Mergi la conţinutul principal

Deținuți la muncă

* potrivit unei situații transmise de la Penitenciarul Brăila, 89 de deținuți  desfășoară, la acest moment, muncă în regim de prestări de servicii * deținuții lucrează necalificat în domeniul construcțiilor, igienizare și amenajare spații verzi din municipiul Brăila și Galați * aceștia pot beneficia de zile câștig, venituri, credite, recompense ca urmare a desfășurării de muncă în regim de prestări de servicii * Penitenciarul Brăila custodiază 450 deținuți clasificați să execute o pedepsă privativă de libertate în regim deschis și semideschis care pot beneficia de dreptul la muncă

 

Zeci de deținuți aflați în Penitenciarul Brăila, unde execută pedepse privative de libertate, ies la muncă în spațiul public. La jumătatea lunii septembrie, numărul celor care desfășurau activități în zona spațiilor verzi sau în domeniul construcțiilor, se ridica la 89 de persoane. Deținuții pot beneficia de zile câștig, venituri și recompense ca urmare a desfășurării de muncă în regim de prestări de servicii. Penitenciarul Brăila are în custodie 450 deținuți clasificați să execute pedepse în regim deschis și semideschis, care pot beneficia de dreptul la muncă. Nu toți își exprimă dorința de a ieși la muncă, mulți invocând anumite motive personale. Recent, mai mulți deținuți au fost observați în timp ce lucrau pentru amenajarea spațiilor verzi pe bulevardul Independenței, aflat în plin proces de reabilitare.

Penitenciarul Brăila custodiază un număr de 450 deținuți clasificați să execute o pedepsă privativă de libertate în regim deschis și semideschis care pot beneficia de dreptul la muncă în conformitate cu art.78 din Legea 254/2013: «Persoanelor condamnate li se poate cere să muncească, în raport cu tipul regimului de executare, ținându-se seama de calificarea, deprinderile și aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranță, precum și de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora» și  art. 171 din H.G. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. La acest moment (16.09.2022) un număr de 89 deținuți desfășoară muncă în regim de prestări de servicii. Deținuții desfășoară activități lucrative necalificate în domeniul construcțiilor și igienizare /întreținere/amenajare spații verzi din municipiul Brăila și Galați”, ne-a informat Penitenciarul Brăila, prin intermediul cms. de Poliție penitenciară Ionuț Madaraș, director adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar.

Tipul faptelor pentru care persoanele aflate în penitenciar au fost sancționate cu măsuri privative de libertate sunt: conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, furt, furtul calificat, tâlhărie și tâlhăria calificată, lipsirea de libertate în mod ilegal. Se menționează faptul că tipul infracțiunilor enumerate nu este una exhaustivă, fiind persoane care au comis și alte tipuri de fapte penale.

 

Beneficiile deținuților care desfășoară activități lucrative

Potrivit informațiile transmise de reprezentanții Penitenciarului Brăila, deținuții pot beneficia de zile câștig, venituri, credite, recompense ca urmare a desfășurării de  muncă în regim de prestări de servicii.

Se precizează faptul că, în baza Legii Nr. 254/2013 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal cu completările ulterioare, deținuții pot beneficia de zile câștig și venituri. “Beneficiile zilelor câștig în vederea liberării condiționate, obținute ca urmare a muncii prestate, se calculează după cum urmează: în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă; în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă. Repartizarea veniturilor obținute prin muncă: 40% din venit revine persoanei condamnate, care poate folosi pe durata executării pedepsei privative de libertate 90% din acesta, iar 10% se consemnează pe numele său, la Trezoreria Statului, urmând să fie încasat în momentul punerii în libertate; 60% din venit revine administrației penitenciarului, constituind venituri proprii care se încasează, se contabilizează și se utilizează potrivit dispozițiilor legale privind finanțele publice”, precizează purtătorul de cuvânt al unității de detenție, comisar șef Simona Kober, responsabil Legea 544/2001.

În conformitate cu Decizia Directorului General al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP)  Nr. 562/2020 din 8 septembrie 2020 privind modificarea și completarea Deciziei directorului general al ANP nr. 443/2016 privind aprobarea Procedurii de lucru pentru acordarea recompenselor pe baza Sistemului de creditare a participării la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială, activități lucrative, precum și la prevenirea situațiilor de risc, deținuții pot beneficia de credite și recompense. Este vorba despre acordarea a 4 credite/zi câștig, ca urmare a activităților lucrative desfășurate de către deținuți, indiferent de tipul muncii prestate. “Sistemul de creditare este o procedură obiectivă, unitară și transparentă de măsurare a comportamentului persoanelor private de libertate, precum și a eforturilor depuse de acestea în vederea reintegrării sociale. În sistemul administrației penitenciare recompensarea persoanelor private de libertate se face ținând cont de rezultatele aplicării Sistemului de creditare. Sunt deținuți care refuză participarea la activități lucrative în exteriorul locului de deținere invocându-se în majoritatea cazurilor motive personale”, au mai precizat reprezentanții Penitenciarului Brăila.

Am solicitat și o situație a deținuților care au participat, de la inceputul acestui an, la activități în comunitate. Din situația transmisă, cei mai mulți deținuți au ieșit la muncă în perioada verii. Astfel, în ianuarie au fost doar 2 deținuți la muncă, în februarie - 0, în martie - 4 persoane, în aprilie 21 de persoane, în mai 36 de deținuți la muncă, în iunie - 50 deținuți, în iulie - 57 persoane, în august - 50 deținuți la muncă. În septembrie au fost cei mai mulți la muncă, după cum v-am arătat în prima parte a articolului de presă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro