Începând de astăzi, se aplică reguli noi în ce priveşte taxa auto. Asta după ce Executivul a aprobat în ultima şedinţă, prin hotărâre de guvern, normele metodologice de aplicare a noii legi privind taxa auto. Zeci de brăileni au dat năvală, zilele trecute, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Brăila pentru a-şi înmatricula autoturismele, tocmai pentru a scăpa de noile taxe. Totuşi, nu a fost exagerat de aglomerat, însă majoritatea cetăţenilor aflaţi în faţa ghişeelor veniseră strict pentru această chestiune. Partea proastă este că acum, potrivit noii legi, se plăteşte şi transcrierea autoturismelor (transferul de la un proprietar la altul), în timp ce înainte se plătea numai prima înmatriculare. Oamenii şi-au exprimat nemulţumirile faţă de astfel de legi aberante, după cum au spus chiar ei, însă s-au declarat neputincioşi în faţa unor astfel de prevederi. "Astea sunt legile statului, de aia facem cozi mai rău ca la alimentară. Nu avem cu cine să ne luptăm. Nu se formau asemenea cozi dacă nu se dădeau legile aiurea. Aici sunt doar două ghişee, nu avem nimic cu d-lor (n.r. - angajaţii Serviciului de Înmatriculare Brăila), dar ce putem face decât să stăm la coadă?!", s-a plâns un brăilean aflat la rând. Şeful Serviciului de Înmatriculări Auto Brăila, Daniel Popescu, ne-a declarat că noua lege cuprinde numeroase excepţii, astfel că angajaţii trebuie să dea dovadă de o atenţie deosebită, pentru ca autovehiculul să fie încadrat la categoria care trebuie. "Volumul de muncă este foarte mare, implică foarte multă atenţie. Angajaţii trebuie să verifice documentele, să încadreze autovehiculul acolo unde trebuie şi dacă se greşeşte fiecare răspunde. Noi preluăm documentele şi verificăm autenticitatea. Oamenii vin la noi cu decizia de calcul şi chitanţa de plată de la Trezorerie. Nu a fost foarte mare aglomeraţie, oricum nu am plecat până nu am rezolvat problemele oamenilor", a precizat şeful serviciului.
Iată şi principalele prevederi cu privire la acest controversat subiect. Noua taxă se aplică numai maşinilor care se înmatriculează începând de astăzi, 13 ianuarie 2012. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. În actul normativ sunt stipulate, însă, numeroase excepţii, fiind scutite de la plată anumite categorii de autovehicule (aparţinând misiunilor diplomatice, special modificate pentru persoanele cu handicap, destinate folosirii de forţele armate, securitate, poliţie, jandarmerie, pompieri, ale serviciilor de ambulanţă şi medicină, descarcerare şi stingere incendii, instituţii de învăţământ, sănătate, cultură, vehicule istorice, autovehicule pentru care au fost plătite accize anterior, etc.)
Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Potrivit legii care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.
Persoanele interesate să vadă dacă au de recuperat bani ca diferenţă, începând de astăzi au la dispoziţie, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), formula de calcul prevăzută de lege şi care este utilizată şi de organele fiscale.
Cererile de restituire, însoţite de documentele necesare pot fi depuse începând de luni, 16 ianuarie şi vor fi soluţionate de către organele fiscale în termen de 45 zile. Trebuie precizat că petenţii care au restanţe la ANAF nu vor primi diferenţa rezultată din calculul taxei auto.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.