UP DATE 11.30: Brăileanca dată dispărută în Nepal a fost găsită. Elena a vorbit cu Claudia în urmă cu jumătate de oră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

UP DATE 11.30: Brăileanca dată dispărută în Nepal a fost găsită. Elena a vorbit cu Claudia în urmă cu jumătate de oră

UP DATE 11.30: Tânăra dată dispărută în Nepal a fost găsită. Elena a luat legătura cu familia.
Brăileanca de 25 de ani, dispărută în Nepal, a luat legătura cu familia şi a anunţat că este bine. Prietena Elenei, Claudia Drăgan, cea care a oferit mai multe informații despre ea pe serviciul online creat de Google "Person Finder", ne-a confirmat că a vorbit cu Elena Folea în urmă cu o jumătate de oră. Elena i-a povestit că sâmbătă, ziua în care s-a produs cutremurul, nu era în Kathmandu, ci în afara oraşului, la un Festival de Muzică. În haosul creat după seism, ea nu a mai reuşit să anunţe că este în viaţă.

 

Ultimul bilant oficial - astăzi,ora 11.00

 

3.432 morţi şi 6.525 de persoane rănite este ultimul bilanţ oficial al cutremurului devastator de 7,9 grade pe scara Richter din Nepal, potrivit unor oficiali din guvernul nepalez citaţi de CNN.
Şi 28 de români au fost prinşi în mijlocul dezastrului. Autorităţile de la Bucureşti au luat legătura cu toţi şi s-au asigurat că sunt în regulă.

Autorităţile din India au anunţat 56 de morţi, în timp ce China a raportat 20 de decese ca urmare a seismului puternic din Nepal.
Iar căutările continuă, autorităţile aşteptându-se ca numărul persoanelor decedate să crească.

 

 

UP DATE 10.00: Brăileancă dispărută în Nepal. Elena ar fi luat legătura cu familia

 

Pe Google Person Finder, în pagina special creată pentru Elena Folea, a aparut primul mesaj. Acesta a fost postat în această dimineață, în secțiunea "I have information about someone" ("Am informaţii despre cineva"), de Alin Borcea. Acesta a scris: "She talked with her family". Vom reveni.

 

 

Elena Folea, o brăileană de 25 de ani, se află pe lista persoanelor date dispărute în urma cutremurului de 7,9 grade pe scara Richter, care a lovit, sâmbătă dimineaţă, Nepalul, la ora locală 11 şi 11 minute. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, foarte aproape de capitala Kathmandu, în urma lui, conform ultimului bilanţ, înregistrându-se peste 2.300 de morţi, mii de răniţi şi sute de persoane despre care încă nu se ştie nimic. De asemenea, cutremurul a produs şi mai multe avalanşe în munţii Himalaya, unde sute de alpinişti se aflau în expediţii montane. Printre aceştia, şi 4 români, care au scăpat teferi. Alţi 17 alpinişti însă, între care şi un manager Google, n-au avut acelaşi noroc, ei fiind ucişi de una dintre avalanşele de pe muntele Everest.
Pentru a veni în sprijinul supravieţuitorilor, dar şi al rudelor persoanelor de alte naţionalităţi aflate în Nepal în timpul cutremurului, gigantul Google a pus la dispoziţie serviciul online "Person Finder". Acesta permite supravieţuitorilor seismului din Nepal dar şi avalanşelor de pe muntele Everest să intre în legatură cu rudele lor, să primească şi să dea veşti.
Pe acest serviciu a fost înregistrată drept dispărută şi Elena Folea. Despre ea, Claudia Drăgan, cea care a operat înregistrarea, spune că are 25 de ani, este scundă, slabă, roşcată şi are o aluniţă pe obrazul drept deasupra buzei. "Cu o zi înainte de cutremur era în Kathmandu. Niciun semn de la ea de atunci, dacă are cineva relaţii faţă de persoana ei, vă rog anunţaţi", este mesajul Claudiei lăsat pe "Person Finder".
De altfel, acest serviciu online are un design simplu şi două funcţii de bază: "I m looking for someone" ("Caut pe cineva") şi "I have information about someone" ("Am informaţii despre cineva").
Fotografiile şi conturile de pe reţelele de socializare ale persoanelor dispărute pot fi publicate aici, ca şi detalii despre aspectul fizic al acestora.
Fotografiile persoanelor dispărute în urma tragediei din Nepal au fost publicate, ieri, şi pe Facebook, pe contul Nepal Earthquake 2015.

Elena este în Nepal din 12 martie

Despre Elena Folea am aflat că activează în domeniul artistic şi că, de câţiva ani, locuieşte în Franţa, în oraşul Epinal, o localitate cu 38.000 de locuitori, de pe malul râului Moselle. Epinal se află la 60 km sud de Nancy, în regiunea Lorraine.
În Nepal, Elena a plecat pe 10 martie, de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, cu escală în Doha, capitala Qatar.
A ajuns în Nepal pe 12 martie, dată la care posta pe Facebook: "Iată, am ajuns cu bine în Kathmandu, după ce am aşteptat cel puţin 2 ore după bagaje şi viza de intrare. Sunt încă sub şoc, o cultură total diferită, o mulţime de informaţii şi lucruri de descoperit. Chiar dacă oraşul este murdar şi poluat, oamenii sunt foarte calzi şi sociabili. Îmi place haosul şi energia de aici".
Din 12 martie, Elena a postat aproape zilnic imagini şi comentarii despre Nepal, ultima ei postare pe Facebook fiind din data de 22 aprilie - o imagine cu o femeie traversand o punte.
Ultima activitate pe Facebook însă este din 24 aprilie, la ora 06: 57, când a scris un comentariu la o imagine în care e surprinsă alături de o fetiţă (imaginea a fost postată pe 21 aprilie). "The little angel makes the picture. She s fantastic!" sunt ultimele cuvinte scrise de Elena pe Facebook, cu o zi înainte de marele cutremur.
Elena Folea nu este singurul român dispărut întregistrat pe "Person Finder", în urma cutremurului din Nepal. Conform datelor oferite de serviciul Google, un alt român dispărut se numeste Mihai Popean şi are 42 de ani. El îşi documenta teza de post doctorat în capitala Nepalului, Kathmandu.
"Person Finder", o bază de date online, completată cu informaţii ce provin de la utilizatori din lumea întreagă, a fost creată cu scopul de a contribui la găsirea persoanelor dispărute în urma unor catastrofe naturale. Serviciul a fost lansat în urma devastatorului seism care a avut loc în Haiti în 2010.

"Nepal is magic!"

Elena era pur şi simplu fascinată de Nepal. Contul ei de Facebook este pur şi simplu încărcat cu imagini din această ţară şi cu comentarii. Printre ultimele: "Nepal is magic!".
O altă postare a Elenei se referă la ritualuri: "Astăzi am ajuns la Templul Pashupatinath, care se află pe malul unui mic râu, mai repede pârâu numit Bagmati, considerat sfânt, incinerarea pe malul său fiind o reţetă sigură pentru reîncarnare superioară în viaţa următoare. Aşa că mulţi nepalezi îşi aduc părinţii să îi incinereze aici, iar cenuşa lor să fie aruncată în Bagmati. Cu cât te apropii de templu, începi să simţi mirosul de ars, dar cumva dulceag. Cei cu mirosul prea fin nu prea rezistă, însă eu am reuşit să nu mă retrag. Ne apropiem. Se lucrează din plin. Trei morţi sunt în curs de transformare în cenuşă, un altul este scos din raclă şi pregătit pentru ungere. Mă uit la ceremonial dincolo de pârâu. Lumea în jur stă şi se uită. Acum mai bine de un secol, dacă omul era important, era urmat pe rug de soţie, care ardea de vie alături de soţ într-un ceremonial numit sati. La doi paşi de ruguri, câteva femei spală hainele, alţii se spală pe cap în pârâul maro, plin de murdăriile Kathmandu-ului, dar sfinţit de cenuşa morţilor... Cum să faci baie în aşa ceva?".
La o altă postare, Elena a scris: "În Nepal locuinţele se ascund de obicei în spatele prăvăliei familiei, mi se pare că fiecare are ceva de vândut. Îmi place aici, nu mizeria sau sărăcia care uneori mă umple de furie, ci atitudinea oamenilor. Sunt aşa împăcaţi cu ei înşişi, gata să facă totul, să o scoată la capăt în ciuda tuturor dificultăţilor... Şi fac asta cu zâmbetul pe buze şi bucurie în suflet".

Ultimul comunicat al Ministerului Afacerilor Externe

Sunt informaţii actualizate duminică, la ora 18.00, în legatura cu situaţia cetăţenilor români, în urma cutremurului din Nepal.
"În continuarea informaţiilor referitoare la situaţia cetăţenilor români, Ministerul Afacerilor Externe informează că pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificaţi încă 9 cetăţeni români, care, de asemenea, se află în afara oricărui pericol. Astfel, bilanţul cetăţenilor români localizaţi, contactaţi şi care sunt în siguranţă la acest moment este de 28 de persoane.
Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi şi al Consulatului Onorific al României din Nepal, continuă eforturile de verificare a prezenţei, respectiv a situaţiei altor cetăţeni români care s-ar afla în Nepal, în zonele afectate.
Până la acest moment misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime.
Reamintim că cetăţenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur au la dispoziţie pentru informaţii numărul de telefon 0728.557.116 sau e-mailul: comunicare.consulara@mae.ro", se precizează în comunicatul MAE.
Despre persoanele dispărute, niciun cuvânt din partea oficialilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro