* de la 1 martie 2023, tarifele pentru serviciile publice oferite populației sunt următoarele: 9,67 lei/mc la apa potabilă și 5,28 lei/mc la canalizare-epurare, ambele cu TVA inclus * brăilenii vor simți la buzunar abia din această lună scumpirile, odată cu facturile emise pentru martie a.c. * în urmă cu un an, la 1 martie 2022, prețul unui mc de apă potabilă majorat ajunsese la 6,50 lei, iar tariful la canalizare 3,68 lei/mc * „Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie a CUP „Dunărea” SA, ci este o condiție impusă prin acordul pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM”, precizează reprezentanții companiei de apă-canal * proiectul în cauză se ridică la 1,38 miliarde de lei, fiind derulat cu fonduri europene
Facturi mărite la apă și canalizare în municipiul și județul Brăila. Asta după ce, de la 1 martie 2023, s-a majorat considerabil prețul unui metru cub de apă potabilă distribuită populației de Compania de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” SA Brăila. Anul trecut, compania majorase, de asemenea, în două rânduri, tarifele la apă și canalizare (la 1 martie, respectiv 1 octombrie 2022).
Astfel, potrivit comunicatului trimis de CUP „Dunărea” SA, prețul unic (cu TVA), valabil pentru municipiul și județul Brăila - stabilit de Autoritatea Națională de reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) - intrat în vigoare de la 1 martie 2023, în toate Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe raza județului Brăila, este următorul: apă potabilă: 9,67 lei/mc (8,87 lei fără TVA de 9%); canalizare-epurare: 5,28 lei/mc (4,84 lei fără TVA). Cu aceste noi prețuri și tarife vor fi emise facturile în luna aprilie 2023 pentru serviciile prestate utilizatorilor din municipiu și județ.
Decizia majorării tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare a fost luată încă din luna februarie a. c. Reprezentanții CUP „Dunărea” SA precizează, însă, că decizia majorării tarifelor nu aparține companiei, fiind vorba de o condiție obligatorie impusă de reprezentanții Uniunii Europene pentru realizarea investițiilor de circa 1,4 miliarde de lei, aflate în derulare. Proiectul este realizat în cadrul POIM, cu fonduri europene. Mai pe înțelesul tuturor, potrivit unor surse autorizate, 94% din suma uriașă constă în fonduri nerambursabile, dar compania are obligația să contribuie cu 6%, bani cu care societatea s-a împrumutat de la BERD, fără garanții, dar cu obligația acestor scumpiri ale apei care vor asigura profitul necesar returnării împrumutului.
Reproducem mai jos Comunicatul Companiei de Utilități Publice „Dunărea” SA Brăila:
„Începând cu luna martie 2023, ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) a stabilit, prin Decizia nr. 18 din 06.02.2023, tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare, preț și tarif unic pentru județul Brăila: 8,87 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă; 4,84 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare.
Modificarea tarifelor are loc în contextul implementării proiectului major de investiții în infrastructura de apă și apă uzată, realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) de care vor beneficia locuitorii din județul Brăila. Valoarea totală a proiectului este de 1.385.022.604,06 lei, inclusiv TVA. Proiectul este finanțat cu fonduri europene.
Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie a CUP „Dunărea” Brăila SA, ci este o condiție impusă prin acordul pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM. Majorarea tarifelor este o condiție obligatorie, imperativă a Uniunii Europene pentru realizarea investițiilor finanțate prin Fondul de Coeziune, derulate în prezent de CUP „Dunărea” SA Brăila.
În cazul în care nu se vor aplica noile tarife, acest lucru este considerat o neîndeplinire a condițiilor impuse prin contractul de finanțare europeană nerambursabilă și se va rezilia contractul de finanțare, iar banii europeni vor fi restituiți. Mai mult decât atât, rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri europene și, implicit, a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Brăila.
Prin urmare, aplicarea tarifelor actuale reprezintă o condiție obligatorie pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului de investiții POIM”.
Potrivit site-ului CUP „Dunărea” SA, anul trecut, au mai fost operate alte două „ajustări” ale prețurilor și tarifelor la apă și canalizare, prima dată pe 1 martie 2022 (6,50 lei/mc la apă potabilă, respectiv 3,68 lei/mc la canalizare-epurare) și a doua oară pe 1 octombrie 2022 (7,78 lei/mc, respectiv 4,25 lei/mc).
Stadiul actual al lucrărilor în cadrul proiectului POIM
Cotidianul nostru a solicitat de la Compania de Uitilități Publice (CUP) „Dunărea” SA Brăila, la începutul lunii martie, informații referitoare la stadiul de implementare a proiectului din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Răspunsul oficial a venit ieri, sub forma unui comunicat prin care reprezentanții companiei de apă-canal au explicat în ce constă proiectul și ce s-a făcut concret până la ora actuală.
„Prin acest program finanțat cu fonduri europene realizăm infrastructura de apă și canalizare în multe dintre localitățile județului Brăila. Investițiile în infrastructura de apă se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din județul Brăila, pentru un număr de 66 localități din 24 UAT-uri care, în prezent, nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă sau au acoperire parțială. Principalii indicatori fizici sunt: 147,54 km rețea de distribuție apă potabilă nou construită; 130,19 km rețea de distribuție apă potabilă reabilitată; 333,89 km aducțiune apă potabilă nou construită; 44,97 km aducțiune apă potabilă reabilitată; 12 rezervoare noi de înmagazinare apă potabilă; 1 stație nouă de tratare apă ”, au precizat responsabili din cacrul CUP „Dunărea” SA.
În comunicatul transmis redacției noastre s-a mai specificat faptul că investițiile în infrastructura de canalizare se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de apă uzată pentru un număr de 21 localități din 18 UAT-uri din județul Brăila, care în prezent nu beneficiază de sisteme de canalizare sau au acoperire parțială. Principalii indicatori fizici sunt: 299,86 km rețea de canalizare nou construită; 30,47 km rețea de canalizare reabilitată; 110,53 km colectoare apă uzată; 85 stații noi de pompare apă uzată; 1 instalație de uscare, neutralizare si valorificare termică a nămolului, care va prelua nămolurile de la toate Stațiile de Epurare Ape Uzate (SEAU) și Stațiile de Tratare Apă Potabilă (STAP) gestionate de CUP Dunărea Brăila.
"Până la data prezentă (10 aprilie 2023 - n.r.) s-au executat următoarele lucrări aferente contractelelor CL9, CL10 și CL5 lot 2:
La sistemul de alimentare cu apă: s-a construit rețea nouă de distribuție apă potabilă în lungime de 23,47 km; s-a construit conductă nouă de aducțiune apă potabilă în lungime de 51,47 km.
La sistemul de canalizare: s-a construit rețea nouă de canalizare în lungime de 1,5 km; s-a construit colector apă uzată în lungime de 1,2 km.
Lucrările de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă se vor realiza prin înlocuire, prin cămășuire cu rășini epoxidice sau prin relining, în funcție de starea în care se află rețeaua și diametrul acestor rețele existente, în cadrul CL 1 lot 2 - Proiectare și execuție lucrări rețele de alimentare cu apă și canalizare Municipiul Brăila (zona Sud) - UAT Brăila care este în fază de proiectare. De asemenea contractele CL 2 lot1, CL2 lot2 și CL4 se află în perioadă de proiectare”, au mai precizat cei de la CUP "Dunărea".