Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, ieri, că va prezenta la sfârşitul săptămânii componenţa Cabinetului pe care îl propune, menţionând totodată că va avea sâmbătă o nouă serie de discuţii cu partidele politice.Confor legislaţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru are la dispoziţie 10 zile pentru elaborarea acestei liste, care, împreună cu programul de guvenare se trimit spre dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului, relatează agerpres.ro
După aceea, birourile permanente ale celor două camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor. Tot birourile permanente trebuie să stabilească data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniştrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului.
Comisii de specialitate
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă candidatului pentru funcţia de prim-ministru. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii. După audieri şi acordarea avizelor, se convoacă şedinţa comună a camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret, cu bile.
Ultimele consultări
Ieri, la sediul Mişcării Populare, Cioloş a stat aproximativ o jumătate de oră şi a fost condus la plecare de liderul MP, Traian Băsescu, care i-a spus: „La revedere Dacian, mult succes!". Întrebat dacă va mai avea consultări şi cu alte formaţiuni, premierul desemnat a spus că intenţionează să se întâlnească şi cu partidul condus de deputatul Daniel Fenechiu, precizând că întrevederea urmează să fie stabilită.
Între timp, Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş trebuie prevăzut un capitol dedicat minorităţilor, să fie aplicate legile privind folosirea limbii materne, iar specialiştii maghiari care lucrează în instituţiile deconcertate să fie păstraţi. La rândul său, PSD vrea ca oamenii din administraţie să nu fie schimbaţi, aceştia fiind în general de la PSD, UNPR şi ALDE.
Liderul PSD a declarat că, în discuţiile avute la sediul PSD, i-a cerut lui Dacian Cioloş să nu facă „epurări" în aparatul de stat şi să nu se folosească „procedura bine ştiută, folosită de către ei în perioadele în care au fost la guvernare, să schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul", a precizat Dragnea, astfel de epurări fiind masiv practicate şi de PSD, de fiecare dată când a preluat puterea.