Indivizi aflaţi în spatele gratiilor care au reuşit să înşele mai multe persoane prin metoda "accidentul" au fost săltaţi de forţele de ordine. Ieri dimineaţă, poliţiştii bucureşteni au făcut percheziţii în celulele a doi deţinuţi de la penitenciarele Brăila şi Galaţi, precum şi la domiciliile a şapte persoane din judeţul Galaţi, într-un dosar de înşelăciune. "Afaceriştii" din puşcărie lucrau cu persoane aflate în libertate, pe care le trimiteau să preia sumele de bani de la cei picaţi în plasă. Deţinuţii contactau telefonic victimele, în special persoane în vârstă, pe care le speriau prin anunţul că fiul sau nepotul a provocat un grav accident şi le cereau bani pentru plata spitalizării sau a unor falşi avocaţi. După cum ne-a precizat subinspector Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în cursul zilei de ieri au fost efectuate nouă percheziţii, câte una în cele două penitenciare, şi şapte pecheziţii domiciliare în judeţul Galaţi. Cei suspectaţi de comiterea de înşelăciuni prin metoda "accidentul" vor fi duşi la Poliţia bucureşteană pentru audieri, poliţiştii urmând să stabilească vinovăţia fiecăruia.
La Brăila, ultimele lovituri prin metoda accidentul s-au dat în luna martie, asta după o perioadă de pauză din partea infractorilor, modalitatea de inducere în eroare a persoanelor vârstnice fiind însă una nouă. Infractorii au trimis victimele cu banii într-un loc public, mai precis la coşurile de gunoi, în loc să se prezinte la domiciliile acestora, unde riscau să fie prinşi de poliţişti. Trei brăilence au picat în plasa ţeparilor, ele fiind convinse să "arunce" peste 65.000 de lei (650 milioane lei vechi) în coşurile de gunoi din Parcul Monument şi Grădina Publică. Anchetatorii au stabilit că cel care coordona întreaga afacere era Victor Aurelian Bucşă, deţinut în Penitenciarul Galaţi, el fiind ajutat de cunoştinţe mai vechi, printre care Adriana Alina Radu, de 21 de ani, săltată de poliţişti după ce a mers să strângă banii din pubele. Victimele, brăilence cu vârste de 53 şi 63 de ani, din municipiu, au fost contactate pe telefonul fix de persoane care s-au recomandat drept rude ale acestora (fiică, respectiv, nepot) şi le-au cerut să le ajute financiar, întrucât au fost implicate în accidente rutiere. Afectate emoţional de veştile primite, victimele nu s-au mai gândit să verifice informaţia primită şi, conform instrucţiunilor transmise de apelant, au lăsat în două pubele de gunoi din Parcul Monument şi Grădina Publică, sumele de 22.500, respectiv, 17.500 de lei. Dosarul «Pubela» a ajuns la instanţă.
Datele statistice deţinute la nivelul Poliţiei Brăila relevă faptul că, de la începutul acestui an, numărul sesizărilor privind fapte de înşelăciune prin telefon a scăzut la jumătate faţă de perioada similară a anului 2013.