Datorii record ale asociaţiilor de proprietari, locatari şi chiriaşi la plata facturilor de apă potabilă. O statistică a operatorului local de apă-canal-epurare arată că primii 25 cei mai mari datornici au adunat restanţe nu mai puţin de 4,2 milioane lei. Dacă intrăm în detaliu, cea mai mare restanţă aparţine AC 768 (Ansamblu ANL Lacu Dulce) - 0,45 milioane lei, urmată de AP 210 (Viziru III) - 0,31 milioane lei, AP 759 (Vidin) - 0,3 milioane lei, AP 159 (Vidin) - 0,28 milioane lei, AP 205 (Progresul) - 0,25 milioane lei, AP 307 (Radu Negru) - 0,21 milioane lei, AP 211 (Viziru III) - 0,21 milioane lei, AP 166 (Obor) - 0,19 milioane lei, AP 46 (Radu Negru) - 0,17 milioane şi AP 258 (Hipodrom) cu o datorie de 0,16 milioane lei. O însumare a ocupantelor primelor 10 locuri, enumerate mai sus, arată că adună circa 2,5 milioane lei, adică mai bine de jumătate din restanţa calculată pentru primii 25 datornici asociaţii de proprietari, locatari sau chiriaşi.
În faţa unei asemenea situaţii, municipalitatea încearcă să atragă din nou atenţia comunităţii locale asupra fenomenului şi, în egală măsură, să avertizeze că se poate ajunge foarte uşor la debranşări ale datornicilor, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. Mai precis, primarul municipiului, Aurel Simionescu, a prezentat la conferiţa săptămânală o raportare a CUP Dunărea din care reiese că populaţia, prin asociaţiile de bloc, rămâne cel mai mare datornic la plata facturilor de apă. "Am solicitat celor de la CUP Dunărea o situaţie privind datoriile asociaţiilor de proprietari, iar datele primite înapoi arată o dimensiune îngrijorătoare a fenomenului. Drept pentru care reiau acţiunea de conştientizare în rândul brăilenilor în ce priveşte datoriile la plata facturilor la apă potabilă. Aşa cum am subliniat de fiecare dată, populaţia trebuie să înţeleagă că serviciul de apă-canal-epurare trebuie plătit la termen, altfel ajungem în situaţii dificile. Vine sezonul cald şi o să crească nevoia de apă a populaţiei şi nu vreau să ne trezim în situaţia din anii precedenţi când s-a ajuns la debranşarea asociaţiilor cu datorii mari", a declarat primarul, adăugând că, din păcate, sunt extrem de puţine blocurile care au apelat la varianta contorizării individuale per apartament, soluţie prin intermediul căreia administraţiile de bloc pot opri punctual apa în cazul propriilor datornici la plata întreţinerii. "Au fost zeci de solicitări din partea asociaţiilor pentru contorizare la nivel de apartament însă, în final, înţeleg că doar 3 asociaţii şi-au individualizat consumul şi alte 2 sunt în faza obţinerii avizelor necesare realizării acestei lucrări. Iar asta raportat la un număr total de 838 de AP-uri, în întreg municipiul", a mai spus Simionescu.
Aşa cum "Obiectiv Vocea Brăilei" a precizat de fiecare dată când a fost luată în discuţie varianta debranşării, în continuare nu suntem de acord cu sistarea furnizării apei la un bloc întreg dacă acolo este cel puţin un apartament cu plata la zi a întreţinerii.
Întrebat cu ce rezultate s-au soldat campaniile CUP Dunărea care a impus reeşalonarea la plată a datoriilor asociaţiilor pe o perioadă de 12 luni, sursa citată a arătat că din totalul de 237 de angajamente de plată încheiate cu restanţierii, câteva zeci nu şi-au achitat nici măcar jumătate din obligaţia de plată asumată, adică achitarea facturii curente plus cota de eşalonare convenită lunar la plată. De altfel, o statistică privind încasările realizate de CUP Dunărea în primele 4 luni ale acestui an, indică procentul de 103,8%, ceea ce înseamnă că, per total, brăilenii au achitat contravaloarea facturilor la apă şi, în plus, au plătit şi circa 3,8% din datorii. Se pare că ritmul de recuperare este mult mai lent decât se aşteaptă municipalitatea, dat fiind semnalul de alarmă tras de către edilul şef.