat că a votat “împotrivă” ca urmare a unei decizii la nivelul ALDE, dar şi din motive economice şi sociale.
“Aşa s-a hotărât la nivel de partid. S-a considerat că în unele părţi din ţară nu este chiar atât de gravă situaţia încât să fie stare de urgenţă la nivel naţional. Şi faptul că oamenii au nevoie de bani, de locuri de muncă, să reînceapă activitatea. Vorbesc tot despre judeţele unde nu sunt probleme foarte grave, cum este şi Brăila, de altfel. Acestea au fost cele mai importante motive din spatele votului meu. Deci motive care ţin de economie, dar şi motive sociale”, a declarat Ruse.
Precizăm că votul privind proiectul pentru prelungirea stării de urgenţă în România a avut loc într-o şedinţă comună a celor două Camere, la distanţă, în format electronic, în data de 16 aprilie (joi). La vremea respectivă, restul deputaţilor şi senatorilor brăileni au votat “DA” pentru prelungirea stării de urgenţă în România. Potrivit informaţiilor urcate pe site-ul Camerei Deputaţilor, la acest proiect au fost 404 voturi “DA”, 29 - “NU”, 5 abţineri, în timp ce un parlamentar din cei 439 prezenţi a preferat să nu voteze.