Mergi la conţinutul principal

Deținătorul celei mai mari colecții de radiouri și-a expus minunățiile și la Muzeul Eparhial Galați

• expoziția a fost deschisă publicului în perioada 23-27 octombrie a.c. • pasionatul colecționar de radiouri brăilean are în prezent deschisă o altă expoziție, de data aceasta la Centrul Diversității Culturale din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”, care va putea fi vizitată până în martie anul viitor

 

Ing. Nicușor Popoacă, brăileanul care, în cinci ani, a colecționat peste 100 de radiouri vechi, unele din perioada interbelică, în perfectă stare de funcționare, a expus, zilele acestea, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (Muzeul Eparhial) din Galați. O altă expoziție de-a sa, incluzând 35 de piese, una și una, se află amenajată și poate fi vizitată la Centrul Diversității Culturale din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”.

„În perioada 23 - 27 octombrie 2023, am fost invitat, de părintele Cosmin Ilie, să expun câteva radiouri cu lămpi din colecția mea (1926 -1966) la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, din Galați”, a precizat pasionatul colecționar brăilean. Cum era de așteptat, cei mai mari fani ai radioului s-au dovedit a fi cei mici, fascinați de obiectele expuse și care, culmea, funcționau perfect.

Inginerul Nicușor Popoacă a început să colecționeze radiouri în urmă cu cinci ani, după ce a suferit un infarct miocardic cu stop cardiorespirator și a stat două zile în comă. La vârsta de 13 ani, a construit primul aparat de radio cu lămpi, perfect funcțional, iar în liceu a obținut locul III pe țară la Olimpiada de electrotehnică. Inginerul care a păcălit moartea vrea cu tot dinadinsul să înființeze primul muzeu al radioului la Brăila, după ce a strâns o impresionantă colecție de radiouri vechi, unele vechi de un secol, pe care le-a reparat și le-a readus la viață:  circa 90% dintre radiourile colecționarului brăilean sunt în perfectă stare de funcționare.

În prezent, la Centrul Diversității Culturale din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” se află amenajată expoziția „Povești de altă dată... Colecții și colecționari. Radiouri din perioada 1923 - 1965. Colecția ing. Nicușor Popoacă, alături de fotografii de epocă de la Asociația Muzeul Jucăriilor București (colecția ing. Cristian Dumitru și Mihail Dumitru) și din arhiva Centrului Diversității Culturale. La data deschiderii expoziției, ing. Nicușor Popoacă a prezentat cele 35 de radiouri expuse și a făcut o demonstație practică. A mai prezentat, de asemenea, Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice - MBR, gazda manifestării.

Expoziția va fi deschisă publicului până în martie 2024, perioadă în care Camelia Hristian va susține o serie de prelegeri și prezentări despre Istoria Radioului; Emisiuni, voci celebre și personalități brăilene la Radio România; „Unde ești, copilărie?”. Jocuri și jucării de altădată; „Ani de școală... Amintiri și nostalgii”. Rechizite și jurnale din sec. XIX - XX; „Zaharicale, Coféturi, Dulcegării, Taifas”. Ambulanți, cofetării și fabrici de ciocolată de altădată; „Unde sunt zăpezile de altădată?”. Sărbătorile de iarnă în perioada interbelică și în comunism; „Parfum de epocă. Viață cotidiană și modă între anii 1900 - 1950”; „Amicul Copiilor. Cărți și reviste pentru copii, după 1900”, „Povești despre Brăila, muzică și cărți. Călătorii culturale”, „Povestea orașului meu. Greci, Evrei, Ruși Lipoveni, Turci, Armeni, Bulgari... Brăila”. Unele prezentări vor fi însoțite de ateliere și demonstrații practice la care pot participa copii, tineri, adulți, seniori și familii brăilene. Programarea se poate face la tel. 0339.40.10.02, e-mail cccccamelia@yahoo.com, precum și la Centrul Diversității Culturale (Piața Traian nr. 3).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro