Ieri, Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila a găzduit "cărţi" vii, în cadrul unui eveniment unic, emoţionant şi interesant iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Proiectul "Biblioteca vie" s-a desfăşurat la nivel naţional şi a implicat contactul direct dintre oamenii curioşi, în rolul cititorilor, şi personalul şi deţinuţii din penitenciare, în rolul cărţilor. La nivelul judeţului nostru, Penitenciarul Brăila şi cel de la Tichileşti au "oferit" persoane încarcerate spre "lecturare", deviza proiectului fiind "Priveşte-mă ca pe un om, citeşte-mă ca pe o carte!".
Deţinuţii au fost cele mai citite "cărţi". Aceştia au putut fi "împrumutaţi" timp de 30 de minute, interval în care cititorii puteau afla povestea de viaţă a celor din spatele gratiilor. Curioşii însetaţi de lectură au avut ocazia de a "răsfoi" viaţa persoanelor respective. În încăperea de la parterul Bibliotecii, care a găzduit evenimentul, pluteau sentimente de melancolie, tristeţe, regret, spaimă, compătimire, speranţă, uimire - o gamă complexă de trăiri omeneşti. Tineri care au comis crime când erau încă minori, care au tâlhărit sau care au privat de libertate alte persoane au acceptat să împărtăşească experienţa nefericită.
Printre cărţi, l-am găsit pe Robert, un tânăr de 20 de ani, din judeţul Neamţ, pasionat de muzică şi pictură. În acelaşi timp, se declară şi iubitor de animale, dorindu-şi ca pe viitor să devină dresor. Ceea ce îl împiedică să-şi realizeze visul este o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare. Băiatul e acuzat de omor calificat. Priveşte în jos mai tot timpul, semn că îi e ruşine de fapta sa. Ziua neagră pentru Robert a început cu o ieşire alături de prietenii săi la un bar, chiar de Dragobete, 24 februarie 2012. Au jucat biliard, tenis şi au consumat băuturi alcoolice. Deşi tânărul obişnuia să mai consume din când în când droguri, în ziua respectivă s-a abţinut de la acestea. După ce a petrecut, a plecat spre casă, însoţit de o amică. Pe drum, spune băiatul, s-au luat la ceartă, s-au înjurat, iar până la bătaie nu a mai fost decât un pas. A luat-o la pumni şi picioare pe fată, lovind-o puternic în zona toracică şi abdominală, dar şi a feţei. "Am lovit-o puternic cu pumnii şi cu picioarele. Eram beat, nu mi-am dat seama de ceea ce fac. Am plecat acasă crezând că şi ea va face acelaşi lucru, dar n-a fost aşa. Era iarnă, era zăpada mare, a căzut în şanţ şi nu s-a mai ridicat. A doua zi dimineaţă, a găsit-o un prieten de-al meu, a luat legătura cu familia ei şi apoi a sunat la 112. Fata a murit în următoarea zi, la spital. Intrase în stare de hipotermie severă. Medicii legişti au stabilit că moartea i s-a tras şi de la hipotermie, dar şi din cauza loviturilor mele. Îmi pare foarte rău pentru ce am făcut! Mi-a fost greu, dar m-am obişnuit cu ideea. Mi-asum ce am făcut", a grăit "cartea" vie reporterilor "Obiectiv - Vocea Brăilei".
Iniţial, Robert a primit 8 ani de închisoare cu executare, însă, după schimbarea Codului Penal, pedeapsa a fost redusă la 4 ani, întrucât era minor atunci când a săvârşit crima. Dacă va îndeplini toate condiţiile, are şanse ca peste 8 luni să fie liberat condiţionat. "E un loc în care nu trebuie să ajungă nimeni! N-aş vrea să mă mai întorc vreodată... Mi-am propus să termin şcoala după ce voi ieşi de aici, după care vreau să-mi caut de muncă. Mi-aş dori să devin dresor de animale, chiar am acasă un câine, pe nume Bobi, de care mi-e foarte dor!", s-a încheiat povestea din "cartea" vie.
După cele câteva ore de lectură, încarceraţii au fost urcaţi în dube şi duşi înapoi în celulele lor, aşteptând ziua când se vor putea bucura de libertate în adevăratul sens al cuvântului.