• judecătorii Tribunalului Brăila arată că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, încalcă brutal independenţa magistraţilor • s-a hotarât că, începând din data de 22 ianuarie, va fi amânată judecarea cauzelor, cu excepţia celor urgente
Judecătorii Tribunalului Brăila au decis să nu mai intre la procesele aflate pe rol. Vor judeca numai cauzele urgente.
Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Brăila, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie, la convocarea Secţiei pentru judecători din CSM, a hotărât în unanimitate că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători încalcă independenţa magistraţilor şi afectează statutul constituţional al acestora. În cadrul acestei întruniri s-a hotarât că, începând din data de 22 ianuarie, va fi amânată judecarea cauzelor, cu excepţia celor urgente.
După cum se arată în comunicatul transmis de la Tribunalul Brăila, Curtea Constituţională a statuat că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor care presupune şi asigurarea unor garanţii sociale, precum pensia de serviciu. “Decizia CCR nr. 873/2010 a declarat ca fiind neconstituţională măsura adoptată de Guvern, a reducerii pensiilor de serviciu ale magistraţilor prin Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor din anul 2010. De altfel, abrogarea pensiei de serviciu (art.103 din Legea nr.92/1992 reluat în art. 85 din Legea nr. 303/2004), prin art.198 din Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, a fost declarată neconstituţională şi prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 20/2.02.2000, publicată în Monitorul Oficial al României nr.12/18.02.2000. Reamintim pe această cale că alimentarea unui conflict artificial şi inutil oferă muniţie exclusiv acelor persoane care nu doresc un stat de drept, o magistratură independentă, un corp onest, netimorat şi profesionist al magistraţilor în România şi care ignoră în mod repetat cele statuate în mod constant de Curtea Constituţională şi entităţile internaţionale relevante. Devine astfel imperativ ca puterea legislativă şi puterea executivă să garanteze acordarea pensiei de serviciu şi a remuneraţiei adecvate ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituţia României”, se arată în comunicatul transmis.