UP DATE: CF Brăila a sesizat Departamentul de Integritate şi Antifraudă din FRF. Luni va sesiza şi Poliţia
După apariţia articolului "CF Brăila implicată în mafia pariurilor", conducerea clubului a reacţionat vehement în încercarea de a înlătura suspiciunile şi blocajul care ar putea surveni în negocierile
pentru supravieţuirea fotbalului brăilean în Liga a II-a. În acest context, conducerea clubului a sesizat Departamentul de Integritate şi Antifraudă din FRF, urmând ca luni să fie sesizată Poliţia. Redăm integral conţinutul comunicatului de presă remis redacţiei "Obiectiv - Vocea Brăilei" de actuala conducere a CF Brăila:
"Clubul CF Brăila a luat act, cu profundă surprindere şi îngrijorare, că în presa locală şi naţională au apărut nişte articole referitoare la unele meciuri de fotbal susceptibile de blat, printre care este menţionat şi meciul dintre clubul CF Brăila şi Gloria Buzău, din cadrul Ligii a II-a, seria I, disputat la Brăila, pe data de 2 mai 2015 şi încheiat cu scorul de 3-2. Dorim să asigurăm atât opinia publică, cât şi mass-media că, cel puţin de la schimbarea acţionariatului, clubul CF Brăila nu a avut, nu are şi nu va avea niciodată legătură cu activitatea de pariuri sportive. După cum probabil cunoaşteţi, clubul CF Brăila este chiar unul dintre cluburile care au cerut în scris Federaţiei Române de Fotbal scoaterea de la activitatea de pariuri a tuturor meciurilor din Liga a II-a, tocmai pentru a se evita întâmplări de acest gen! De altfel, clubul CF Brăila a reacţionat întotdeauna cu duritate la astfel de cazuri care dăunează activităţii şi imaginii clubului, aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2014, în cazul fotbalistului Romario Marcel Gheorghe, căruia i-a fost reziliat imediat contractul, în urma unei sentinţe definitive a Tribunalului Brăila. Clubul CF Brăila îşi exprimă indignarea că asupra sa planează suspiciuni de aranjare a unor meciuri, mai ales că, în contextul situaţiei actuale, când suntem în negocieri avansate cu autorităţile locale pentru o susţinere financiară în vederea continuării activităţii, o astfel de acuză, fie ea şi indirectă ne afectează iremediabil atât imaginea clubului nostru, cât şi credibilitatea în faţa partenerilor noştri de discuţii, a suporterilor şi a opiniei publice. În dorinţa de a lămuri cât mai clar lucrurile şi de a înlătura acuzele care planează asupra sa, clubul CF Brăila a înaintat Departamentului de Integritate şi Antifraudă din FRF adresa nr. 403 din 5 iunie, 2015, prin care se cere verificarea afirmaţiilor privind meciul menţionat mai sus.
Clubul CF Brăila, se va pune oricând la dispoziţia autorităţilor sportive şi, dacă va fi cazul, şi organelor de cercetare judiciară, în speranţa că adevărul va ieşi la iveală, iar imaginea clubului nu va mai fi şifonată de asemenea acuzaţii care fac rău, nu numai conducerii şi jucătorilor acestui club, dar aduc atingere deopotrivă atât spiritului sportiv, cât şi fotbalului românesc.
Condamnăm cu tărie toate acuzaţiile nefondate şi afirmaţiile tendenţioase apărute la adresa clubului CF Brăila, formulate de terţe persoane, iar împreună cu casa de avocatură care ne asigură consultanţă juridică, analizăm toate căile de acţiune prin care să ne îndreptăm împotriva acelora care defăimează, intenţionat sau nu, prin afirmaţii nedovedite imaginea şi onoarea clubului nostru, mergând chiar până la acţionarea respectivelor persoane în instanţă.
În consecinţă, ca o primă măsură, Consiliul de Administraţie al clubului a decis ca luni, 8 iunie 2015 să depună o sesizare în acest sens către organele de poliţie din municipiul Brăila pentru verificarea
temeinică a tuturor aspectelor menţionate în presă care aduc o serioasă atingere imaginii clubului.
CF Brăila implicată în Mafia pariurilor
Acuzaţii de blat pe faţă în cazul partidei CF Brăila - Gloria Buzău, disputat chiar la începutul lunii trecute: federaţia operatorilor europeni de pariuri sportive - FederBet a nominalizat această partidă într-un raport privind cele mai evidente cazuri de meciuri trucate. Pe scurt, partida s-a finalizat exact cum era cotată la casele de pariuri: înscrierea a 5 goluri şi victoria gazdelor (3 - 2 pentru CF Brăila). Şi Comisia de Integritate din cadrul Federaţiei Române de Fotbal anchetează în acest moment 48 de meciuri, din primele 3 ligi, inclusiv jocul de la Brăila, cu suspiciunea de partide trucate. În urma analizelor paralele - FederBet şi FRF - şi dacă suspiciunile se vor confirma, România s-ar putea confrunta cu cel mai mare scandal din istoria fotbalului
Reprezentanţii conducerii clubului local de fotbal, care a şi organizat partida de pe Municipal cu reprezentanta Buzăului, resping orice fel de implicare personală, însă nu bagă mâna-n foc şi pentru fotbalişti.
Conform presei centrale de specialitate, o organizaţie non profit a operatorilor de pariuri din Europa - FederBet, a prezentat un raport privind situaţia meciurilor cu rezultate stabilite în afara terenului, în campionatele din Europa, România fiind nominalizată cu două meciuri: CF Brăila - Gloria Buzău şi Gloria Buzău - Rapid CFR Suceava. Aceste exemple servesc drept studiu de caz asupra modului în care se derulează aceste blaturi. Meciurile aranjate din România au fost prezentate în categoria "Noi tendinţe".
De altfel, în ultima perioadă, mai mulţi cititori ai "Obiectiv Vocea Brăilei" au reclamat pe pagina web a cotidianului că CF Brăila ar fi implicat în mafia pariurilor. Cele mai multe comentarii au fost după meciul dintre CF Brăila şi Rapid Suceava, din play off, disputat pe 10 aprilie, în care se pariase serios pe marcarea a două goluri în ultimele 10 minute ale partidei. În mod surprinzător, rezultatul final a fost 1 - 1, iar golurile s-au dat în ultimele minute de joc, context în care cei care au pariat pe acest scenariu au avut câştiguri consistente. O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul meciurilor cu Gloria Buzău, în care s-a mers pe 5 goluri la Brăila şi tot atâtea la Buzău. Lucru care s-a şi întâmplat de altfel. Cazul la care raportul FederBet face trimitere este partida disputată în data de 2 mai, pe Stadionul Municipal Brăila. La casele de pariuri, s-a mizat pe victoria gazdelor şi înscrierea a 5 goluri, şi, surpriză, exact asta s-a întâmplat şi pe teren.
Suspiciuni de blat ne-au fost semnalate de către cititorii "Obiectiv" şi după meciurile cu Baloteşti în deplasare şi cel de acasă cu Bacăul. La Baloteşti, CF Brăila a jucat 68 de minute în superioritate numerică dar, fatalitate, a pierdut cu 4-1 după ce la pauză scorul a fost egal. În cazul CF Brăila - SC Bacău, pierdută de brăileni cu 1-0, au apărut tot felul de comentarii pentru că în acest meci elevii lui Alin Pânzaru (antrenorul echipei brăilene) au făcut orice pe tren, numai fotbal n-au jucat. Şi nu sunt singurele exemple date în acest sens. Potrivit sesizărilor făcute de cititorii "Obiectiv Vocea Brăilei" cotele meciurilor în care a evoluat CF Brăila au fost mari, iar rezultatele din teren au fost cele afişate de casele de pariuri.
Valentin Avramescu: "Vom apela şi la Poliţie dacă va fi cazul!"
Contactat de reporterii "Obiectiv, preşedintele CF Brăila, Valentin Avramescu, ne-a declarat că nu a văzut nici un fel de neregulă la meciul vizat de raportul FederBet, însă a completat că nu poate garanta pentru întreaga echipă. De altfel, Avramescu spune că va trimite o adresă către Comisia de Integritate a FRF în care solicită să se facă lumină în acest caz. "Vom trimite Comisiei de Integritate a FRF o adresă prin care solicităm mai multe detalii despre această presupusă implicare a noastră în meciuri trucate. Să vedem ce argumente susţin această acuzaţie. Pentru că acuzaţiile sunt grave, iar cei care le-au făcut trebuie să aducă şi probe în acest sens. Noi, conducerea, nu avem cunoştinţă despre astfel de practici, dar nici nu putem spune că nu este aşa. Nu putem garanta pentru toţi cei care sunt la CF Brăila, de aceea vrem să facem lumină în acest caz. Iar în funcţie de răspunsul pe care îl vom primi vom continua demersurile pentru aflarea adevărului. Vom apela şi la Poliţie dacă va fi cazul", a declarat Valentin Avramescu.
De menţionat că CF Brăila a fost unul dintre primele cluburi din ţară care au solicitat FRF scoaterea de la pariuri a meciurilor din Liga a II-a.
Scandalul meciurilor trucate vine într-un moment delicat pentru clubul local dat fiind faptul că acesta se luptă de luni bune să-şi rezolve problema finanţării, în sensul că vrea să convingă şi administraţia locală să se implice cu bani în menţinerea echipei în Liga a II-a.
Meciuri trucate în primele trei ligi din România
Interesant de punctat aici este faptul că şi Comisia de Integritate a FRF derulează propria anchetă cu privire la suspiciuni de meciuri trucate în care sunt implicate 48 de partide din primele 3 ligi. Anunţul a fost făcut în urmă cu puţin timp în cadrul unei conferinţe de presă organizată de federaţie. Departamentul de Integritate al forului de la Bucureşti a început să strângă dovezi în ultimul an, iar Costin Negraru, managerul acestui departament, a anunţat primele rezultate: "Avem indicii că unele meciuri din primele trei eşaloane ar fi fost trucate. Până la toamnă, sperăm să avem probe suficiente pentru a dovedi că jocurile au fost aranjate. Sunt fotbalişti care au discutat cu noi sub protecţia anonimatului, iar faptul că identitatea lor nu s-a aflat înseamnă că la FRF s-a schimbat ceva. Noi le oferim protecţie, fotbaliştii nu mai sunt intimidaţi când intră în contact cu Federaţia".
Rămâne de văzut la ce concluzii se va ajunge în cadrul anchetelor care se vor derula în perioada următoare, iar dacă lucrurile se vor confirma, fotbalul românesc va fi zguduit din temelii.