Mergi la conţinutul principal

Deşi Ebola e departe, medicii ne sfătuiesc să fim atenţi

După ce epidemia de Ebola a scăpat de sub control în vestul Africii, medicii din întreaga lume s-au pus în gardă pentru a preîntâmpina o eventuală contaminare. Deşi riscurile ca această maladie să treacă graniţele ţării noastre sunt extrem de mici, epidemiologii brăileni atrag totuşi atenţia că nu trebuie neglijate simptomele, mai ales că oficial, încă nu există un vaccin împotriva virusului care provoacă Ebola şi nici medicamente specifice.
Virusul Ebola este unul dintre cele mai periculoase cunoscute până în prezent. Mortalitatea în cazul actualei epidemii este de 70%.
Infecţia cu Ebola este originară din Africa şi cauzează la om o boală severă numită "Boala Virală Ebola" (EVD). Medicii brăileni atrag atenţia că debutul simptomelor EVD este brusc şi include semne asemănătoare gripei cum ar fi febră, dureri musculare, astenie fizică, cefalee, dureri de gât, stare generală de rău, greaţă şi vărsături. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila informează că virusul se transmite cu mare uşurinţă, de la om la om prin fluidele corpului, inclusiv sudoare şi salivă.
"Persoanele care se întorc din ţările afectate trebuie să ştie că dacă prezintă febră, oboseală inexplicabilă, diaree sau orice alt semn/simptom sever (hemoragii inexplicabile, diaree cu sânge, hemoragii la nivelul gingiilor, pielii, ochilor sau în urină) care apare în decurs de 21 zile de la data plecării din una din ţările Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria şi/sau dacă au venit în contact direct cu secreţii/fluide provenind de la o persoană/ animal, inclusiv întreţinerea de relaţii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave chiar dacă s-au vindecat, recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la Serviciul medical al Aeroportului/ portului, sau la un spital de boli infecţioase şi să menţionaţi istoricul călătoriei deoarece poate fi vorba despre o infecţie care necesită control şi tratament medical de urgenţă şi să contactaţi telefonic, dacă este posibil, unitatea medicală şi Serviciul 112 înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecţie adecvate la momentul internării", a transmis dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro