Mergi la conţinutul principal

Deţinuţii de la Penitenciarul Tichileşti şi cel din Brăila s-au aşezat cuminţi în bănci

ieri, la sediul Centrului de detenţie din Tichileşti a avut loc festivitatea de deschidere, aproximativ 100 de persoane private de libertate fiind înscrise la cursurile şcolare • acestora li s-au adăugat alte 69 de persoane de la Penitenciarul Brăila, selectate pentru a urma, la frecvenţă redusă, clasele IX – XIII • inspectorul şcolar adjunct a transmis mesaje de încurajare deţinuţilor de la Brăila

 

Începerea noului an şcolar a fost marcată şi la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, precum şi la Penitenciarul Brăila. Aproximativ 170 de persoane private de libertate  s-au înscris la cursurile şcolare. 

Centrul de Detenţie Brăila-Tichileşti în colaborare cu Şcoala Gimnazială Specială Tichileşti a organizat, la data de 10 septembrie, festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2018 – 2019 pentru aproximativ 100 de persoane aflate în custodia unităţii, care s-au înscris la cursuri. Activitatea a debutat cu discursul directorului unităţii, comisar şef Nicuşor Sterian, care a prezentat, printre altele, mesajul transmis de Directorul General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), subliniind importanţa procesului educaţional în reintegrarea socială a persoanelor condamnate. Evenimentul a continuat cu prezentarea de către directorul şcolii Speciale, Cristina Moraru, a cadrelor didactice care vor asigura instruirea şcolară a deţinuţilor în acest an, a curriculei şcolare stabilite la nivel naţional şi repartizarea elevilor pe clase.

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Penitenciarului Tichileşti, în anul şcolar 2018-2019, la  şcoala Gimnazială Specială Tichileşti au fost organizate 4 clase învăţământ primar cu 30 elevi şi 6 clase învăţământ gimnazial cu 42 elevi.  Cei opt profesori ai şcolii, angajaţi ai Inspectoratului şcolar Judeţean, vor defăşura activitate şcolară în 8 săli de clasă, două cabinete, o sală de sport şi un atelier mecanic. Diploma de studii, adeverinţa, certificatul de absolvire precum şi foaia matricolă, se eliberează de către unitatea de învăţământ fără a fi înscrise menţiuni cu privire la locul în care s-a derulat instruirea şcolară.

Tot în cadrul centrului de detenţie, în baza protocolului încheiat cu  Colegiul Tehnologic Panait Istrati Brăila, vor fi organizate cursuri liceale – învăţământ frecvenţă redusă clasele IX-XIII cu 28 persoane internate. “Educaţia persoanelor private de libertate în penitenciar este oportună, având în vedere faptul că o pondere importantă din populaţia carcerală este reprezentată de către persoane cu un nivel de educaţie scăzut sau chiar inexistent.  Alături de activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială, cursurile de calificare/recalificare profesională, instruirea şcolară contribuie la dezvoltarea profesională a persoanelor private de libertate, creând premisele reintegrării sociale a acestora”, se arată în comunicatul transmis de Penitenciarul Tichileşti.

 

Mesaje de încurajare şi din partea IŞJ Brăila

Şi deţinuţii din Penitenciarul Brăila continuă cursurile şcolare, chiar dacă sunt condamnaţi pentru comiterea unor infracţiuni. Un număr de 69 persoane private de libertate a fost selecţionat pentru a urma cursuri pentru clasele IX - XIII forma de şcolarizare - frecvenţă redusă. “Scopul şcolarizării organizate şi desfăşurate în penitenciar este să asigure achiziţionarea unor atitudini pozitive şi posibilitatea de a promova într-o meserie şi a presta o muncă utilă în societate”, este mesajul transmis de conducerea Penitenciarului Brăila. Deschiderea noului an şcolar 2018 - 2019 a fost marcată prin adresarea de cuvinte de încurajare şi urări pentru elevii deţinuţi de către profesor Viorel Botea - inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, profesor Neaga Susanu -  director Şcoala Gimnazială “Nikos Katzantzakis”, profesor Cristina Trăistaru - director adjunct Şcoala Gimnazială “Nikos Katzantzakis”, Gabriela Apetrei – consilier educativ -  Colegiul “C.D Neniţescu” şi  inspectorul de specialitate din partea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila. Directorul Penitenciarului Brăila, Cristian Bursuc, şi directorul adjunct Reintegrare Socială, Simona Calu, au transmis mesajul directorului general al ANP cu ocazia deschiderii noului an şcolar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro