• odată cu Iulian Danielescu, fost inspector şcolar general, au mai fost achitaţi profesorii: Mocanu Ştefania Mădălina, Aldea Carmen Lăcrămioara, Picuş Veronica şi Plopeanu Petrică • tot nevinovaţi s-au dovedit a fi şi Constantin Ciprian Mândreanu, consilierul juridic al IŞJ Brăila, şi Dumitru Dragoş Mircea, consilier superior la Direcţia Generală Învăţământ în Limbile Minorităţilor din cadrul Ministerului Educaţiei • judecătorii Curţii de Apel Galaţi au admis în parte apelurile declarate de procurorii DNA şi de inculpatul Purcărea Petre, în cazul acestuia din urmă fiind dispusă rejudecarea • în 2015, DNA Galaţi a trimis în judecată opt cadre didactice, un jurist şi un elev, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită şi uz de fals
Dosarul “Mită la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila” a ajuns la final. Instanţa superioară l-a găsit nevinovat pe fostul inspector şcolar general Iulian Danielescu, faţă de acesta fiind menţinută achitarea dispusă în primă instanţă. În acelaşi dosar, alături de Danielescu au fost achitaţi şi profesorii: Mocanu Ştefania Mădălina, Aldea Carmen Lăcrămioara, Picuş Veronica şi Plopeanu Petrică, precum şi Constantin Ciprian Mândreanu, consilier juridic al IŞJ, şi Dumitru Dragoş - Mircea, consilier în cadul Ministerului Educaţiei.
Reamintim că, în 2015, procurorii anticorupţie au trimis în judecată opt cadre didactice, un jurist şi un elev, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită şi uz de fals. După ani de chin, cei mai mulţi dintre profesorii acuzaţi de fapte grave au putut răsufla uşuraţi: au fost achitaţi, deci găsiţi nevinovaţi, după cum stabilise anterior şi prima instanţă.
Judecătorii Curţii de Apel (CA) Galaţi au admis în parte apelurile declarate de procurorii DNA Galaţi şi de inculpatul Purcărea Petre, în cazul acestuia din urmă fiind dispusă rejudecarea. Instanţa superioară a menţinut pedeapsa cu suspendare faţă de Adrian Simion, fost inspector de limba română.
Prezentăm în continuare soluţia dispusă de CA Galaţi, de la sfârşitul lunii ianuarie, care a fost postată pe site-ul instanţei. “Trimitere cu rejudecare. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie –Serviciul Teritorial Galaţi şi de inculpatul Purcărea Petre. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală din 18.05.2018 pronunţată de Tribunalul Brăila în dosarul nr. 469/113/2015, doar în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Purcărea Petre şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă doar cu privire la acest inculpat. Menţine actele procedurale efectuate în cauză, în referire la inculpatul Purcărea Petre, până la termenul din data de 04.05.2018. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate privind pe inculpaţii Simion Adrian, Andrada Bianca B., Danielescu Iulian, Mocanu Ştefania Mădălina, Aldea Carmen Lăcrămioara, Mândreanu Constantin Ciprian, Dumitru Dragoş Mircea, Picuş Veronica şi Plopeanu Petrica. Respinge ca fiind nefondate apelurile declarate de inculpaţii Simion Adrian şi B. Andrada Bianca împotriva sentinţei penale din 18.05.2018 pronunţată de Tribunalul Brăila. Definitivă”, este soluţia pronunţată în şedinţă publică de CA Galaţi.
Şoc în învăţământul brăilean
Dosarul în cauză, care avea să le bulverseze activitatea unor profesori de renume la nivelul judeţului Brăila, cu funcţii importante în Inspectoratul Şcolar Judeţean la acea vreme, a vizat mai multe fapte de luare de mită şi abuz în serviciu pentru favorizarea unei candidate la un concurs pentru postul de profesor documentarist, dar şi intervenţia în cazul mai multor elevi pentru motivarea absenţelor. Vorbim despre Iulian Danielescu, inspector şcolar general în perioada respectivă, acum director la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, acuzat de abuz în serviciu, despre Adrian Simion, fost inspector de limba română, acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu, Veronica Picuş, inspector la disciplina Informatică, acuzată de abuz în serviciu, Constantin Ciprian Mândreanu, consilier juridic al IŞJ (abuz în serviciu), Petrică Plopeanu, profesor de limba română la Liceul Teoretic “Panait Cerna” (abuz în serviciu), Carmen Lăcrămioara Aldea, profesor de limba română la Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius” (abuz în serviciu), Mădălina Ştefania Mocanu, profesor de limba engleză la Liceul de Arte “Hariclea Darclee” (abuz în serviciu). În vizorul procurorilor DNA au mai fost şi Dragoş-Mircea Dumitru, consilier superior în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (instigare la abuz în serviciu) şi Petre Purcărea, profesor pensionar din Constanţa (instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare şi dare de mită), dar şi Andrada Bianca B., elevă la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” Brăila (uz de fals). După doi ani de înfăţişări în faţa instanţei de judecată, Tribunalul Brăila a dat sentinţa în data de 18 mai 2018. Cu mici excepţii, magistraţii au dispus achitare pe linie faţă de profesorii acuzaţi.
Adrian Simion a scăpat de acuzaţiile de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, însă a primit 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar Petre Purcărea a primit 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare. În cazul elevei Andrada Bianca B., judecătorii au renunţat la pedeapsă şi au înlocuit-o cu un avertisment.