Regal de joc şi voie bună în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat, la Focşani, cu prilejul Festivalului Naţional de Dans "Flori pentru Mama", eveniment ajuns la cea de-a opta ediţie. Copiii brăileni, cu vârste între 4 şi 14 ani, pregătiţi în ale dansului popular la Palatul Copiilor şi la şcolile din care provin, au uimit juriul şi audienţa, cu sârbe, hore, dansul fetelor şi, nu în cele din urmă, cu jocul căluşarilor. Cei din urmă, câţiva băieţi de ispravă, coordonaţi de prof. Vasile Lipan (dans) şi prof. Gigi Dogărescu (muzică), au făcut spectacol timp de 45 de minute şi şi-au arătat măiestria în ale jocului aşa cum strămoşii lor ştiau să o facă.
Ansamblul Muguraşul - Palatul Copiilor Brăila, coordonat de acelaşi prof. Lipan, a surprins de asemenea plăcut, interpretând un dans al fetelor, o horă şi o sârbă ca la mama acasă. "Lucrez cu mare drag cu aceşti copii. Sunt talentaţi, veseli şi dornici să păstreze tradiţiile noastre româneşti", a spus prof. Lipan.
Şcoala fără bani
O figură frumoasă au făcut şi dansatorii de la şcoala Fănuş Neagu, dar şi cei de la Ianca şi grădiniţa din Scorţaru- Pitulaţi, care au bătut opinca şi-au jucat de le-au sfârâit călcâiele, astfel încât au fost distinşi cu premii I şi II la festival. La categoria mică, premiul I au obţinut şi copiii din Cazasu, coordonaţi de prof. Marioara Enache, după o coregrafie realizată de către Vasile Lipan. Ansamblul Căzăcenii, alcătuit din 22 de copii (11 perechi) cu vârste de 6 şi 7 ani s-a dovedit a fi un exemplu chiar şi pentru cei mari în ale jocului şi portului popular.
"Lucrez cu ei din octombrie 2013, pur şi simplu s-au acomodat foarte bine cu jocul, sunt toţi nişte talente înnăscute, dansează cu bucurie şi asta se vede pe feţele lor mereu zâmbitoare", ne-a spus prof. Marioara Enache.
În "Căzăcenii" sunt copii din satele învecinate Cazasului, din cătune de care unii abia dacă au auzit. "Facem eforturi să ducem copiii la dansuri, atât cât putem. Încercăm să le asigurăm costumele şi să le plătim deplasările. Avem noroc mare că nu ni se percep bani pentru pregătire, n-am fi reuşit să-i dăm la dansuri dacă ni se cereau bani", ne-a mărturisit o mămică.
La festivalul de la Focşani au participat peste o sută de copii din Brăila, cei mai mulţi afiliaţi Palatului Copiilor, instituţie care asigură cursuri gratuite pentru copii şi elevi în domenii dintre cele mai importante: dans popular, muzică populară, muzică uşoară, ziaristică, astrofizică, aeromodelism, navomodelism, karting, orientare turistică, franceză, engleză, teatru, canto, muzică instrumentală.