De ce au dispărut de fapt dinozaurii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce au dispărut de fapt dinozaurii

Efectele cumulate a două cataclisme globale, produse la mică distanţă unul de celălalt - impactul cu un meteorit uriaş urmat de erupţia unui vast lanţ vulcanic în cealaltă emisferă a Pământului - au dus la dispariţia dinozaurilor şi a multor altor specii de animale şi plante în urmă cu 66 de milioane de ani, conform unui nou studiu, transmite Reuters, citat de agerpres.ro.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că dispariţia dinozaurilor, eveniment fără de care mamiferele nu ar fi evoluat şi implicit oamenii nu ar fi putut să apară, s-a produs după două catastrofe cu efecte resimţite la nivel global: un meteorit cu diametrul de aproximativ 10 kilometri a lovit Pământul în zona Golfului Mexic, la Yucatan, catastrofă urmată la scurt timp de erupţia unui supervulcan în India.
Cele două evenimente cataclismice au provocat o iarnă nucleară, acoperind planeta cu un „sarcofag" gros de praf, cenuşă şi gaze toxice cum ar fi dioxidul de carbon şi dioxidul de sulf, fapt ce a dus la importante şi bruşte schimbări climatice. Rezultatul a fost dispariţia a 75% dintre speciile de plante şi animale de pe Pământ într-unul dintre cele mai violente evenimente de dispariţie în masă din istorie.

Evenimente aproape simultane

Conform calculelor oamenilor de ştiinţă, impactul cu meteoritul s-a produs acum 66,04 milioane de ani, cu o marjă de eroare de ^- 30.000 de ani. În acea perioadă de timp regiunea vulcanică denumită Capcanele Deccan, din apropiere de Mumbai, era deja activă, iar impactul cu asteroidul din Golful Mexic nu a făcut decât să intensifice erupţiile de cealaltă parte a Pământului, în India. Scurgerile piroclastice din Capcanele Deccan au eliberat în atmosferă cantităţi enorme de gaze toxice.
Diferenţa de timp dintre impactul cu meteoritul şi intensificarea activităţii vulcanice este foarte mică la scară geologică, cele două evenimente fiind practic simultane. Astfel, oamenii de ştiinţă susţin că intensificarea erupţiilor vulcanice s-a produs la cel mult 50.000 de ani după impactul meteoritului. „În marja de eroare a măsurătorilor, aceste evenimente sunt practic simultane", conform vulcanologului Loýc Vanderkluysen de la Universitatea Drexel din Philadelphia.
„Dispariţia dinozaurilor a fost provocată de efectele combinate ale celor două cataclisme", a adăugat şi Paul Renne, director al Centrului de Geocronologie Berkeley şi profesor de geologie la Universitatea California din Berkeley.
Oamenii de ştiinţă dezbat de mai bine de 35 de ani care dintre aceste două cataclisme globale ar fi dus la dispariţia dinozaurilor. „Până acum problema a fost pusă greşit. Nu putem confirma doar una dintre cauze, în detrimentul celeilalte. Este evident că aceste cataclisme s-au produs practic simultan şi că efectele lor combinate au produs această dispariţie în masă", a explicat Paul Renne.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro