Nemulţumit de firmele care execută lucrări pe domeniul public al municipiului Brăila, în special la reţelele edilitare de gaze, apă, agent termic, telefonie, viceprimarul Alexandru Dănăilă vrea să propună consilierilor municipal un set de sancţiuni pentru companiile care lasă dezastru în urmă. Aşa că lucrează în această perioadă la elaborarea unui regulament privind condiţiile de execuţie a lucrărilor pe domeniul public sau privat şi de intervenţie în caz de avarii la reţelele edilitare. "Numai în ultimele trei luni am primit sute de sesizări de la brăileni privind starea carosabilului, a trotuarelor sau a spaţiului verde pe care s-au efectuat lucrări şi care nu au mai fost refăcute ulterior. În urmă, au rămas gropi, noroi, mizerie. Nu este un caz singular, din păcate este o practică a unor constructori, care consideră că este suficient să schimbe o ţeavă sau să remedieze o avarie şi să nu mai toarne asfalt ulterior sau să aducă terenul aşa cum a fost iniţial. Aproape s-au obişnuit constructorii ca municipalitatea să vină din urmă şi să remedieze. Nu putem să mai tolerăm o astfel de practică, mai ales că discutăm de lucrări realizate din fonduri publice. Consider că singura modalitate de a aduce disciplină în acest domeniu este să existe un regulament clar, iar firmele să fie puse să plătească dacă nu îl respectă, inclusiv prin plata unor despăgubiri, astfel încât municipalitatea să poată remedia aceste situaţii, iar traficul să nu aibă de suferit", a declarat Dănăilă.
Indiferent dacă lucrările vor fi în regim normal sau în regim de urgenţă, firmele care le execută vor trebui ca, acolo unde au spart asfaltul sau au intervenit pe spaţiul verde, să astupe şanţul din locul în care s-a săpat şi să refacă asfaltul pe o suprafaţă de apoximativ trei ori mai mare decât cea pe care s-a intervenit efectiv, pentru a evita eventualele surpări ce pot apărea. Va deveni responsabilitatea executanţilor, prin acest regulament, să refacă partea de asfalt sau pavaj, pe o lăţime de cel puţin 50 de centimetri, pe tot perimetrul lucrării.
Garanţii din partea executantului
Constructorii vor constitui, înainte de demararea lucrărilor, un fond de garanţie de bună execuţie, diferenţiat în funcţie de suprafaţa pe care se execută lucrarea şi de categoria terenului pe care se intervine. Vor exista tarife diferite pentru străzi, trotuare, spaţii verzi. "În cazul în care firmele finalizează lucrarea, dar nu lasă terenul aşa cum l-au preluat, vom executa aceste garanţii, pentru a remedia neajunsurile constructorilor. În plus, cei care vor pleca de pe şantier şi vor lăsa dezastru în urma lor, aşa cum s-a mai întâmplat până acum, nu vor mai putea obţine alte avize de intervenţie, până când nu-şi vor achita toate obligaţiile faţă de municipalitate, inclusiv penalităţile", a mai precizat Dănăilă. Mai mult, pentru a evita prelungirea nepermisă a intervenţiilor la reţele, executanţii vor plăti o taxă temporară de ocupare a domeniului public în valoare de doi lei/metru pătrat/zi - pentru lucrări la reţelele cu şanţuri de până la 100 de metri liniari, un leu/zi/metru pătrat - pentru lungimi cuprinse între 100 şi 500 de metri liniari şi 0,5 lei/metru pătrat/zi - pentru şanţuri de peste 500 de metri liniari. Pentru depăşirea termenelor prevăzute în autorizaţiile de execuţie a lucrărilor, constructorii vor plăti penalităţi, în funcţie de numărul de zile de întârziere şi de suprafaţa afectată. Viceprimarul va supune regulamentul privind condiţiile de execuţie a lucrărilor pe domeniul public sau privat şi de intervenţie în caz de avarii la reţelele edilitare în proxima şedinţă a Consiliului Local Municipal Brăila. După aprobarea regulamentului, toate lucrările vor fi recepţionate şi de către un diriginte de şantier, care va răspunde pentru respectarea cu exactitate a prevederilor din proiectul tehnic.