Dacia Unirea, la trei puncte de lideră după 18 etape | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dacia Unirea, la trei puncte de lideră după 18 etape

Echipa fanion de fotbal a oraşului Brăila, ACS Dacia Unirea, a încheiat sezonul de toamnă pe locul al patrulea, la egalitate de puncte cu formaţia de pe poziţia a treia, Academica Clinceni, o clasare pe care nici cei mai optimişti suporteri nu o anticipau în această vară. Constituită pe modelul unui ONG, pentru a putea fi sprijinită financiar de oficialităţile locale, Dacia Unirea a luat locul din Liga a II-a deţinut de CF Brăila, aceasta fiind în insolvenţă din cauza datoriilor. Consiliul Judeţean a refuzat, însă, să acorde sprijin financiar şi doar Primăria a ajutat foarte mult clubul de fotbal. Cu toate acestea, Dacia Unirea se află pe locul al patrulea, la doar trei puncte de primele două clasate.

"Suntem pe un loc bun, reflectat de ierarhia clasamentului. Ne-am axat pe un nucleu de jucători din Brăila şi Galaţi şi, cu câteva plombe, am alcătuit un lot omogen. Din punct de vedere sportiv, noi ne putem lupta cu aceşti jucători pentru primele două locuri însă consider că este nevoie şi de o infuzie de capital ca să ne batem pentru acest obiectiv. Acum depinde de ceea ce se vrea, dacă trebuie să participăm doar la play off nu mai avem nevoie de întăriri, dacă se doreşte altceva mai pretenţios atunci avem nevoie de încă doi - trei jucători şi nu de unii de duzină ci de fotbalişti peste nivelul celor de care dispunem. Eu personal îmi doresc să fim acolo în faţă şi, după cum se prezintă acum clasamentul, toate echipele din play off au şanse la locul întâi", a declarat Alin Pânzaru. Mulţumit de parcursul echipei s-a declarat şi preşedintele Valentin Avramescu. "În vară echipa era aproape de desfiinţare dar la finalul anului pot spune că Dacia Unirea a avut un parcurs bun, iar meritul este în principal al jucătorilor şi al băncii tehnice. Primăria ne-a ajutat foarte mult şi ne-a promis sprijin şi în 2016. Din păcate, Consiliul Judeţean nu ne-a dat niciun ban. Ne-au promis ceva cei de acolo în ianuarie 2015 dar nici până la finalul anului nu s-a concretizat nimic. Eu sper ca măcar de acum încolo să reuşim să ne facem înţeleşi şi să primim finanţare de la CJ", a explicat Valentin Avramescu.

Dacia Unirea a început sezonul cu două victorii în stil italian

Cu toate frământările din vară, Dacia Unirea a obţinut două succese în stil italian în faţa a două echipe care o învinseseră în sezonul anterior. Brăilenii au făcut un meci bun pe Municipal şi s-au impus cu 1-0, în disputa cu una dintre echipele cu pretenţii ale Seriei I, Rapid CFR Suceava. Dacă în campionatul trecut CF Brăila a pierdut fără drept de apel în tur, 0-2, în faţa sucevenilor, de data aceasta, actuala Dacia Unirea, cu aceiaşi jucători în lot, a câştigat mult mai clar decât a arătat-o scorul final, eroul gazdelor fiind Marius Onofraş. În prezenţa a peste 500 de spectatori, printre aceştia fiind selectionerul U18, Costel Enache, fostul secretar al FRF, Gheorghe Chivorchian, şi antrenorul Ceahlăului, Costel Ilie, formaţia pregătită de Alin Pânzaru a câştigat tot cu 1-0 şi la Bacău şi a urcat în fotoliul de lideră a Seriei I. Brăilenii au ratat nepermis de mult, Onofraş fiind lider la acest capitol în prima deplasare din tur. În minutul 76, atacantul de 19 ani venit de la Farul Constanţa, Alexandru Muscă, a iniţiat o acţiune personală şi a şutat în vinclul porţii apărate de Miron, iar eurogolul lui urma să aducă brăilenilor primul succes în deplasare. Pe finalul meciului, Muscă ar fi putut realiza "dubla" însă a făcut o preluare prea largă şi le-a dat posibilitatea fundaşilor centrali ai gazdelor să înlăture pericolul.

Prima înfrângere în etapa a 3-a

Pe un teren alunecos, îmbibat cu apă pe alocuri, care i-a solicitat fizic pe jucătorii ambelor echipe, Dacia Unirea a pierdut cu 1-0 partida din etapa a 3-a a turului, în faţa "lanternei roşii" a Seriei I, Oţelul Galaţi. Miron (min. 79) a profitat de o gafă a lui Iosofache, a intrat în careul brăilean şi i-a pasat în dreapta lui Istrate, iar acesta a marcat unicul gol al partidei. Pânzaru i-a aruncat în luptă pe Frunză, Roşu şi Stelian Nicoliţă, însă brăilenii nu au reuşit să marcheze golul egalizator, cu toate că au dominat teritorial până la finalul partidei. Niţă a centrat perfect în minutul 82, însă Nicoliţă a luftat de la doar doi metri, iar patru minute mai târziu, Grecu a scos de la vinclu, mingea şutată de Onofraş.

Trei victorii şi un egal obţinute pe final de meci

Elevii lui Alin Pânzaru s-au mobilizat în deplasarea de la ACS Berceni, au câştigat cu 3-1 şi erau pe locul al doilea în Seria I a Ligii a II-a, cu acelaşi număr de puncte, 9, ca şi formaţia de pe primul loc, Rapid Bucureşti. În etapa a 4-a jucătorii Daciei Unirea au fost însă la un pas să piardă prin neprezentare, la "masa verde", pentru că autocarul s-a defectat imediat după ce au plecat de la hotel şi doar printr-un miracol au ajuns la stadion. Aici alt ghinion, pentru că încă din minutul 4 au fost conduşi cu 1-0, dar brailenii nu au acuzat şocul şi au reuşit să întoarcă rezultatul în favoarea lor. Laurenţiu Ivan a restabilit egalitatea în minutul 27 iar în repriza a doua Dacia a mai înscris de două ori prin Puşcaşu (min. 60) şi Necoară (min. 75). Dar şirul problemelor nu se încheiase. La întoarcere, de la stadionul din Berceni şi până la Brăila fotbaliştii au făcut şase ore, deoarece au avut din nou o pană de motor.
În runda a 5-a, Dacia Unirea a câştigat la ultima fază a meciului disputa cu CS Baloteşti, eroul partidei fiind Sorin Frunză, care a executat impecabil o lovitura liberă de la 16 m. Căpitanul brăilenilor a trimis mingea în vinclul porţii apărate de Fulga, iar cu cele trei puncte câştigate, Dacia Unirea a revenit în fotoliul de lideră al Seriei I.
Farul a condus cu 1-0 la Constanţa graţie golului înscris în repriza a doua de Pătulea, însă Muscă a egalat la ultima fază a jocului şi a menţinut Dacia Unirea pe primul loc în clasamentul seriei. "Trebuie să câştigăm, ca să ne consolidăm prima poziţie în clasament", spunea Alexandru Muscă înaintea partidei din etapa a 7-a, cu Ceahlăul Piatra Neamţ. Iar Frunză (min. 12) şi Ivan (min. 86) au semnat golurile prin care Dacia Unirea s-a impus pe teren propriu, în prima etapă intermediară a turului, în faţa echipei care, cu un sezon înainte, a evoluat în prima ligă.

Înfrânţi cu 3-1 la Rapid şi cu 5-1 la Clinceni şi o cădere pe locul al cincilea

Formatia brăileană a avut o prestaţie bună per ansamblu, pe stadionul Giuleşti, dar rezultatul nu a fost unul conform cu realitatea din teren, deoarece Rapid ajutată de brigada de arbitri, s-a impus cu 3-1. Iar în urma înfrângerii gruparea de la Dunăre a coborât pe locul al doilea. "Rezultatul este unul dezastruos, important pentru noi este însă faptul că am făcut un joc bun. Arbitrii ne-au ciupit atât cât a trebuit ca să încline balanţa în favoarea gazdelor. Primul gol a fost din ofsaid, la 1-0 pentru Rapid nu ne-au acordat penalty la acţiunea lui Petean, la 1-1 Onofraş a fost placat ca la rugby dar nici această infracţiune nu a fost văzută de centralul Adrian Comănescu", a declarat atunci Alin Pânzaru, la încheierea partidei. În etapa a 9-a, formaţia brăileană a stat, deoarece adversara sa din această rundă, FCM Dorohoi, nu s-a înscris în campionat, apoi a urmat deplasarea de la Academica Clinceni. În acel meci elevii lui Alin Pânzaru au contat în joc doar în primele 20 de minute şi au pierdut cu 5-1, golul de onoare al oaspeţilor fiind realizat de Onofraş, în minutul 88. După acest eşec usturător, Dacia Unirea a coborât pe locul al cincilea.

Dacia Unirea nu a mai pierdut până la finalul turului

Cu toate că au jucat pe teren propriu, brăilenii nu au reuşit să câştige partida cu Dunărea Călăraşi. Partida de pe Municipal a fost una viu disputată şi cu multe faze "incendiare" la ambele porţi dar s-a încheiat nedecis, 1-1, Puşcaşu (min. 35) a marcat pentru gazde, iar în urma acestui rezultat Dacia Unirea a ieşit din zona echipelor participante la turneul play off. De fapt, după runda a 11-a, erau patru formaţii cu câte 17 puncte, iar brăilenii au ieşit din zona turneului play off pe criteriul golaverajului. În etapa a 12-a a turului formaţia braileană şi-a dorit foarte mult să câştige partida cu Gloria Buzău, a luptat pentru a-şi îndeplini obiectivul şi a reuşit să se impună cu 2-0, reuşite semnate de Muscă (min. 2) şi Dima (min. 88), la ambele coautor fiind Andrei Puşcaşu, acesta fiind considerat jucătorul meciului. După această victorie, gruparea de la Dunăre a urcat de pe poziţia a şaptea pe a cincea. În ultima etapă a turului elevii lui Alin Pânzaru a remizat, 0-0, la Bucovina Pojorâta, după un meci în care Muscă a ratat un penalty, în minutul 75.

Patru victorii şi o înfrângere în retur

În prima rundă a returului, Dacia Unirea a învins cu 2-1 la Rapid CFR Suceava, ambele goluri ale brăilenilor fiind marcate de atacantul de 19 ani, Alexandru Muscă. La Suceava însă, echipa brăileană ar fi putut câştiga la un scor mult mai concludent, însă tot atât de bine oaspeţii se puteau alege tot cu o remiză, ca la Pojorâta, dacă sucevenii ar fi reuşit să marcheze la una dintre cele două situaţii de gol pe care şi le-au creat pe finalul jocului. Inspiraţia lui Pânzaru şi execuţia lui Stelian Nicoliţă au decis rezultatul, 1-0, pentru Dacia Unirea în partida de pe Municipal cu SC Bacău. În etapa a 15-a brăilenii au câştigat greu, dar meritat, meciul cu trupa lui Cristi Popovici şi au urcat pe locul al patrulea în clasamentul grupei. După doar patru zile, în prima etapă intermediară a returului, Dacia Unirea şi-a luat revanşa în faţa Oţelului câştigând cu 1-0 la Galaţi printr-un gol înscris de Muscă în cel de-al doilea minut de prelungire al reprizei a doua. La ultimul meci pe teren propriu din 2015, Muscă et company s-au impus la scor de neprezentare, 3-0, pe Municipal în partida cu ACS Berceni. Pe un teren foarte greu, cu multe ochiuri de apă, Onofraş a deschis scorul în minutul 19 iar Muscă şi Stelian Nicoliţă au marcat pentru gazde în repriza a doua. După o săptămână, Dacia Unirea a pierdut cu 1-0 la CS Baloteşti, rezultat considerat ca o mare surpriză a ultimei runde a Ligii a II-a din 2015.

Eliminată de Dinamo Bucureşti în optimile Cupei României

Dacia Unirea Braila s-a calificat în şaisprezecimile Cupei României dupa o partidă câştigată pe Municipal cu 3-1, în prelungiri, în faţa celor de la Oţelul Galaţi. Un meci în care spectatorii brăileni au trecut de la agonie la extaz. Cu toate că partida a fost controlată de elevii lui Pânzaru, gălăţenii au fost cei care au deschis scorul prin Miron, în minutul 61. Jucătorii Daciei Unirea au început cursa contra cronometru pentru restabilirea egalităţii şi au reuşit acest lucru cu două minute înainte de finalul jocului când Alexandru Muscă a egalat şi a trimis meciul în prelungiri. În minutul 110, Iosofache a marcat golul de 2 - 1, iar 3 minute mai târziu brăilenii au obţinut un penalty iar Muscă l-a transformat şi a stabilit scorul final, 3 - 1 pentru Dacia Unirea.
Pe 24 septembrie, după un meci dramatic, brăilenii au pierdut la limită, 2-3, tot pe teren propriu, partida cu Dinamo Bucureşti. Francezul Gnohere a fost cel care şi-a pus semnătura asupra rezultatului, reuşind hat trick-ul care o trimis-o pe Dinamo în optimile Cupei României.

Mitrea şi Muscă liderii grupării de la Dunăre

În cele 17 etape scurse din sezonul competiţional 2015-2016 Dacia Unirea a înscris 21 de goluri şi a primit 15. Golgeterul grupării de la Dunăre este Alexandru Muscă, atacantul de 19 ani a înscris 8 goluri. El este secondat în acest clasament de Marius Onofraş cu 3 reuşite. Celelalte goluri au fost marcate de Ivan 2, Puşcaşu 2, Frunză 2, S. Nicoliţă 2, Necoară 1, Dima 1. Pe parcursul sezonului de toamnă Alin Pânzaru a folosit 22 de jucători. Singurul integralist a fost portarul Cristian Mitrea care a evoluat în toate cele 17 meciuri şi a adunat 1530 de minute. Pe locul al doilea în acest clasament se află Cătălin Stănciulescu 1425 minute în 16 partide, iar pe al treilea Laurenţiu Ivan cu 1363 minute în 16 partide. Aportul celorlalţi jucători a fost următorul: Costin Ghiocel 1350 minute în 15 meciuri, Alexandru Muscă 1314/15, Alexandru Niţă 1260/14, Andrei Puşcaşu 1097/16, Sorin Frunză 1085/17, Marius Onofraş 1058/16, Victor Olenic 1024/14, Costel Roşu 910/13, Cosmin Necoară 831/12, Gabriel Iosofache 722/12, Marius Dima 562/9, Paul Ioan 445/7, Laurenţiu Petean 323/5, Stelian Nicoliţă 240/7, Silviu Moise 106/4, Gicu Iordache 103/4, Dorin Istrate 48/4, Dragoş Mucuţă 27/1, Sabin Stângaciu 17/2.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro