Mergi la conţinutul principal

Dacia Unirea, la un pas de a pune lacătul pe uşă! Florin Cîrligea opreşte finanţarea

• omul de afaceri Florin Cîrligea, principalul finanţator al echipei, a anunţat că-şi ia mâna de pe Dacia Unirea Brăila • spune că s-a săturat să fie singurul sponsor, în lipsa unei contribuţii publice la acest proiect • omul de afaceri a atras atenţia că în ultimii 3 ani finanţarea privată pentru Club s-a ridicat la 3,5 milioane de lei, în timp ce Primăria şi Consiliul Judeţean abia au alocat 1,6 milioane • iar asta în contextul în care înţelegerea a fost că fiecare vine cu câte o treime din bugetul echipei • autorităţile locale se jură că îşi doresc continuarea poveştii frumoase “Dacia Unirea Brăila”, dar arată acuzator cu degetul spre Curtea de Conturi, care a spus că o bună parte din finanţările în sport, mai ales la fotbal, sunt de fapt alocări bugetare ilegale  

 

Clubul Dacia Unirea este din nou pe buza prăpastiei. Şi acum, ca şi în trecut, problema pleacă de la lipsa susţinerii publice a acestei organizaţii sportive, sau mai bine spus lipsa banilor. De data aceasta însă, lucrurile sunt mult mai stringente: principalul finanţator particular al echipei, omul de afaceri şi consilier judeţean Florin Cîrligea a ameninţat că închide robinetul sponsorizării fotbalului, în contextul în care contribuţia publică la bugetul echipei a fost cu mult sub promisiuni. Cîrligea a pus cu subiect şi predicat în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Judeţean că, în ultimii 3 ani, a băgat 3,5 milioane de lei în acest sport, în timp ce din sectorul public, adică Primăria Brăila şi CJ Brăila, au venit cumulat doar 1,6 milioane lei, deşi înţelegerea a fost ca fiecare să aibă un aport în cote egale. Aşa că omul de afaceri a cerut public să i se dea un răspuns concret dacă autorităţile mai doresc sau nu echipă de fotbal. Totuşi, ieri, a revenit asupra declaraţiei şi a aruncat bomba: OPREŞTE FINANŢAREA! Dacia Unirea Brăila recunoaşte că fără banii lui Cîrligea se pune lacătul pe uşă.  

 

Finanţarea privată a fost de 3,5 milioane lei în ultimii 3 ani

Clubul de Fotbal Dacia Unirea se găseşte la momentul actual într-o situaţie limită, mai precis la un pas de desfiinţare. Aceasta ar fi concluzia după ce săptămâna trecută, principalul finanţator, Florin Cîrligea, a declarat că se gândeşte serios să nu mai sponsorizeze echipa de fotbal a oraşului. Cîrligea este nemulţumit de faptul că, deşi au promis sprijin financiar, oficialităţile locale nu au cuprins în bugetul judeţului pe acest an şi sumele de care are nevoie clubul pentru a supravieţui în Liga a II-a. “În clipa în care Florin Cîrligea îşi va retrage susţinerea financiară se va pune lacătul la Stadionul Municipal, iar acest lucru se poate întâmpla în orice moment”, spune Valentin Avramescu preşedintele Consiliului Director al clubului brăilean de fotbal.

În cadrul şedinţei extraordinare a CJ Brăila, care a avut loc vinerea trecută, s-a votat bugetul pe 2017, ocazie cu care Florin Cîrligea a lansat un semnal de alarmă la adresa colegilor săi în care a spus că nu mai poate să susţină de unul singur echipa de fotbal Dacia Unirea. Totodată, Cîrligea i-a întrebat pe consilierii judeţeni să se pronunţe în plen dacă vor sau nu ca Dacia Unirea să-şi continue activitatea în Liga a II-a. 

“Aş vrea să-i întreb pe domnii consilieri judeţeni aici de faţă dacă sunt de acord ca Brăila să mai aibă echipă de fotbal în Liga a II-a? Pentru că vă spun fără niciun fel de problemă că acum 3 ani, când s-a discutat despre sumele alocate echipei de fotbal, s-a zis aşa: o treime din privat, o treime Primărie şi o treime Consiliul Judeţean. Vreau să vă informez că în trei ani Primăria a dat undeva în jur de 1,4 milioane lei, Consiliul Judeţean în jur de 200.000  lei, dar, atenţie, banii de la judeţ au fost pe Legea 350 şi au fost alocaţi Centrului de copii şi juniori, deci nu la echipa mare. Iar din privat s-au alocat 3,5 milioane lei. Dacă vrem să mai avem echipă de fotbal, trebuie să vină şi administraţia locală cu bani, eu unul, singur, singurel, nu mai pot s-o ţin” a declarat atunci Cîrligea. În plus el a explicat detaliat faptul că numai masa jucătorilor, de la cele trei echipe înscrise în competiţiile naţionale, costă 12 lei/zi pentru fiecare sportiv, subliniind că şi aşa norma de hrană este mult prea mică pentru a li se cere oamenilor performanţă: “Dacă te duci o dată sau de două ori pe an, dau un exemplu, la Cluj, nu ştiu dacă poate să îţi ofere careva o masă cu 25 lei. Niciodată! Aici la Brăila se poate discuta, dar în deplasări nu se poate niciodată servi o masă cu 20 lei pentru o anumită performanţă. Mi se pare foarte puţin. Dar noi la fotbal mâncăm zero lei oricum”.

 

Cîrligea: “Dacă nu am ajutor, cu părere de rău...”

Mai mult, Cîrligea a ţinut să precizeze, pentru a-şi lămuri colegii de la Consiliul Judeţean, că o deplasare la o competiţie înseamnă nişte costuri ridicate, altfel riscându-se depunctarea echipei. “La fotbal trebuie minim 80 de persoane la o deplasare, pentru că avem trei echipe, una de seniori şi două în campionatul naţional al juniorilor, care din două în două săptămâni evoluează în deplasare. Atenţie la ce vă spun! Pentru că neprezentarea a două echipe de juniori în competiţiile la nivel naţional duce automat la depunctarea echipei mari. Şi acum, haideţi să socotim cam ce înseamnă? S-a investit în jur de 200.000 lei în echipament sportiv, dar degeaba îi iei echipament şi mingi, dacă nu ai restul. V-am spus, finalitatea e interesantă. Este exact ca atunci când pleci la drum. Dacă te opreşti în mijlocul câmpului şi nu ajungi în nicio localitate, nu are rost să mai faci drumul. De aceea vă spun că trebuie o chestie foarte clară. Ori mergem până la capăt şi încercăm să menţinem echipa asta în Divizia B, care la ora actuală are alt standard, ori ne oprim. Dacă vă pasionează, cu excepţia lui Juventus Bucureşti, suntem cam pe locul 2 din fosta serie I. Aş vrea să lămurim problema pentru că vă spun: şi eu m-am săturat. Sunt banii mei proprii şi personali şi dacă nu am ajutor, cu părere de rău ... Oricum, 400.000 lei de la începutul anului s-au dus. Nu putem aştepta rectificarea din august pentru că fiecare om mănâncă lunar, nu mănâncă o singură dată, în august”.

În final, sursa citată atrasa tenţia şi asupra unui alt aspect: faptul că degeaba se investeşte în pregătirea juniorilor echipei dacă, la vârsta optimă aceştia nu vor mai avea unde să evolueze, dacă se renunţă la echipa mare. “Şi în alte judeţe s-a făcut finanţare pe Legea 350/2005 cum s-a făcut şi la noi: s-au depus proiecte tot pentru echipa de juniori. Dar aş vrea să vă spun că aceştia după ce termină junioratul, ca să avem o finalitate a acestor bani, ar trebui să joace undeva. Unde să joace, atât timp cât la Brăila nu va mai exista echipă care să reprezinte judeţul şi oraşul? Noi formăm nişte jucători care ori se pierd pe drum, ori vor pleca în alte judeţe. Nu mi se pare corect. Adică trebuie să alegem. Ori terminăm cu tot ce înseamnă fotbal şi se ocupă doar şcolile private, ori ajutăm cu adevărat”, a încheiat Cîrligea.

Contactat de reporterii “Obiectiv” în cursul zilei de ieri, Florin Cîrligea a fost şi mai tranşat anunţând că a luat decizia să înceteze sponsorizarea la Club. “Decizia este luată în proporţie de 100%: nu mai dau bani la fotbal! Am văzut că pentru unii se poate, pentru alţii, nu. Am fost de acord cu toate propunerile de asociere venite de la administraţia locală, cu toate condiţiile impuse de ei, dar nu s-a materializat nimic. Nimeni nu a dat un şfanţ. În condiţiile acestea, cu părere de rău, nici eu nu mai pot să ajut”, ne-a declarat sursa citată, după întâlnirea de marţi, 14 martie, dintre conducerea Clubului şi cea a Consiliului Judeţean, ocazie cu care administraţia judeţeană a explicat că poate ajuta în acest an fotbalul doar cu maxim 165.000 lei, iar asta doar în condiţiile prevăzute de Legea 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice. Cu alte cuvinte, ajutorul financiar ar putea veni doar de pe urma depunerii unui proiect din partea Clubului, şi doar dacă respectivul proiect va fi şi aprobat. 

Totuşi, Cîrligea a precizat că are de gând să mai dea un salariu fotbaliştilor: “Ei nu au nici o vină pentru situaţia în care s-a ajuns”, a încheiat omul de afaceri.

 

Valentin Avramescu: “Se pot găsi soluţii ca fotbalul la Brăila să nu moară”

Ştirea conform căreia Dacia Unirea se poate desfiinţa în orice moment a fost confirmată şi de Valentin Avramescu, preşedintele Consiliului Director al clubului brăilean de fotbal. “Dacă Florin Cîrligea îşi ia mâna de pe echipă, lucrurile sunt simple – punem lacătul la stadion şi plecăm acasă. La acest moment 95% din banii care vin la club sunt de la Florin Cîrligea, iar 5% sunt bani aduşi cu eforturi proprii, din sponsorizări. În acest moment nu avem niciun ban în cont şi nici garanţia că vom termina campionatul. Avem deja restanţe două salarii la jucători, Florin Cîrligea este cel care asigură salariile, iar dacă îşi retrage finanţarea Dacia Unirea se va desfiinţa. Am beneficiat însă de un colectiv de jucători care a înţeles situaţia cu care se confruntă clubul şi le mulţumesc pe această cale tuturor, nu numai jucătorilor ci şi antrenorilor. Noi nu acuzăm pe nimeni, legislaţia este confuză, dar prin sprijinul tuturor părţilor se pot găsi soluţii ca fotbalul la Brăila să nu moară”, a explicat Valentin Avramescu.

Sursa citată a explicat şi care sunt sumele necesare clubului pentru participarea în campionat. “Pentru un meci pe teren propriu avem nevoie de 10.000 lei, iar pentru o deplasare, în medie 7.500 lei. Este din ce în ce mai greu de găsit aceşti bani. Aceasta este marea noastră problemă, nesiguranţa zilei de mâine. Neştiind ce va urma, nici nu-ţi poţi face planuri mari”, a mai spus Avramescu. Când a venit vorba despre bugetul echipei preşedintele clubului a spus că sunt două variante, una de supravieţuire, a doua pentru performanţă: “Dacă am vorbi doar despre supravieţuirea în Liga a II-a, am avea nevoie de un buget de 2 milioane de lei. Dacă ne propunem promovarea, suma s-ar dubla. Dar din punctul meu de vedere dacă nu îţi propui obiective îndrăzneţe, gen promovarea în prima ligă, cheltuieşti banii degeaba şi nu te alegi cu nimic. Dacă vrei să promovezi şi ajungi în Liga I este mult mai uşor de supravieţuit, pentru că acolo vin şi banii din drepturile de televizare”.  

 

Dragomir: “Încă nu avem un răspuns de la Curtea de Conturi”

Întrebat despre finanţarea sportului brăilean pe acest an, primarul Marian Dragomir ridică în continuare din umeri şi arată cu degetul spre Curtea de Conturi, care acuză Primăria de plăţi nelegale efectuate în ultimii ani. Edilul-şef s-a aflat, zilele acestea, la întâlnirea Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), la care au participat şi preşedinţii celor două Camere din Parlament, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierul Sorin Grindeanu. Potrivit lui Dragomir, în cadrul întâlnirii, printre altele, s-a discutat şi despre intervenţia organelor de control pe probleme care ţin de oportunitatea unor proiecte investiţionale şi nu strict pe legalitatea acestora. Întrebat dacă măsurile pregătite de PSD-işti, precum Legea prevenţiei, ar uşura situaţia şi în privinţa finanţării sportului la Brăila, Dragomir s-a arătat destul de sceptic.

“Foarte mulţi primari au ridicat probleme similare pe sport. La fel ca la Brăila, în cadrul aceleiaşi instituţii, Curtea de Conturi a controlat sportul sau alte speţe. Ei bine, dacă totul a fost în regulă într-un an, în alt an, pe o situaţie similară, Curtea de Conturi a decretat «plăţi ilegale». Noi vrem ca această instituţie să aibă o coerenţă. Nu neapărat în controlul de la Timişoara faţă de cel de la Constanţa, de exemplu. Dar şi în cadrul aceleiaşi instituţii. Pentru că în momentul de faţă eu nu mai ştiu ce să fac. Am pus bani în buget pentru sport, identic ca şi în anul trecut, dar până când nu îmi vine un răspuns de la Curtea de Conturi nu o să ştim ce să facem. Am depus încă de anul trecut adresă şi nu am primit până acum niciun răspuns la contestaţia noastră. Cu alte cuvinte, nu ştim dacă putem să cheltuim banii, pentru că ei nu răspund la contestaţie ca să putem merge mai departe. Şi toate situaţiile acestea sunt identice în toată ţara: la Consiliul Judeţean este legal, la Primărie nu e legal. Sau patru ani de zile este legal la Primărie, apoi al cincilea an, în aceeaşi situaţie, nu mai este legal. Şi atunci, de la funcţionari până la primari apare această situaţie în care nu mai ştim ce să facem, pentru că nu există o viziune unitară a unei instituţii care se cheamă Curtea de Conturi”, a mai adăugat Dragomir.

Sursa citată a ţinut să sublinieze că din punctul său de vedere CC ar trebui să ofere chiar îndrumări pentru a evita situaţiile în care primarii ajung să greşească pe anumite speţe:”Au eliminat total prevenţia. Nu mai există prevenţie. Doar control şi sancţiuni! Eu nu vreau să ajung să greşesc, ci să întreb înainte de a greşi, dar ei nu au răspuns”, a conchis primarul, cu precizarea că PSD va merge mai departe cu Legea prevenţiei, dar şi cu alte măsuri care să schimbe situaţia. 

 

Chiriac: “Poate ne ajută parlamentarii noştri să avem o lege foarte clară”

La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a insistat asupra problemelor apărute în urma concluziilor Curţii de Conturi şi a punctat că instituţia pe care o conduce îşi doreşte continuitate pentru fotbalul local. “Pentru partea de legalitate a finanţării sportului, ştiţi foarte bine că avem o problemă. Poate ne ajută parlamentarii noştri să avem o lege foarte clară prin care să putem să finanţăm sportul. Eu sunt foarte deschis şi cred că toţi colegii noştri la fel. Dacă putem pe Legea 350/2005, pe Legea sportului 69/2000 să menţinem această echipă şi să ajutăm, dar cu rugămintea ca şi privaţii să vină alături de sportul de performanţă, cred că am putea reuşi ca acest judeţ şi acest oraş să fie reprezentat foarte bine şi în Divizia B la fotbal şi în Divizia A la handbal, iar sportivii noştri de performanţă să poată merge la competiţiile interne, internaţionale şi să ne reprezinte cu drag pe noi, brăilenii. Până la urmă şi ei sunt brăileni”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro