Decizia recentă a lui Iulian Danielescu de a părăsi şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, pe fundalul scandalului de corupţie în care a fost implicat, fiind trimis în judecată de procurorii DNA alături de alţi 9 inculpaţi, a stârnit uimirea politicienilor brăileni. Chiar dacă mulţi dintre parlamentarii şi liderii administraţiei brăilene nu au dorit să comenteze prea mult subiectul, majoritatea l-au catalogat ca pe un gest de normalitate.
Trebuie precizat că un ordin în privinţa încetării detaşării lui Danielescu pe post a fost emis, marţi, de către Ministerul Educaţiei. Informaţia ne-a fost confirmată, ieri, de către inspectorul şcolar general adjunct, Carmen Pîrlog, care a precizat că a fost stabilit şi un înlocuitor pentru fostul inspector până la organizarea concursului din 12 martie. Este vorba despre Cristina Elena Anton, director la Casa Corpului Didactic (CCD) Brăila. "Da, vă pot confirma că domnul Danielescu şi-a dat demisia. A venit un document de la Ministerul Educaţiei, în care se menţionează că încetează detaşarea domnului Iulian Danielescu pe funcţie începând cu data de 3 martie. În ordinul 3291 din 3 martie, la art. 1 se precizează că «începând cu data prezentului ordin doamna Cristina Elena Anton director al CCD exercită şi atribuţiile specifice funcţiei de inspector şcolar general, la Inspectoratul Şcolar al judeţului Brăila până la organizarea concursului de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2014 - 2015", a declarat Pîrlog, subliniind totodată că îşi menţine decizia de a candida pentru poziţia de inspector general al IŞJ Brăila.
Primarul şi preşedintele CJ Brăila, luaţi prin surprindere de plecarea lui Danielescu
Primarul Aurel Simionescu se afla, ieri, la o întâlnire în Bucureşti, în momentul în care decizia lui Danielescu de a părăsi şefia IŞJ Brăila a fost făcută publică. Edilul şef a afirmat că nu a fost înştiinţat oficial despre acest lucru, însă a punctat că bănuieşte că la baza deciziei a stat trimiterea în judecată a fostului inspector şcolar judeţean. "Aş vrea să port o discuţie ca să văd care a fost motivaţia domnului Danielescu, dar decizia aceea de trimitere în judecată este o situaţie mai neplăcută şi probabil că de aici a plecat şi hotărârea dumnealui", a declarat Simionescu. Nici preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu nu fusese informat despre decizia Ministerului Educaţiei, însă nu a dorit să facă niciun fel de comentariu pe această temă.
Dragomir: "Pentru părinţi, elevi şi politicieni contează doar să avem un învăţământ performant"
Pe aceeaşi linie, nici deputatul PSD Marian Dragomir nu "s-a aruncat" la a face prea multe comentarii în privinţa scandalului iscat la IŞJ Brăila sau a demisiei lui Danielescu. "În ultimii ani Brăila s-a mândrit cu rezultatele elevilor datorate într-o mare măsură şi cadrelor didactice. Şi situarea în topul naţional a condus la creşterea încrederii în învăţământul românesc chiar dacă unii foşti preşedinţi spuneau că şcoala scoate tâmpiţi pe bandă rulantă, declaraţii pe care le-am criticat întotdeauna, chiar şi ca urmare a faptului că şi dânsul (n.r. fostul preşedinte al României Traian Băsescu) este tot absolvent al unui astfel de sistem. Demisia d-lui Danielescu este un act unilateral şi dânsul este cel mai în măsură să facă publice motivele reale care l-au determinat să ia această decizie", a declarat Dragomir. Cu toate acestea, parlamentarul a ţinut să sublinieze că din punctul său de vedere mult mai important este ca învăţământul românesc să fie unul performant, şi un număr cât mai mare de brăileni să aibă acces la universităţi bune. "Eu pot considera că evenimentele din ultima perioadă în care s-a vehiculat numele domnului Danielescu sau al unor membri ai echipei de conducere pot determina o încercare de separare a unor eventuale asocieri între activitatea unor membri ai IŞJ Brăila care sunt cercetaţi şi învăţământul brăilean. Pentru părinţi, elevi şi politicieni contează doar să avem un învăţământ performant care să permită accederea unui număr cât mai mare de elevi brăileni la cele mai bune universităţi. În rest , comentarii vor mai fi destule", a conchis sursa citată.
Tot la acest capitol trebuie amintit şi comentariul recent al senatorului PSD Ion Rotaru. Acesta a specificat, în cadrul unei conferinţe de presă, că din punctul său de vedere, moral, ar fi fost ca Iulian Danielescu să renunţe la post şi să nu mai candideze pentru şefia IŞJ până la clarificarea dosarului în care este implicat.
Boboc: "Foarte bine a făcut! Trebuia să o facă de mai demult."
În ceea ce îi priveşte pe parlamentarii de opoziţie, aceştia au ţinut să sublinieze că plecarea lui Danielescu de la şefia IŞJ este un gest cât se poate de normal în contextul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA. "Cred că este o demisie de onoare din partea domnului profesor. În legătură cu problemele legate de Inspectoratul Şcolar Brăila, nu ştiu dacă domnul Danielescu are vreo vinovăţie. Nu sunt eu în măsură să comentez. Singurul lucru pe care vreau să îl spun este acela că este o demisie de onoare a unui profesor care a avut rezultate excepţionale de-a lungul timpului", a declarat deputatul PNL Vasile Varga. Un comentariu mult mai acid a venit din partea senatorului liberal Cătălin Boboc. Acesta a punctat că Danielescu ar fi trebuit să plece de la conducerea IŞJ Brăila în momentul în care Gheorghe Bunea Stancu a fost înlăturat de la şefia CJ Brăila. "Foarte bine a făcut! Trebuia să o facă de mai demult. Trebuia să facă acest lucru din momentul în care nu a mai fost Gheorghe Bunea Stancu preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru că dânsul îi făcea agenda în fiecare dimineaţă şi îi spunea ce să facă şi ce să nu facă. A doua zi, nemaiavând şef, adică cine să îi dea toate direcţiile şi liniile cu ce are de făcut, trebuia să se retragă şi dumnealui. Eu nu consider pe nimeni vinovat până când nu se pronunţă instanţa, dar după ce au apărut suspiciunile în legătură cu nişte probleme care au avut loc la nivelul inspectoratului chiar cred că era oportun să se întâmple asta. Dar ştiţi vorba aia, e bine şi în ceasul al 12-lea dacă a făcut pasul ăsta", a declarat Boboc.
A doua demisie a lui Danielescu
Fostul inspector şcolar general al judeţului Brăila, Iulian Danielescu şi-a mai dat o dată demisia în luna octombrie 2014, ca urmare a megascandalului de corupţie izbucnit după descinderile DNA la sediul Inspectoratului, dar şi în două licee din municipiu. Cu toate acestea, la vremea respectivă, Danielescu s-a răzgândit şi a reluat "cârma" IŞJ, ba mai mult, în luna februarie 2015 a anunţat că are de gând să candideze pentru acest post la concursul fixat pe 12 martie. Cu toate acestea, la finele lunii februarie, zece inculpaţi implicaţi în fapte de corupţie, în frunte cu Mircea Dragoş Dumitru, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei, şi Iulian Danielescu au ajuns în faţa instanţei după ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai exact, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată opt cadre didactice, un jurist şi un elev, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită şi uz de fals.