Mergi la conţinutul principal

De ce antibioticele sunt neputincioase în fața unor infecții

Cercetătorii au dezvoltat un instrument nou și puternic pentru a identifica modificări genetice ale bacteriei provocatoare de boli, care este responsabilă de rezistența la antibiotice. Rezultatele acestei tehnici ar putea fi folosite în clinici în următorii zece ani pentru a decide care sunt cele mai eficiente tratamente pentru boli precum pneumonia și meningita, conform unui comunicat publicat pe site-ul Institutului Sanger din Marea Britanie, care a realizat studiul.
Oamenii de știință au analizat genomul a Streptococcus pneumoniae, o specie de bacterii care provoacă 1,6 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an. În cea mai detaliată cercetare de acest tip, echipa a folosit un studiu de asociere pangenomică (GWAS) pentru a localiza orice modificări în codul ADN al bacteriei care să îi permită să se sustragă tratamentului antibiotic. În timp ce GWAS a fost folosit timp de un deceniu pentru a identifica funcția genei la om, s-a considerat imposibil până acum de a folosi tehnica pe ADN-ul unei bacterii.
„Pentru prima dată, suntem capabili să vedem, la scară largă, variante de cauzalitate care permit unor bacterii cum este Streptococcus pneumoniae să reziste eforturilor noastre de a o trata și controla. Acest lucru poate ajuta la dezvoltarea unor strategii mai eficiente de tratament în viitorul apropiat", declară Claire Chewapreecha, principalul autor al studiului.
Descoperirea tuturor diferențelor care subliniază rezistența va fi esențială pentru utilizarea viitoare a secvențierii genomului pentru a prezice sensibilitatea la antibiotice în microbiologia clinică, subliniază cercetătoarea. Rezultatele acestei tehnici sunt publicate în PLoS Genetics.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro