• Ionuţ Curte a fost depistat pe când introducea în Penitenciarul Brăila două telefoane mobile pe care le ascunsese în chiloţi • Curte se întorcea de la cules de morcovi, din judeţul Galaţi, împreună cu alţi 43 de deţinuţi
În vârstă de 23 de ani, Ionuţ Curte, domiciliat în comuna Zăvoaia, a fost trimis în judecată pentru “introducere în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare în penitenciar” (art. 185 din Legea 254/2013). În ziua de 18 noiembrie 2015, ora 15:35, Curte (pe atunci deţinut) a fost depistat în timp ce introducea în mod ilegal în Penitenciarul Brăila două telefoane mobile prinse într-un pachet, bunuri pe care le ascunsese în lenjeria intimă.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, în aceeaşi zi, incidentul a fost comunicat ofiţerului de serviciu de la Poliţia Municipiului.
Audiat pe parcursul urmăririi penale, Ionuţ Curte a declarat că, în dimineaţa zilei de 18 noiembrie 2015, ora 6:45, a plecat împreună cu alţi 43 de deţinuţi (îmbarcaţi într-un autobuz) către un sat din judeţul Galaţi, unde urma să culeagă morcovi în folosul unei societăţi comerciale din Galaţi. Această activitate se făcea în baza unui protocol încheiat între Penitenciarul Brăila şi firma gălăţeană. Înainte de a pleca pe câmp, deţinuţii au fost testaţi cu detectorul de metale la punctul de control nr. 2 al penitenciarului, neexistând niciun fel de incidente.
Odată ajunşi pe câmp, a mai spus inculpatul, deţinutul Fănel Lica i-ar fi dat două telefoane mobile pe care să le introducă în penitenicar, promiţându-i în schimb un carton de ţigări (!). Afirmaţiile fostului deţinut nu pot fi verificate, pentru că, în acel moment, nu se mai afla nimeni în apropiere.
“În jurul orei 15:35, când s-au întors la Penitenciarul Brăila, lucrătorii din penitenicar au depistat asupra inculpatului Curte Ionuţ, în lenjeria intimă, două telefoane mobile (...)”, precizează procurorul de caz.
Audiat de poliţişti, Fănel Lica a declarat că, la data la care s-a petrecut incidentul, era desemnat să coordoneze activitatea celorlalţi 43 de deţinuţi care lucrau separat faţă de lucrătorii civili. Martorul a mai afirmat că, pe parcursul activităţii, nicio persoană străină nu s-a apropiat de punctul de lucru şi că deţinuţii erau supravegheaţi de doi agenţi de pază, neavând posibilitatea să ia legătura cu alte persoane din zonă. Lica a descris în amănunt cum a fost depistat Curte cu telefoanele mobile ascunse în lenjeria intimă, însă nu-şi explică cine i le-a plasat. Deţinutul Lica Fănel a mai declarat că nu cunoaşte modul în care inculpatul Curte Ionuţ a făcut rost de cele două telefoane mobile şi nici motivul pentru care acesta l-a pârât la autorităţi. Un motiv ar fi fost acela că Ionuţ a vrut să se răzbune pe el, pentru că-l punea să muncească.
Între timp, Ionuţ Curte s-a liberat din penitenciar şi s-a întors în satul natal, Zăvoaia. S-a liberat şi Lica şi s-a întors şi el acasă, în Surdila Găiseanca. Ancheta a mers însă mai departe, iar acuzaţiile au rămas în picioare.