• edilul şef spune că în acest cartier, cel puţin deocamdată, nu mai este pericol iminent pentru întreruperea apei potabile, atâta vreme cât Asociaţia de Chiriaşi respectă graficul de reeşalonare a datoriilor
Episodul, care a durat circa o săptămână, în care o bună parte dintre locatarii apartamentelor închiriate în regim ANL din cartierul Lacu Dulce n-au avut deloc apă potabilă la robinetele din case, ori au primit apă cu program de doar 4 ore pe zi, i-a pus serios pe gânduri pe restanţieri. Cel puţin aşa dă de înţeles primarul municipiului, Marian Dragomir, care a explicat recent că datornicii au început să-şi achite din restanţe. În acest context , oamenii care locuiesc în acel ansamblu rezidenţial nu ar mai fi în pericol iminent de a rămâne fără apă potabilă. “Din câte cunosc, mulţi dintre datornici au început să achite din restanţe şi acolo nu mai sunt probleme majore care să ducă la întreruperea furnizării apei. Dar repet: asta cu condiţia ca asociaţiile să şi respecte graficele de reeşalonare pe care şi le-au asumat. E normal ca atunci când beneficiezi de un serviciu să-l şi plăteşti!”, a punctat sursa citată. Cu referire la faptul că datoriile la plata facturilor de apă ale blocurilor ANL din Lacu Dulce sunt vechi, Dragomir susţine că este o neglijenţă a conducerii asociaţiilor de chiriaşi de acolo, dar şi a furnizorului de servicii de utilitate publică întrucât nu a acţionat la timp pentru recuperarea banilor.
Mai trebuie menţionat aici faptul că, recent, la una dintre Asociaţiile de Chiriaşi din acel cartier, mai precis AL 678, s-a descoperit şi o delapidare cu un prejudiciu de circa 2 miliarde lei vechi.
Reamintim că, la începutul lunii septembrie, operatorul local de apă-canal epurare CUP Dunărea a trecut la debranşarea a trei asociaţii cu datorii mari şi vechi: AP 442 din Obor, compusă din blocurile 25 şi 25 bis (44 de partamente), AP 612 compusă din blocurile G şi G1 (47 apartamente) şi AC 768 din Ansamblul ANL Lacu Dulce cu 208 apartamente. Dintre cele 3 asociaţii, primele două au reuşit să achite sume consistente de bani în contul datoriei, au semnat angajamente de plată, astfel încât la doar câteva zile după debranşare au reuşit să înduplece CUP Dunărea să reia furnizarea apei prin reţeaua de bloc.
Cea mai lungă perioadă de furnizare cu program a apei potabile s-a înregistrat în cazul AC 678 - Lacu Dulce unde abia după o săptămână s-a revenit la normal, în sensul furnizării apei în program de 24 de ore neîntrerupt. Dacă asociaţia nu va reuşi să ţină pasul cu graficul de reeşalonare a datoriei de circa 5 miliarde lei vechi, conducerea CUP Dunărea a avertizat că se va relua în zonă furnizarea apei cu program restricţionat de doar 4 ore pe zi.