Deşi persoanele aflate în spatele gratiilor nu au voie cu telefoane mobile în penitenciar, deţinuţii găsesc totuşi metode pentru a le introduce în celule. Aproape 150 de deţinuţi din Penitenciarul Brăila au fost prinşi cu telefoane mobile pe parcursul anului trecut.
Astfel, după cum reiese din bilanţul pe anul 2010, prezentat de conducerea Penitenciarului Brăila, asupra persoanelor private de libertate, la camerele de deţinere, a fost depistat un număr de 140 de astfel de obiecte interzise. În cazul a 87 dintre ele au fost identificaţi şi deţinătorii, însă pentru restul de 53 de aparate au rămas neidentificaţi. De asemenea, asupra deţinuţilor au fost găsite şi 85 de cartele SIM. În plus, pe parcursul anului trecut, au fost depistate şi încercări de introducere a obiectelor interzise prin sector vizite, ba chiar 3 situaţii când s-a încercat introducerea de substanţe psihotrope (nu s-a confirmat a fi droguri). Astfel, prin postul de control asupra persoanelor vizitatoare s-a încercat introducerea a 9 telefoane mobile şi 17 SIM-uri, iar printr-un alt post de control s-a încercat introducerea a 13 telefoane mobile şi a unor sume de bani. Tot la Penitenciarul Brăila s-a înregistrat şi un caz când un furnizor de servicii a încercat să introducă prin postul de control o cantitate de alcool.
Automutilări, bătăi şi greva foamei
Cazurile când deţinuţii s-au rănit singuri pentru a "impresiona" cadrele penitenciarului sau a încerca să obţină rezolvarea unor probleme urgente din punctul lor de vedere nu au lipsit, la fel şi altercaţiile între persoanele aflate în spatele gratiilor. Pe parcursul anului trecut s-au înregistrat 6 cazuri de autorăniri, 19 altercaţii între deţinuţi, o tentativă de suicid, 5 accidente de muncă şi 25 de cazuri când persoanele private de libertate au refuzat hrana.
Deţinuţii şi-au vărsat nervii şi asupra angajaţilor instituţiei, fiind înregistrate 2 cazuri de injurii şi ameninţări asupra cadrelor şi 2 atacuri asupra cadrelor. "Pentru nerespectarea regulilor privind accesul în penitenciar şi încercarea de introducere în penitenciar a obiectelor interzise au fost aplicate un număr de 110 interdicţii de acces în penitenciar persoanelor vizitatoare şi au fost sesizate organele statului în vederea efectuării de cercetări", a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, subcomisar Simona Kober.
Anul trecut, prin sectorul vizită, s-a acordat dreptul deţinuţilor de a primi pachete, vizite şi corespondenţă. În total, s-au efectuat 8.922 vizite, 19.486 cumpărături de către deţinuţi, s-au primit 3.823 pachete, 2.771 scrisori şi s-au efecuat 31.695 convorbiri telefonice. Este de menţionat creşterea de 12 ori a convorbirilor telefonice efectuate de deţinuţi. De asemenea, au fost soluţionate în termen 4.579 cereri ale persoanelor private de libertate şi a fost ţinută audienţă cu 3.335 persoane private de libertate de către şefii de secţii şi cu 689 de personalul cu funcţii de conducere.
Pentru menţinerea unei legături strânse cu familia, deţinuţilor le-au fost acordate 261 vizite intime cu durata de 2 ore şi 8 cu durata de 48 de ore. Au fost şi deţinuţi "model" care au primit recompense, fiind acordate în total 959 recompense din care 79 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar (64 cu durata de 24 ore şi 15 cu durata peste 2 zile). În plus, în cadrul secţiilor de deţinere au fost instalate 8 telefoane.
Raportul de Activitate al Penitenciarului Brăila, pe anul 2010, a fost prezentat săptămâna trecută, în Sala Mare a Prefecturii Brăila, în prezenţa directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, chestor dr. Ioan Băla, a reprezentanţilor instituţiilor colaboratoare şi a personalului penitenciarului. În cadrul şedinţei de bilanţ au fost prezentate principalele activităţi derulate pe parcursul anului 2010 de către serviciile şi compartimentele instituţiei, stadiul îndeplinirii obiectivelor precum şi obiectivele propuse pentru anul în curs.