Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, nu a acceptat, deocamdată, demisia de onoare înaintată de inspectorul şcolar general Iulian Danielescu, astfel încât, ieri dimineată, acesta se afla la conducerea instituţiei, susţine şeful IŞJ. "Am discutat cu ministrul cu demisia pe masă. Am explicat ministrului ce se întâmplă la Brăila, ce probleme am avut, noile probleme apărute şi mi-a spus doar să mă întorc şi să fac curăţenie. Să scot tot ce-i putred, să trec la treabă. Mi-a spus, citez, «Te duci, tai tot ce-i putred. Dacă chirurgul nu-i bun, îl schimb». Acum m-am întors şi îmi voi face treaba, dar demisia mea a rămas în continuare la ministru", a explicat Danielescu.
Ce înseamnă curăţenie în sistem? Explicaţia am primit-o tot de la inspectorul general. Din punctul lui vedere, a face curăţenie în sistemul brăilean de învăţământ înseamnă că, în funcţie de cele constatate şi probate de organele de anchetă - indiferent care organe de anchetă - trebuie luate măsurile necesare în ceea ce-i priveşte pe vinovaţi. Adică se pot produce schimbări din funcţie sau chiar pot fi cadre didactice eliminate definitiv din sistem dacă se vor dovedi acuzaţiile de luare de mită. "În privinţa profesorilor, şcoala va decide. Dacă va fi considerată o abatere foarte gravă, Consiliul de Administraţie poate decide şi încetarea contractului individual de muncă, chiar dacă profesorul respectiv este titular. Şi pentru profesorii care fac reclamaţii nefondate şi pun şcoala într-o poziţie nefavorabilă se poate considera că este abatere disciplinară şi pot fi sancţionaţi. Dacă voi constata abateri de la lege, voi lua imediat măsuri. Mă bucur că organele competente analizează aceste aspecte, deoarece în faţa probelor expuse şi noi putem să luăm măsurile corespunzătoare", a detaliat inspectorul general.
"Nu putem să rămânem cu inspectoratul aşa"
În schimb, demisia de onoare a inspectorului şcolar general adjunct, Marius Damian, a fost acceptată şi a intrat în vigoare de ieri. Ca urmare, profesorul s-a întors la catedra sa de la şcoala "Fănuş Neagu". Pentru acest post însă, se pare că Ministerul Educaţiei nu se va grăbi să numească pe cineva. În urmă cu doi ani, când la cârma IŞJ a fost tot prof. Danielescu, postul de adjunct a fost liber o bună perioadă de timp, iar profesorul Iulian Danielescu s-a descurcat, consideră ministrul Pricopie, aşa încât conducerea ministerului nu se va grăbi să numească rapid pe cineva. Mai rămân posturile de inspectori de limba română şi de matematică, care se consideră a fi urgenţe.
Gestul intempestiv al inspectorului Danielescu l-a luat prin surprindere şi pe primarul Aurel Simionescu, care s-a arătat supărat că a fost nevoit să afle de eveniment din presă. "Am hotărât ca mâine (n. r. azi) să ne vedem. Demisia dumnealui, chiar dacă funcţionează, intră în vigoare peste 30 de zile. Aşa că trebuie să vedem ce propuneri sunt, să discutăm şi cu doamna prefect, pentru că nu putem să rămânem cu Inspectoratul la modul acesta, în care este ca şi decapitat. Dumnealui rămâne pe poziţie deocamdată şi împreună şi cu sindicatul să vedem cine vor fi persoanele numite interimar. Noi vom discuta despre echipă, pentru că instituţia trebuie lăsată într-o formă în care să funcţioneze. Evident că dacă nu va reuşi să facă treabă, este posibil ca demisia să-i fie acceptată", a declarat primarul Aurel Simionescu.
Instanţa a menţinut măsurile luate faţă de profesorii acuzaţi de mită
Ieri, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au menţinut măsura arestului la domiciliu şi controlului judiciar în cazul profesorilor acuzaţi că au luat mită. Faţă de inculpata Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar pe specializarea matematică, Tribunalul Galaţi a dispus măsura arestului la domiciliu. Profesorii Damian Valentin şi Haret Daniela sunt cercetaţi sub control judiciar. DNA - Serviciul Teritorial Galaţi a formulat contestaţie împotriva măsurii dispuse de Tribunalul Galaţi, însă instanţa superioară nu le-a dat dreptate procurorilor. "S-a respins contestaţia formulată împotriva încheierii de şedinţă a Tribunalului Galaţi, din data de 9.10.2014, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Servicul Teritorial Galaţi", ne-a declarat Irina Popa, din cadrul Biroului de informare al CA Galaţi.
Reamintim că joia trecută, judecătorii Tribunalului Galaţi au respins propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, care a cerut arestul preventiv pentru inculpata Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar pe specializarea matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi profesorii Valentin Damian şi Daniela Haret.
Pe data de 8 octombrie, pe numele celor trei profesori au fost
emise mandate de reţinere, pentru 24 de ore, aceştia fiind
suspectaţi că au luat o şpagă de 2.500 de lei pentru a-l declara
admis la examenul de bacalaureat pe elevul Iulian Văsii, unul dintre candidaţii care nu reuşea cu niciun chip să ia bacalaureatul.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina inspectorului şcolar Diaconescu trei infracţiuni concurente de complicitate la luare de mită. Valentin Florin Damian, profesor corector la Centrul de evaluare de la Colegiul Tehnic "Panait Istrati" din Brăila la examenul de bacalaureat în sesiunea august - septembrie 2014, este acuzat de infracţiunea de luare de mită, la fel şi Daniela Haret, profesor corector la Centrul de evaluare de la Colegiul Tehnic "Panait Istrati" din Brăila.
Demisia de onoare trebuie acceptată de autoritatea legală competentă
În ceea ce priveşte situaţia juridică în care se află inspectorul Danielescu, cu demisia de onoare dată, dar neacceptată de minister, legea spune că decizia cuiva de a renunţa la o funcţie este un act unilateral de voinţă. Numai că persoana trebuie să acorde angajatorului un termen de 45 de zile de preaviz în cazul unei funcţii de conducere. Termenul de "demisie de onoare" nu există, de fapt, ca atare în lege, dar în cazul unei funcţii publice, există o anumită cutumă conform căreia nu se poate pleca după bunul plac al celui în cauză. Funcţia publică apare ca o servitute asumată pentru interesul public. De aceea, demisia trebuie acceptată de autoritatea constituţională şi legală competentă. Tot specialiştii susţin că trebuie făcută distincţia între demisia provocată şi demisia asumată - în care se poate încadra şi demisia "de onoare". În primul caz, demisia se acceptă de îndată, în celelalte cazuri se poate solicita rămânerea pe post o anumită perioadă de timp, sau poate interveni şi refuzul acceptării demisiei. Mai clar, persoana care şi-a dat "demisia de onoare" îşi pune soarta în mâinile angajatorului, care o poate accepta sau nu.