Mergi la conţinutul principal
Olimpiada Națională de Pedagogie – Psihologie

Dascălii de mâine, premianții de azi

* două premii II și trei mențiuni este palmaresul lotului brăilean la ediția din acest an a olimpiadei * cele cinci tinere de la Liceul Pedagogic care au obținut aceste premii sunt Raluca Ionela Bălan (XII), Oana Alexandra Pătrînoiu (XI), Daria Andreea Agapie (IX), Catrinel Șerbu (X) și Andreea Tudose (X) * toate își doresc să devină educatoare, învățătoare sau profesoare, iar prima care va intra în sistemul de învățământ este Raluca Bălan (18 ani), care va susține vara aceasta Titularizarea

 

Sunt olimpice și vor forma peste ani alți elevi olimpici. Vorbim despre cinci tinere frumoase și deștepte de la Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius” care au câștigat tot atâtea premii la Olimpiada Națională de Pedagogie-Psihologie, destinată liceelor cu profil pedagogic. Raluca Ionela Bălan (XII), Oana Alexandra Pătrînoiu (XI), Daria Andreea Agapie (IX), Catrinel Șerbu (X) și Andreea Tudose (X) au format lotul care a reprezentat Brăila la ediția din acest an a competiției și fiecare în parte a făcut performanță. Trebuie precizat că olimpiada a constat în două probe, una scrisă și una orală, însă doar participanții care obțineau un anumit punctaj la proba scrisă se calificau mai departe la națională. Așadar, vă invităm în cele ce urmează, să le cunoașteți pe cele cinci campioane.

Începem cu Raluca Ioana Bălan, care a obținut premiul II la clasa a XII-a. Aceasta a participat pentru a doua oară la olimpiadă, după ce în clasa a IX-a fost la un pas de podium, clasându-se pe locul 6. Raluca s-a calificat și în clasa a X-a la Olimpiada Națională de Psihologie, însă competiția a fost anulată din cauza pandemiei.

”A fost frumos și emoționant. Am trăit-o cumva altfel fiind și ultima și am tras foarte tare ca să obțin un rezultat care să încununeze cumva toate eforturile pe care le-am depus în cei patru ani de liceu. Plus că eram și cea mai mare din lot și știam că am cele mai multe șanse. Și am vrut neaparat să fac o impresie bună, iar profesorii, părinții și colegii mei care o să urmeze, o să aibă o imagine bună despre mine. Mai ales că voi rămâne în Brăila după liceu”, ne-a declarat aceasta.

Când spune că va rămâne la Brăila, tânăra de doar 18 ani se referă la faptul că va intra în învățământ, vara asta urmând să susțină Titularizare pentru un post de educator. Iar examenul este programat la scurt timp după un alt examen important pentru Raluca:  Bacalaureatul.

”Am ales drumul ăsta pentru că nu mai vreau să pierd timpul. Eu știu că vreau să rămân în învățământ, știu că asta vreau să fac toată viața. Vreau să fiu educatoare pentru că iubesc copiii. Eu de la grădiniță eram cea care îi ajuta să își rezolve exercițiile pe ceilalți colegi, eu întotdeuna am fost cea care a explicat sau care a ieșit în față să vorbească, ca să îi ajute pe ceilalți. Așa sunt construită și nu mă văd altcumva”, ne-a spus aceasta.

După Titularizare, din toamnă, Raluca vrea să urmeze Facultatea de Litere din Galați. Timpul liber și-l împarte între învățat și voluntariat, ea fiind membră în cadrul Forumului Tinerilor din România – Brăila.

Tot premiul II, la clasa a IX-a însă, a fost obținut de colega ei de liceu și de voluntariat: Daria Andreea Agapie. Chiar dacă a fost prima olimpiadă de pedagogie, Daria are experiența competițiilor, în 2019 participând la religie.

”A fost foarte frumos. M-am străduit foarte mult săștig un premiu deoarece pot să spun că am făcut o promisiune în acest sens prietenilor mei. Când am ajuns acolo mi-am adus aminte cât de frumos este la olimpiadă! Mereu mi-a plăcut să învăț, am fost la câte olimpiade s-a putut, și anul acesta și înainte, și când am ajuns la națională am zis că aici e de mine. Gata! Muncesc, mă mobilizez și iau premiu”, ne-a spus aceasta.

Întrebată de ce a ales profilul pedagogic, Daria ne-a spus că vrea să îi calce pe urme mamei sale.

”Am ales acest profil pentru că și mama lucrează în sistem și întotdeauna am admirat modul în care se poartă cu copiii. Și am văzut și latura de acasă. Pot să spun ce înseamnă să pregătești materiale, să pregătești lecții și mi-a plăcut foarte mult. Și mereu am avut această admirație față de educatoarele mele, de învățătoarele mele, de profesorii mei și am zis că vreau și eu. M-a captivat această meserie”, ne-a explicat Daria.

Tânăra își dedică mult timp voluntariatului, participând activ la activitățile derulate de Forumul Tinerilor Brăila, iar în trecut la Crucea Roșie și Centrul de Creație.

Continuăm cu Oana Alexandra Pătrînoiu, care a ieșit a patra pe țară la clasa a XI-a și a câștigat mențiunea I.

”A fost diferență destul de mică de locul 3 și m-am supărat puțin. Dar am fost mulțumită pentru că, într-adevăr, la mine a fost destul de greu să ajung până acolo, și la națională e un rezultat destul de bun să fiu a patra. Dar mi-am promis că la anul va fi un rezultat mai bun. Mai am o șansă și anul viitor”, ne-a spus aceasta.

Oana vrea și ea să lucreze cu copiii așa că e hotărâtă ca anul viitor să susțină Titularizarea.

”Sunt o fire deschisă și îmi plac copiii. Vreau să lucrez cu cei mici, sunt sinceri și lipicioși. Mă văd făcând asta toată viața și mi-ar plăcea ca anul viitor să dau și eu Titularizarea. Vreau să fiu educatoare sau învățătoare, încă nu m-am decis, dar cert este că voi da Titularizarea anul viitor”, susține tânăra.

Pe lângă pedagogie Oana mai are o mare pasiune: muzica. Anul acesta a absolvit cu nota 10 Școala Populară de Arte ”Vespasian Lungu”, secția muzică populară. În paralel cu meseria de dascăl pe care vrea să o practice în viitor tânăra vrea să urmeze și Facultatea de Muzică.

Și Andreea Tudose a obținut o mențiune, la clasa a X-a, fiind a cincea pe țară. Tânără ne-a mărturisit că atunci când a început ”sezonul olimpiadelor” a avut de ales între pedagogie și lectură, ea fiind și o mare pasionată de citit. A participat la ambele, însă a avut norocul să se califice la pedagogie, după cum ne-a mărturisit.

”Nu mă așteptam să mă calific la națioanală! Am trecut de proba scrisă și am ajuns la interviu. Și chiar a fost o surpriză! Eu nu sunt o persoană care învață foarte mult. Nu mi-a plăcut niciodată să tocesc, să stau să învăț ore în șir. Tot ce am prins, am prins din clasă, afirmă Andreea.

Tânăra spune că pedagogia ”o simte”, iar în viitor ar vrea să devină învățătoare, psiholog școlar sau profesoară de psihologie. De unde atracția pentru psihologie?

”Latura de psihologie mi-a fost implantată când am început să merg eu la psiholog și mi-a plăcut ce face psihologul meu. Mi-a plăcut ce se întâmpla în cabinet între mine și dumneaei și am zis că vreau să fac și eu chestia asta mai departe. Am fost puțin marginalizată din cauza asta sau mi s-au spus lucruri urâte că am mers la psiholog, cum că aș fi nebună, dar nu! Să mergi la psiholog e ceva bun, util! Cred că ăsta este viitorul. Gândiți-vă că a fost perioada asta de pandemie și multă lume a avut nevoie să vorbească cu cineva. A fost mult stres. Ar trebui să fie normalizată chestia asta”, ne-a spus Andreea.

Tinerei îi place să deseneze și, poate surprinzător, să facă unghii. ”Îmi place asta, cu unghiile, pentru că vorbești cu oamenii. E terapie la unghii”.

Catrinel Șerbu a câștigat și ea o mențiune la clasa a X-a . Fiind prima olimpiadă, tânăra spune că s-a bucurat de întreagă experiență.

”Nu a fost o țintă obsesivă să iau premiu neaparat, dar am tras tare, am învățat ca să am un rezultat bun și m-am bucurat de tot când am ajuns acolo. Am participat din plăcere și nu a pus nimeni presiune pe mine să iau neapărat un premiu”, ne-a mărturisit aceasta.

La fel ca celelalte colege, Catrinel vrea ca mai departe să devină cadru didactic.

”Sunt o persoană foarte deschisă și dacă fac ceva vreau să fac bine. Nu sunt genul de om mediocru care face ceva doar ca să fie făcut. Nu îmi place genul ăsta de oameni și cred că și de asta vreau să lucrez în învățământ. Nu neapărat învățător-educator, ci și profesor aș vrea. Am mai văzut profesori care uneori își fac meseria așa… ca să fie. Și nu vreau să fiu unul dintre acei profesori. Plus că eu consider că educația este o bază. Modul în care evoluează oamenii pornește și ține de educație”, este de părere Catrinel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro