Dacă asociaţiile de proprietari nu-şi vor achita datoriile către "CET" Brăila, la iarnă brăilenii care mai sunt branşaţi la sistemul centralizat riscă să rămână fără căldură în apartamente. Avertismentul a fost lansat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către primarul Aurel Simionescu. Edilul-şef a declarat că, până la această oră, datoria asociaţiilor de proprietari către CET este de circa 100 miliarde lei vechi, iar dacă ele nu vor stinse atunci s-ar putea ajunge în situaţia în care furnizorul de gaz al "CET"-ului să închidă conducta de combustibil.
"La momentul acesta, datoria cumulată a asociaţiilor de proprietari către CET este de circa 100 de miliarde de lei vechi. Or, dacă pe parcursul verii nu vom reuşi să stingem această datorie sau măcar 80% din ea, eu vă spun de-acum că iarna viitoare vom avea probleme. Nu putem să mergem în continuare pe ideea că unii plătesc şi alţii nu. Suntem în situaţia în care unele asociaţii au datorii foarte mari şi atunci, cu certitudine, nu vom putea să intrăm în iarna viitoare cu astfel de datorii. Nu că nu am vrea noi, ci pentru că furnizorul de gaz va avea un anumit tip de atitudine faţă de noi, pentru că nici ei nu mai primesc foarte uşor creditele, dată fiind situaţia în care se află economia. Deci, fac un apel de-acum, din timp, să facem efortul respectiv ca să stingem aceste datorii, pentru a nu ne trezi undeva în noiembrie că nu porneşte CET-ul din cauza datoriilor", a declarat Aurel Simionescu.
Potrivit informaţiilor prezentate de către operatorul local de termoficare, cele 100 de miliarde de lei vechi reprezintă numai contravaloarea energiei termice facturate populaţiei şi rămasă neachitată, astfel încât suma nu include şi penalităţi. "Noi am demarat încă de anul trecut o campanie de sensibilizare a asociaţiilor cu datorii mari şi cu vechime mai mare, chemându-le la eşalonarea sumelor restante. Şi rezultatele s-au văzut, totuşi, pentru că vreau să vă spun că am avut suprize plăcute, în care unele asociaţii şi-au respectat aceste angajamente privind recuperarea debitelor. Dar nu toate asociaţiile cu probleme au fost atât de paroliste", ne-a declarat directorul "CET", Ionel Pătraşcu.
Conform unui raport al companiei furnizoare de energie termică, în topul asociaţiilor cu cele mai vechi datorii la plata facturilor pe primele locuri se află AP 531, care este cu nivelul plăţilor la luna ianuarie 2004 şi cumulat o datorie de bază, aşadar fără penalităţi, de circa 84.000 lei. Pe locul doi este AP 283, care nu a achitat până acum nici măcar consumul lunii ianuarie 2005 şi are o datorie de 7.836 lei, urmată de AP 327 cu o restanţă de 24.833 lei (nivelul plăţilor este la luna ianuarie 2006).
Mai departe, acelaşi raport indică faptul că AP-urile care sunt pe primele 6 locuri într-un top al celor mai mari datornici au acumulat o restanţă de aproape 10 miliarde de lei vechi. Prima clasată este AP 129, cu aproximativ 200.000 lei, urmată de AP 117 cu 180.268 lei, AP 258 cu 157.354 lei, AP 205 - 147.149 lei, AP 600 - 127.840 lei şi AP 656 cu 92.991 lei. De precizat că toate aceste sume nu includ şi penalităţile calculate de operatorul de termoficare ca urmare a factului că debitorii n-au achitat la timp facturile la energia termică.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.