În cazul CET Brăila, unitatea înregistrează datorii istorice pe două fronturi, ambele având ca numitor comun asigurarea gazului metan pentru producerea energiei termice şi electrice. Pe de o parte, este datoria către Distrigaz Sud în cuantum de 12 milioane lei noi preluată în baza OG 34/2004 de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi pentru care încă din iunie 2006 autoritatea a instituit sechestru asigurător pe bunurile CET Brăila. De asemenea, mai este şi datoria aferentă celor 3 credite garantate de stat, contractate de unitate pentru a asigura agent termic populaţiei în iernile 2003 - 2004, 2004 - 2005 şi 2005 - 2006, în cuantum de 6 milioane dolari, respectiv 4 milioane dolari şi 12,5 milioane lei. De menţionat este că pentru primul credit, cel de 6 milioane USD, societatea este foarte aproape de finalizarea rambursării.
Chiar dacă nu se ştie cu exactitate despre ce datorii este vorba în cazul "CET" Brăila, este evident că o astfel de măsură ar degreva bugetul societăţii puternic afectat în contextul lipsei de lichidităţi şi recuperarea greoaie a restanţelor la facturile emise asociaţiilor de proprietari din municipiu. "Din declaraţia ministrului Nica nu se înţelege despre ce datorii istorice este vorba, dar detaliile vor fi lămurite imediat după aprobarea de către Executiv a actului normativ prin care se reglementează procedura de ştergere a datoriilor la care oficialul a făcut referire", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Ionel Pătraşcu.
De precizat este că potrivit raportului de activitate aferent anului 2008, societatea a încheiat exerciţiul financiar cu o pierdere contabilă de 22,5 milioane lei. Aşa cum se explică în raport, de vină pentru acest rezultat a fost scăderea producţiei în contextul unor ierni blânde cu temperaturi ridicate, coroborat cu scăderea numărului de consumatori, dar şi creşterea preţului la gaz metan neinclusă în preţul de vânzare aprobat de către ANRE. O influenţă negativă a avut-o şi litigiul unităţii cu una dintre organizaţiile sindicale, pentru că s-a impus constituirea unui provizion pentru riscuri şi cheltuieli de 6,7 milioane lei, dar şi dobânzile şi diferenţele nefavorabile de curs valutar aferente creditelor contractate pentru plata combustibilului necesar asigurării energiei termice pentru populaţie în iernile precedente.