De ce ar trebui să avem un weekend de trei zile. Experţii ne dau răspunsul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce ar trebui să avem un weekend de trei zile. Experţii ne dau răspunsul

Deşi unele ideologii încurajează munca în exces, considerând că un astfel de obicei te poate face mai sănătos şi mai fericit, ideea unui weekend de trei zile este realizabilă şi poate constitui baza unei vieţi mai bune.

Potrivit Descoperă, un număr mare de studii în cadrul cărora s-au analizat efectele muncii în exces a dezvăluit că aceasta poate scădea sănătatea fizică şi psihică a persoanelor. Munca peste program poate creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului.

Prin munca excesivă pierdem momentele cu familia şi prietenii, de asemenea, oamenii care muncesc mult nu reuşesc să mai preţuiască momentele simple ale vieţii. Din cauza muncii deseori oamenii sunt prea obosiţi pentru a-şi exploata şi celelalte pasiuni. Experţii consideră că modelul de muncă ar trebui schimbat, prin promovarea unor moduri alternative de viaţă decât cele centrate pe muncă.

Progresul tehnologiei a avansat continuu în ultimul secol, crescând nivelul de productivitate. Însă nu toate câştigurile productivităţii pot fi realizate prin orele de muncă scurte. Cel puţin în perioada modernă, aceste câştiguri au fost utilizate pentru a creşte revenirea deţinătorilor de capital, deseori prin scăderea salariului angajaţilor.

Lipsa progresului reduce timpul petrecut la muncă în cadrul economiilor capitaliste moderne, acest fapt reflectă influenţa ideologiei, dar şi a conducătorilor. Consumerismul este un alt factor care a favorizat apariţia orelor lungi de muncă. Muncitorii sunt deseori persuadaţi să cumpere mai mult ceea ce se transformă în muncă mai multă, pentru a avea bani pentru cele mai noi obiecte.

Costurile orelor prelungite sunt reprezentate de sănătatea precară şi o stimă de sine scăzută a muncitorilor. Există şi costuri pentru angajatori, de exemplu scăderea productivităţii şi a profitului.

Printre punctele pozitive reflectate şi de unele experimente se numără un echilibru mult mai bun între viaţa personală şi muncă.

Un retailer de îmbrăcăminte din Japonia a acceptat ca muncitorii săi să lucreze patru zile pe săptămână, însă vor lucra 10 ore pe zi în cele patru zile, pentru a realiza 40 de ore pe lună.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro