• întrebat de redactorii “Obiectiv” dacă se va înscrie la concursul pentru funcţia de inspector şcolar general ce va fi organizat anul acesta de Ministerul Educaţiei, actualul şef al ISJ Brăila, numit pe post prin detaşare, a evitat să dea un răspuns ferm • acesta a spus însă că poate oricând să facă faţă cerinţelor acestei funcţii, dar se gândeşte şi la o altă funcţie administrativă
Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a decis recent ca funcţiile de inspector şcolar general şi adjunct să fie câştigate prin concurs, punând în dezbatere publică şi metodologia privind organizarea acestuia. În acest context, redactorii “Obiectiv” l-au întrebat pe actualul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, prof. Viorel Botea, dacă se va înscrie la concurs. Botea, care este şi consilier judeţean PMP şi preşedintele acestui partid la Brăila, a evitat să ofere un răspuns concret. Precizăm că, în prezent, acesta ocupă funcţia prin detaşare în interesul învăţământului.
“Vreau să spun un lucru foarte clar. Sunt o persoană publică ce are foarte multe funcţii, îndatoriri: inspector, administrativ, educaţional, politic. Prin toate aceste poziţii pe care le am trebuie să aduc un beneficiu comunităţii. O persoană care este aleasă într-o poziţie publică trebuie să îşi demonstreze acele calităţi. Într-adevăr, în domeniul educaţiei, şi chiar mă şi uitam zilele trecute pentru că a trebuit să fac un material, am multe realizări. Şi vă dau câteva exemple. În 2010 nu am tăiat salariile profesorilor cu 25%, în mare majoritate. Am salvat sindicatul. Brăila a fost singurul judeţ din ţară care a avut curajul, inspector general, să aplice acea prevedere prin care cei de la sindicat puteau să-şi colecteze banii pe chitanţiere. Vasul Borcea eu l-am salvat cu sprijinul ministrului de atunci, domnul Funeriu, care l-a dat cadou în 15 septembrie 2011 la Inspectorat. Am atras fonduri europene de 10 milioane euro cu echipa mea. Toate acestea îmi permit să spun că pot oricând să fac faţă calităţii de inspector şcolar general. Însă, fiecare om, întotdeauna, când a învins o provocare, evident că îşi doreşte să urce o treaptă superioară. Pentru că una e să vezi funcţia de inspector general din poziţia de membru al administraţiei publice locale. Pentru că tu, ca inspector general, primeşti banii. Eu, de acolo, de la CJ, ştiu şi cum se dau banii. Fiecare poziţie înseamnă o treaptă şi o provocare în plus şi eu nu îmi doresc altceva decât toate aceste lucruri care reprezintă nişte provocări să le rezolv pentru a face bine oamenilor. Nu spun nu. Nu spun nici da. Nu exclud această variantă, am numeroase oportunităţi pe care doresc să le valorific în slujba comunităţii”, ne-a declarat inspectorul şcolar general.
Întrebat dacă îşi doreşte un post în Ministerul Educaţiei, Botea a spus că a refuzat deja de două ori o astfel de oportunitate.
“În momentul de faţă, chiar în această perioadă, am refuzat două slujbe ministeriale în aparatul superior al Guvernului. Problema este alta. M-am gândit că este mult mai multă nevoie de mine aici şi chiar doamna ministru Anisie a înţeles exact că e mult mai multă nevoie de mine aici. Dar, în acelaşi timp, prin ceea ce am înmagazinat eu de-a lungul vieţii în cariera mea, pot face multe lucruri foarte bune şi din alte poziţii ale administraţiei publice locale, europene şi aşa mai departe. Rămâne de văzut ce rezervă viitorul”, a mai spus acesta.
2015, anul în care s-a organizat ultimul concurs pentru inspectori şcolari generali
Din 2015 şi până în prezent, toate posturile de şefi ai ISJ-urilor au fost ocupate prin detaşări. La ultimul concurs organizat de Minister, în 2015, la Brăila, doi profesori s-au înscris pentru a obţine postul, câştigător fiind desemnat prof. Cătălin Canciu. Acesta a avut un mandat “furtunos”, în contextul în care a fost demis de două ori, în ambele dăţi câştigând anularea deciziei în instanţă.
Mandatul acestuia a expirat în vara anului trecut, iar pe funcţie a fost numit prof. Viorel Botea, prin detaşare în interesul învăţământului, mandatul său urmând să expire la 31 august 2020. Botea a mai ocupat fotoliul de şef al ISJ Brăila în perioada 2009-2012, iar în vara anului 2018 a fost numit pentru scurt timp în funcţia de adjunct, tot prin detaşare.