Mergi la conţinutul principal

De ce apare sughițul? Studii recente arată un rol crucial în cazul bebelușilor

Studii recente tocmai au arătat că sughiţul are un rol crucial. Cercetătorii de la University College din Londra a descoperit că, pentru bebeluşi, sughiţul e esenţial în dezvoltarea creierului, pentru că el declanşează trei tipuri de unde electromagnetice care ajută la reglarea respiraţiei.

 

„Motivul pentru care sughiţăm noi, adulţii, nu e pe de-a întregul clarificat, dar ar putea avea legătură cu creşterea, dat fiind faptul că au fost depistate mişcări specifice sughiţului la fetuşi de 9 săptămâni, în perioada sarcinii”, scrie în studiul citat de Mediafax. Totodată, bebeluşii născuţi prematur sughită, în medie, 15 minute pe zi.

Studiul s-a bazat pe scanările creierului bebeluşilor născuţi la termen, la 30 – 42 de săptămâni de sarcină.

Activitatea creierului a fost monitorizată cu sensori aplicaţi pe torace. Contracţia diafragmei, pricinuită de sughiţ, a corespuns cu un puternic val electric în creier, anume în cortex (partea frontală a creierului). Cercetătorii înclină să creadă că un al treilea val electric e legat de sunetul sughiţului în sine, împreună cu senzaţia contracţiei diafragmei.

Cercetătorul Lorenzo Fabrizi susţine că sughiţul îl poate ajuta pe bebeluş să înveţe cum să-şi gestioneze respiraţia, pentru ca, în cele din urmă, să poată fi controlată voluntar prin mişcarea diafragmei în sus şi în jos.

„Când ne naştem, circuitele care procesează senzaţiile corpului nu sunt suficient dezvoltate, astfel că punerea la punct a unei astfel de reţele e un punct esenţial în dezvoltarea nou-născuţilor”, a spus acesta.

Chiar dacă sughiţul la adulţi nu are o explicaţie încă, cercetătorii încearcă să lege acest tic, de stres, excitaţie nervoasă, mâncat sau băut, activităţi care pot declanşa mişcarea involuntară a diafragmei, dar nu elimină nici ideea că sughiţul poate fi un reflex-vestigiu din perioada fetală şi a copilăriei, când a avut o funcţie vitală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro