Mergi la conţinutul principal

De 6 ani, la Ianca, salubrizarea orasului se face in afara legii

In scurt timp, Ianca poate deveni scena unui scandal de proportii a carui miza este serviciul public de salubrizare. Desi ambele parti implicate in conflict, primarul orasului George Fanel Chirita (PSD) si patronul fostei societati care asigura serviciul de salubrizare, "Curat Serv", Fanel Baluta (PNG), sustin ca totul este o "sicana politica", in spatele careia s-ar afla de fapt conducerea filialei locale a PD, in realitate problemele sint grave. Concret, imediat dupa ce a preluat conducerea primariei Ianca, Fanel Chirita a reziliat contractul de salubrizare cu fosta societate "Curat Serv". Motivul declarat, "Curat Serv" nu detinea licenta de operator de salubrizare. Motivul nedeclarat, "Curat Serv" cistigase licitatia in virtutea relatiilor de prietenie dintre patronul ei, Fanel Baluta, si fostul primar PD, Traian Cismas. In plus, Chirita il acuza pe Baluta ca presta ilegal acest serviu, in baza unui contract de achizitie publica, nicidecum de salubrizare. Desi rezilierea s-a produs in noiembrie 2004, Baluta nu a acceptat "infringerea" si, pe orice cale, incearca sa demonstreze ca nici actualul operator nu respecta legea, adica asigura salubrizarea orasului si gestioneaza statia de epurare a apei fara a detine licenta din partea Autoritatii Nationale.

Salubrizare pe criterii politice

In anul 2000, cind la conducerea Primariei Ianca a fost instalat Traian Cismas (PD), societatea care pe atunci asigura curatenia orasului, Directia Serviciilor Publice (DSP), avea doar citiva angajati care se ocupau strict de curatenia arterelor principale. Prin urmare, Cismas a organizat o licitatie pentru desemnarea unei societati care sa se ocupe de curatenia intregii localitati in adevaratul sens al cuvintului, adica inclusiv de preluarea gunoiului menajer de la populatie. La licitatie au participat 5 societati, si a cistigat SC "Curat Serv" SRL Ianca. Discutiile au aparut imediat, opozitia de atunci - PSD, vehiculind ca firma a cistigat licitatia numai datorita relatiilor de prietenie dintre primarul Cismas si patronul "Curat Serv", Fanel Baluta, un simpatizant al Partidului Democrat si un apropiat al administratiei PD-iste. Gurile rele au fost insa nevoite sa inceteze criticile aspre, conducerea societatii dind dovada de implicare si simt practic. Imediat a demarat semnarea de contracte cu locatarii celor 37 de blocuri, dar si cu locuitorii de la curti, Ianca avind circa 2.000 de gospodarii, cu agentii economici si institutiile din localitate. A cumparat pubele moderne, o autoutilitara speciala etc. A amenajat Parcul Central (3 ha), mai multe zone verzi pe arterele principalele si a amenajat un centru civic. Sarcinile principale prevedeau insa colectarea, transportul si depozitarea deseurilor, maturatul si spalatul cailor publice, curatarea si transportul zapezii pe caile publice si mentinerea starii de functionare a acestora pe timp de polei, inghet sau ninsoare precum si intretinerea spatiilor verzi.

"Nici o firma nu poate functiona fara licenta de operator servicii salubrizare"

Dupa alegerile din 2004, noua administratie a orasului, de data aceasta PSD-ista, a considerat ca lucrurile privind salubrizarea localitatii nu sint tocmai in regula, mai ales ca in 2004 intrase in vigoare si o noua legislatie in domeniu, respectiv HG nr. 346/2004 si HG nr. 433/2004. Noua legislatie preciza ca serviciul de salubrizare trebuie efectuat numai de firme atestate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC) si ca gestiunea acestui serviciu se poate realiza prin doua modalitati: gestiune directa prin compartimente de specialitate ale consiliilor locale sau gestiune delegata unuia sau mai multor operatori, prin contract de concesiune sau parteneriat public - privat.
In calitate de initiator al proiectului de hotarire de Consiliu Local pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a serviciului public de salubrizare a orasului Ianca, primarul George Fanel Chirita a propus, iar consilierii au aprobat, ca gestiunea serviciului de salubrizare sa fie facuta in mod direct, prin Directia Serviciilor Publice de sub autoritatea Consiliului Local (CL), urmind ca aceasta sa faca demersurile necesare atestarii de catre ANRSC.
Imediat dupa aprobarea Regulamentului si aprobarea HCL care desemna DSP ca operator de salubrizare autorizat, Primaria a instiintat conducerea "Curat Serv" despre aceasta modificare, fara sa ofere explicatii. Indignat la culme, patronul "Curat Serv", Fanel Baluta, a transmis mai multe adrese catre Primaria si Consiliul Local Ianca, a luat cuvintul in mai multe sedinte de CL, dar nu a rezolvat mare lucru, raspunsul autoritatilor fiind clar: "Nici o firma nu poate functiona fara licenta de operator servicii salubrizare". Raspunsul nu l-a multumit insa, Baluta sustinind cu tarie ca e o aberatie ca el sa piarda acest serviciu pentru ca nu are licenta, atit timp cit actualul operator, in opinia lui, numit strict pe criterii politice, DSP, se afla in aceeasi situatie. Mai mult, Baluta sustine ca nici populatia nu este multumita nici de calitatea serviciului, dar mai ales de preturile practicate, mult mai mari decit oferta lui.

"100% va garantez, sint doar sicane politice si atit"

"In aprilie 2004 a aparut legea salubrizarii care dadea posibilitatea CL sa realizeze acest serviciu fie in gestiune directa, fie indirecta. Noi am ales varianta directa. Asa a fost aleasa DSP. In ceea ce priveste obtinerea avizelor, unitatea a depus toata documentatia, sint in curs de avizare, dar cum documetele se depun in comun si pentru salubrizare si pentru statia de epurare, dureaza ceva mai mult, la statie fiind ceva probleme. Noi nu am facut decit sa intram in legalitate. Societatea domnului Baluta presta ilegal acest serviu, mai precis lucra pe un contract de achizitie publica, nicidecum de salubrizare. Nici in ceea ce priveste costul serviciului nu intra in discutie sesizarea dumnealor. Sint doar acuzatii nefondate care au un substrat politic. Si nu PNG este pionul principal (in prezent Fanel Baluta este vicepresedinte PNG Ianca - n.r.), ei doar sint scosi in fata. In spatele intregii acestei tevaturi se afla Partidul Democrat cu care noi, nu e un secret, sintem in dispute de mult timp. Oricum, domnul Baluta a cistigat licitatia in virtutea relatiei de prietenie cu fostul primar si lucra ilegal. Eu nu inteleg de ce incearca acum sa reia discutia, oricum nu are licenta si nu cred ca are de gind sa o solicite. 100% va garantez, sint doar sicane politice si atit", a declarat Fanel Chirita.

DSP nu are licenta si nici nu are depusa documentatia

Ca sint sau nu sicane politice, e mai greu de dovedit, desi disputele aprige dintre membrii filialelor partidelor politice de la Ianca sint deja de notorietate. Cert este insa faptul ca DSP nu detine nici in prezent licenta de operator de salubrizare, drept pentru care se afla deja in atentia ANRSC.
"Directia Serviciilor Publice Ianca nu are licenta eliberata de
Autoritatea Nationala pentru prestarea serviciului public de
salubrizare si nici nu are depusa, pina la data prezenta,
documentatia de licentiere. Directia Serviciilor Publice Ianca se afla
deja In atentia ANRSC, ca obiectiv al planului de control al
autoritatii. Dupa finalizarea actiunii de control, ANRSC va lua
masuri In conformitate cu prevederile legale", ni s-a precizat de la Biroul de presa al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala - ANRSC.

Ianca, al doilea oras ca marime din judet

Ianca a devenit oras in 1989. Ridicarea in rang a fost determinata de aparitia unei retele de dotari cu caracter orasenesc, cum ar fi liceu, spital, dispensar, casa de cultura, stadion, retea de apa, sistem centralizat de canalizare, retea de gaze naturale. Si aspectul este unul orasenesc, Ianca avind 37 de blocuri, cu circa 1.000 de apartamente, un parc central de aproape 3 ha, centru civic etc. Statisticile arata ca, din punct de vedere al numarului de locuitori si dotari, Ianca este al doilea oras ca marime din judet, dupa municipiul Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro