• trei fete de la trei licee tehnologice din Brăila demontează mitul că liceele tehnologice sunt slabe • Carmen Maria Budinianu, Andreea Maria Turtoiu şi Roxana Burcuş au reuşit să obţină note foarte mari la bacalaureat, demonstrând că poţi face performanţă oriunde • tinerele sunt absolvente ale liceelor “Matei Basarab” Măxineni, “Gh. K. Constantinescu” şi “C. D. Neniţescu” şi deja şi-au stabilit şi următorul ţel în viaţă • Carmen vrea să urmeze o şcoală postliceală, iar Andreea şi Roxana optează pentru studii economice
Cine spune că liceele tehnologice sunt slabe, iar elevii care ajung acolo nu iau nici măcar examenul de bacalaureat nu le-a cunoscut pe Carmen Maria Budinianu, Andreea Maria Turtoiu şi Roxana Burcuş. Sunt trei nume sinonime cu ambiţia şi perseverenţa. Pentru că fetele nu doar că au promovat examenul de bacalaureat, dar au obţinut medii foarte mari, demonstrând că performanţa se poate atinge indiferent de unitatea la care înveţi. Iar reuşita lor este cu atât mai mare în contextul în care la şcoală au avut foarte multe ore dedicate materiilor de specialitate. Cele trei tinere nu au obţinut media 10 însă asta nu le face cu nimic mai puţin campione ale “examenului maturităţii”. Vă invităm să le cunoaşteţi şi voi.
Carmen Maria Budinianu – Liceul Tehnologic “Matei Basarab” Măxineni
Carmen a obţinut frumoasa medie de 9,31 la examenul de bacalaureat, pe discipline notele ei fiind: 9,45 la limba română, 9 la matematică şi 9,5 la chimie organică. Şi totul fără nicio oră de meditaţii în privat.
“A fost plin de emoţii la bac, mai ales la română, la eseu, unde îmi era frică că nu o să-mi mai aduc nimic aminte din cauza emoţiilor. Am fost mai sigură pe mine la chimie pentru că acolo am exersat mai mult. Dar când am văzut nota am fost foarte bucuroasă, mai ales că la română că nu mă aşteptam la o notă aşa de mare. Mă aşteptam la un 8. Mi-am dorit să iau bacul în primul rând, dar voiam şi cu o notă mare că n-am învăţat degeaba. Am muncit destul de mult. În fiecare zi îmi propuneam să lucrez măcar 3 ore”, spune aceasta.
Carmen demonstrează că determinarea este totul şi că nu există licee slabe. Mai trebuie spus că ea a urmat profilul Textile-pielărie, iar clasa a XII-a a terminat-o cu media generală 9,81.
“Liceele sunt slabe atâta timp cât elevii nu îşi dau interesul. Dar trebuie să fie interes şi din partea profesorilor căci degeaba ne dorim noi dacă nu avem cu cine. Iar eu am avut parte de profesori buni. Chiar au fost persoane minunate”, spune aceasta.
Tânăra ne-a spus că se va înscrie la o şcoală postliceală din Brăila, dorind să devină asistent medical.
“Vreau să fac ceva cu viaţa mea, să plec din mediul rural mai departe. Să îmi fac familia mândră, să mă fac pe mine mândră. Visul meu e să fiu independentă din toate punctele de vedere”, declară Carmen.
Aceasta a ţinut să le mulţumească şi celor care i-au fost alături pe parcursul anilor, pentru că fiecare a avut un rol în reuşita sa.
“Vreau să îI mulţumesc doamnei mele de chimie, Camelia Burcă, pentru că m-a ajutat mult la această disciplină. Am fost şi la concursuri şi doamna ne chema şi la dumneaei acasă ca să lucrăm, să ne pregătim. Îi mulţumesc doamnei diriginte Carmen Elena Stoian pentru cei patru ani. De asemenea, tatălui meu care a fost alături de mine şi m-a susţinut din toate punctele de vedere, surorii mele care a făcut tot posibilul să îmi faciliteze învăţarea pentru bac şi prietenei mele Silviana. Nu vreau să îi uit pe bunicii mei, cărora le mulţumesc mult pentru susţinere”, spune tânăra.
Andreea Maria Turtoiu, Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu”
Andreea a promovat examenul de bacalaureat cu media 9,10, cea mai mare notă fiind obţinută la Biologie – 9,4. Nici ea nu a apelat la meditaţii în particular, toată reuşita fiind exclusiv munca ei. Tânăra mărturiseşte că a avut emoţii mari la examen.
“Prima zi am avut emoţii pentru că nu ştiam cum va decurge proba, cum va fi, dar după m-am obişnuit şi le-am stăpânit uşor, uşor. M-am temut puţin la biologie dar acolo am luat cea mai mare notă. Am fost foarte fericită! Nu mă aşteptam la note aşa mari. Recunosc că la începutul clasei mi-am dorit să-l iau cu o medie care să îmi permită să mă înscriu şi la facultate. Nu am făcut meditaţii, am învăţat singură cu profesorii de la clasă şi pe timpul pandemiei cât am stat acasă. Am profitat de timpul liber. Examenul de bacalauret nu e greu. Dacă înveţi şi îţi pui ambiţia poţi lua note mari şi frumoase pentru că material e la fel ca la celelalte licee, poate diferă puţin la mate, dar în rest în mare parte e la fel. Trebuie doar să vrei”, afirmă aceasta.
Trebuie spus că performanţa Andreei este una uimitoare în contextul în care la finalul clasei a VIII-a ea a ales o şcoală profesională, deşi nu a avut deloc o notă mică la Evaluarea Naţională, iar apoi s-a înscris la liceu, la specializarea technician veterinar, însă nu regretă alegerile făcute, pentru că totul a adus-o în acest punct.
“Totul depinde de copil. Dacă vrea să înveţe, învaţă. Dacă nu, nu. Mie de mică mi-a plăcut să învăţ şi am făcut asta pe tot parcursul anilor. Depinde doar de elev. Desigur, şi profesorii au rolul lor şi le mulţumesc tuturor pentru că m-au ajutat când am avut nevoie”, declară Andreea.
Tânăra s-a înscris la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, specializarea Contabilitate, pentru că vrea altceva.
“Nu îmi e teamă că nu mă voi descurca. Eu voi încerca să învăţ cât mai bine şi ştiu că voi reuşi. Visul meu e să fiu o contabilă foarte bună”, susţine aceasta.
Roxana Burcuş, Liceul Tehnologic “C. D. Neniţescu”
Roxana a obţinut media 8,83 la examenul de bacalaureat, iar la proba de limba şi literatura română a avut o notă aproape de perfecţiune: 9,7.
“M-a atras mai mult româna, mi-a plăcut să învăţ şi m-a ajutat şi doamna profesoară foarte mult. Eu una nu mă aşteptam la aşa rezultat, a fost o surpriză şi pentru mine. Dar adevărul este că am învăţat şi foarte mult, chiar mi-am dat silinţa”, spune aceasta.
Absolventă a specializării Tehnician ecolog, Roxana recunoaşte că i-a fost teamă de examenul de bacalaureat atunci când a început clasa a XII-a, însă dacă munceşti rezultatele vor veni.
“Mi-a fost teamă de examenul de bacalaureat, bine, nu era problema dacă nu-l iau, ci m-am gândit că o să-l iau cu 7, 7 şi un pic, dar când am văzut 8.83 a fost o adevărată supriză. M-am pregătit mult pentru examen. Chiar ne-au spus profesorii şi părinţii că se aşteaptă la un rezultat foarte bun de la mine şi am încercat să nu îi dezamăgesc. Bacalaureatul nu este un examen aşa de greu cum mă aşteptam, iar generaţiile care vin nu au de ce să se sperie. Trebuie doar să înveţi. Şi nu peste noapte, că nu se întâmplă tot în trei zile. Trebuie să fii constant, să înveţi tot timpul. Şi pentru mine a fost un avantaj pandemia că dacă mergeam la şcoală în continuare probabil nu aş fi avut atât de mult timp să mă axez pe materiile de bac”, mai spune aceasta.
Tânăra este şi ea de părere că e mai greu să iei bacalaureatul la liceele tehnologice, în condiţiile în care majoritatea orelor sunt pentru materiile de specialitate.
“Pentru noi este mult mai greu pentru că avem foarte, foarte multe ore de specialitate, laboratoare, şi pentru restul materiilor ne rămân foarte puţine ore şi trebuie să ne străduim mai mult faţă de cei de la liceele teoretice. Eu foarte mult timp l-am alocat învăţatului acasă pentru că la şcoală, într-o oră, în 50 de minute, nu e timp suficient”, afirmă Roxana.
La fel de greşită crede că este concepţia “liceele tehnologice sunt slabe”.
“Mi se pare foarte greşită pentru că şi noi suntem oameni şi ne dorim şi noi să învăţăm şi să avem o carieră de succes. Şi asta nu înseamnă că dacă vii dintr-un liceu de top o să ajungi automat un om de suces. Nu! Totul ţine de tine şi de ceea ce îţi doreşti tu. Nu te poate cataloga cineva că eşti un copil slab doar pentru că ai ajuns în Neniţescu”, declară tânăra.
Iar dacă atunci când a intrat la liceu trăia cu impresia că nu ai niciun viitor la un liceu tehnologic, ba chiar recunoaşte că a plâns trei zile când a aflat că a intrat la “Neniţescu”, patru ani mai târziu Roxana plânge din nou, însă de emoţia că s-au terminat cei mai frumoşi patru ani din viaţa ei.
“Chiar regret că s-a terminat. Am început să plâng în ultima zi de liceu, la absolvire. Mi-a părut foarte rău că s-a terminat pentru că am avut nişte profesori excepţionali, m-au ajutat foarte mult şi le mulţumesc mult pentru tot sprijinul. Şi colegii la fel, au fost minunaţi. O să-mi fie foarte dor de ei. Liceul Neniţescu are profesori foarte buni şi tind să cred că în liceul acesta se face mai multă carte ca în orice alt liceu. Pentru că profesorii îşi dau interesul. Dacă m-aş întoarce în timp cu patru ani l-aş alege de 1.000 de ori şi fără niciun regret”, ne-a mărturisit aceasta.
Iar pentru că vrea să îşi depăşească limitele, Roxana s-a înscris şi a intrat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, la Finanţe-Bănci.
“Da, e diferit de ce am făcut eu în liceu dar dacă nu risc nu pot să câştig. N-am ce pierde! Vreau să îmi depăşesc limitele şi să dovedesc că şi un copil dintr-un liceu tehnologic poate reuşi. Nu mă iau după cei care spun că va fi greu. Fac ceea ce simt pentru că nu este nimeni capabil să îmi decidă viitorul”, susţine tânăra.