Mergi la conţinutul principal

Deținuți puși la muncă

din efectivul total de 415 deținuți custodiați la nivelul Penitenciarului Brăila, 197 sunt folosiți la activități lucrative, media deținuților folosiți zilnic la activități de tip prestări servicii la diverși operatori economici fiind de 79 deținuți • la acest moment, Penitenciarul Brăila a încheiat contracte de prestări servicii cu cinci agenți economici, iar deținuții selecționați desfășoară activități lucrative la șapte puncte de lucru exterioare și un punct de lucru interior

 

Și deținuții din Penitenciarul Brăila contribuie la modernizarea Municipiului Brăila, prin desfășurarea de activități pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, dar și în construcții și confecții metalice. Din efectivul total de 415 deținuți custodiați la nivelul Penitenciarului Brăila, aproape 200 sunt folosiți la activități lucrative. Oricum, deținuții care ies la muncă au unele beneficii, în sensul că pot obține o reducere a pedepsei și pot primi mai repede liberarea condiționată.

Potrivit datelor transmise de la unitatea de detenție, deținuții custodiați în Penitenciarul Brăila contribuie la amenajarea spațiilor verzi pe raza Municipiului Brăila, aflat în plin proces de reabilitare. "Pedepsele privative de libertate sunt stabilite de către instanțele de judecată în cadrul procesului penal și nu pot fi modificate de către penitenciar sau de alte instituții administrative. Ca urmare a activităților lucrative desfășurate pe durata executării pedepsei cu închisoarea, persoanele condamnate pot fi liberate condiționat înainte de executarea fracției din durata pedepsei prevăzute în codul penal ținând cont de numărul zilelor considerate ca executate pe baza muncii prestate, dar nu mai devreme de executarea efectivă a fracției obligatorii din durata pedepsei prevăzute de codul penal.

În vederea creșterii șanselor de reintegrare socială, în cadrul Penitenciarului Brăila au loc activități de informare, consiliere, medierea muncii, cursuri de formare profesională și participări la Bursa locurilor de muncă”, se arată în comunicatul transmis de Simona Kober, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila.

Astfel, de la începutul anului și până în prezent, la nivelul Penitenciarului Brăila au fost 27 deținuți care au participat la programe de formare organizate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Ocupațiile/calificările în care au fost organizate aceste cursuri au fost pentru meseriile de ajutor bucătar.

O altă masură activă implementată de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în colaborare cu  Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă, prin unitățile subordinate și agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sunt Bursele locurilor de muncă, activitățile de informare, consiliere medierea muncii cât și proiecte inițiate de ANP care vizează integrarea pe piața forței de muncă a deținuților, activități la care au participat 99 deținuți. ”Obținerea unui loc de muncă după liberare reprezintă un pas extrem de important în procesul de reinserție a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, astfel că acest demers nu poate decât să încurajeze și să ofere persoanelor condamnate suportul necesar în revenirea acestora pe piața muncii și în societate. Folosirea la muncă a persoanelor private de libertate se realizează în temeiul unui contract de prestări servicii încheiat între directorul penitenciarului (în calitatea de prestator) și operatorul economic (în calitate de beneficiar). Implicarea persoanelor private de libertate în acțiuni de acest gen are ca scop dezvoltarea spiritului civic și de echipă, dezvoltarea unei atitudini pozitive față de muncă, creșterea stimei de sine și a sentimentului de apartenență la societatea civilă. Conducerea Penitenciarului Brăila își exprimă convingerea că, alături de sprijinul comunității locale și cu implicarea acesteia, poate crește nivelul și eficiența intervenției recuperative, contribuind astfel la normalizarea relațiilor sociale și dezvoltarea continuă a comunității locale, bazată pe integrare pe piața muncii a tuturor categoriilor sociale în general și a celor vulnerabile, în particular”, se mai arată în comunicatul transmis de la Penitenciarul Brăila, semnat de cms. șef de poliție penitenciară Horia Huluba, director al unității de detenție.

 

Aproape jumătate dintre deținuți merg la muncă. Contracte de prestări servicii cu 5 agenți economici

Reprezentanții Penitenciarului Brăila arată că din efectivul total de 415 deținuți custodiați la nivelul unității, 197 sunt folosiți la activități lucrative. Media deținuților folosiți zilnic la activități de tip prestări servicii la diverși operatori economici este de 79 deținuți.

La acest moment Penitenciarul Brăila a încheiat contracte de prestări servicii cu 5 agenți economici. ”Deținuții selecționați desfășoară activități lucrative la 7 puncte de lucru exterioare și 1 punct de lucru interior. Numărul deținuților folosiți zilnic la activități în interesul locului de deținere  (deservire, GAZ- uri, plantoane etc.) este de 118 deținuți, iar din totalul deținuților care nu desfășoară activități lucrative (218 deținuți) sunt din motive obiective (vârsta, starea de sănătate, măsuri de siguranță, prezentare instanțe, transfer etc.)”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al instituției.

Complementar prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni, un rol esențial al serviciului penitenciar este acela al pregătirii persoanelor private de libertate pentru perioada post-detenție, prin formarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire socială și față de muncă. Prin implicarea deținuților în astfel de activități se urmărește diminuarea impactului negativ produs de ieșirea din mediul penitenciar, creșterea șanselor de incluziune socială și familiarizarea cu elementele de suport social care pot oferi asistența necesară reîntoarcerii în comunitate.

Administrația Națională a Penitenciarelor este preocupată de dezvoltarea unor colaborări cu reprezentanți ai societății civile implicați în preluarea persoanelor care se liberează, și care pot oferi servicii integrate în scopul depășirii, cu succes, a perioadei critice post-detenție.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro